Díjátadó

2 órája

Kitüntetéseket is átadtak a városi polgármesterek randevúján

A Karcag Kincse Művészeti és Konferencia Központ idén felavatott épületében rendezték szeptember 18-án az MBH Bank XXIX. Városi Polgármesterek Randevúját, melyen rangos díjakat is átadtak.

Daróczi Erzsébet

A tavalyi helyszín, Zalaegerszeg nevében Balaicz Zoltán polgármester mondott köszöntőt és adta át jelképesen a rendezés kulcsát Karcagnak, melyet Szepesi Tibor, a nagykunsági település első embere, a tavalyi Év Polgármestere vett át.

A városi polgármesterek randevúján elismeréseket is átadtak
Fotó: Daróczi Erzsébet

Tapssal biztatták az árvíz ellen küzdőket

A szervezők nevében Oltványi Tamás, a rendezvény ötletgazdája és kivitelezője, a Szféra Európa Kft. ügyvezető igazgatója köszöntötte mindazokat, akik jelen tudtak lenni, majd közös tapssal biztatták mindazokat, akik az árvízi védekezés miatt nem vehettek részt a randevún.

Dr. Dukai Miklós, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium önkormányzatokért felelős államtitkára tolmácsolta a rendezvény fővédnöke, dr. Navracsics Tibor miniszter üzenetét, majd szakmai kérdésekről beszélt köszöntőjében.

Jelentős cégek vezetői tartottak előadásokat

A névadó szponzor képviseletében Kántor Miklós, az MBH Bank önkormányzati igazgatója tartott előadást, Wachtler Tamás, a Porsche Hungaria ügyvezetői igazgatója pedig az autóipar kilátásait elemezte, miközben a jelenlévőknek tesztvezetés keretében lehetőség nyílt a legmodernebb gépkocsik kipróbálására is. Boros Robin ESG-szakértő a Magyar Telekom energiahatékony működését világította meg előadásában, míg dr. Balczó Barnabás, a Magyar Posta elnök-vezérigazgatója arról szólt, hogyan alkalmazkodott a cég a huszonegyedik század kihívásaihoz. A felszólalások után elismerések átadása következett.

Kulccsal jutalmazták a sikeres városokat

– Tekintettel arra, a júniusi önkormányzati választás az előző ötéves ciklus lezárásaként is értékelhető, ezt az alkalmat ragadjuk meg arra, hogy az általunk különösen sikeresnek ítélt városokat köszöntsük jelképesen, külön ez alkalomra készíttetett nagyméretű kulccsal – jelentett be egy különleges gesztust Oltványi Tamás.

A veszprémi összefogás példaként szolgálhat

Az első díjazott Veszprém volt, ahol két évvel ezelőtt Európa Kulturális Fővárosaként elismerést kiváltott nemzetközi szintű kulturális- és sportesemény-sorozatot szerveztek. A díjat átvevő Porga Gyula polgármester elmondta, száztizenhat önkormányzat csatlakozott a programjukhoz, melyet sikerült megvalósítani.

– Szép példa ez arra, hogy egy nagyváros igenis képes szép ügyekért összefogni. Ezt a sikert az együttműködésnek tudom be, aminek mi voltunk a motorja – mondta a polgármester.

Kecskemét átalakulása is díjat érdemelt

Kecskemét azért kapta a díjat, mert a kérdéses öt évben egyetemi központ, innovációs centrummá vált, ráadásul ezzel párhuzamosan és ennek hatására egy teljes városrész kapott teljesen új arculatot. A díjat prof. dr. Sztachó-Pekáry István alpolgármester vette át.

Szeged díját dr. Kovács Tamás alpolgármesternek adták át. Mint elhangzott, a hazai és európai innováció új hídfőllása létesült a városukban lézerkutatásban, és a településre regionális gazdaságösztönző hatású beruházást visz a BYD, mely a világ egyik legjelentősebb autógyára.

Nyíregyházán a fenntartható fejlődést az állatkert és a turisztikai nagyberuházások az átlagosnál is erőteljesebben bizonyítják. A város elismerését Jászai Menyhért alpolgármester vette át.

Debrecen is megkapta a díjat. Mint elhangzott, a településen a jövőt meghatározó várospolitikai döntéseket hoztak. Az ipari megaberuházások mellett a város és az egyetem együttműködése példaértékű, mely a dinamikus fejlődés garanciája, ezért vehette át a jelképes kulcsot Balázs Ákos alpolgármester.

Esztergomi lett az Év Polgármestere

A Szféra még 1997-ben alapította azt a díjat, mely tisztelgés az önkormányzatokban munkálkodók előtt. Az elismerést, Szász Endre festőművész linómetszetét dr. Dukai Miklós államtitkár adta át az ünnepelteknek. Az országos, internetes szavazás alapján idén is több városvezetőt köszöntöttek. Az Év Polgármestere Hernádi Ádám lett. Az esztergomi városvezető éppen az árvízi védekezésben vesz részt, ezért a díjat később adják át számára. Az Év Alpolgármestere díjat Szeles Szabolcs (Győr), az Év Jegyzője elsimerést pedig dr. Bodnár Attila (Badacsonytomaj) vehette át.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában