Egy járvány messze földön hírhedtté tette hazánkat – dr. Bartha Júlia Szolnokon erről is mesélt

Török búza, árpa, köles. Gondolná, hogy ezek a szavaink is a török idők emlékét őrzik? A közelmúltban dr. Bartha Júlia Szolnokon egyebek mellett ezeket is tisztázta. A Damjanich János Múzeumban tartott izgalmas előadást, amelynek témája elsősorban a török hatások magyar gasztronómiában való megjelenését érintette, sok egyéb érdekes ténnyel együtt.

Kocsis-Szabó Lilla Laura

A gasztronómiai kultúrát érintő hatások mellett számos területen megmaradt az egykori török idők lenyomata, emléke. Az ismert és elismert néprajzkutató, dr. Bartha Júlia Szolnokon sokféle érdekes, olykor megdöbbentő tudnivalóval gazdagította hallgatóságát.

Dr. Bartha Júlia Szolnokon
Dr. Bartha Júlia Szolnokon nem csak a magyar konyha török hatásairól mesélt a Damjanich János Múzeumban
Fotó: Mészáros János

Dr. Bartha Júlia Szolnokon ijesztő történelmi tényekről is mesélt

A néprajzkutató elárulta, a véres háborúk mellett volt valami más is, ami százezrek halálért volt felelős.

– Sokan elestek a harcokban, de a Morbus Hungarikus nevű betegség jóval több emberéletet követelt, mint egy ütközet. Ez a nyavalya a 16–18. században messze földön hírhedtté tette hazánkat, a különböző népek, így a törökök is sokfelé széthurcolták Európában a hadjáratok során – sorolta az etnográfus.

A Morbus Hungaricumról elárulta, egy olyan járványos megbetegedés volt, amely a tífusz, vérhas és malária keveréke lehetett, és több százezer ember halálát okozta. Dr. Bartha Júlia Szolnokon ilyen történelmi érdekességekkel is fűszerezte előadását, amelynek fő vezérfonala a török hatások bemutatása volt a gasztronómiai kultúránkban.

Tudta, hogy egykor Jászberény területén mézzel adóztak a töröknek? Kíváncsi rá, honnan ered a törökméz kifejezés? Esetleg arra, vajon kik voltak a kaszapok? Ha szeretne többet megtudni a témáról, hallgassa meg itt:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában