Régészeti lelet bejelentése: ütött-kopott bőröndökkel állított be a múzeumba egy férfi

A közelmúltban egy szolnoki fiatalember, a tizenkét éves Gyurkó Henrik szenzációs leletet talált az apadó Tisza iszapjában. A nem mindennapi darabot végül felnőttekkel egyeztetve eljuttatták a Damjanich János Múzeumnak. A régészeti lelet bejelentése igen fontos mozzanat egy ilyen ügyben. De vajon mindenféle régi tárgyat bevihetünk a múzeumba? Egyebek közt ez is kiderült, amikor egy férfi három bőrönddel toppant be a szolnoki intézménybe.

Kocsis-Szabó Lilla Laura

A szóban forgó leletet dr. Kertész Róbert, a Damjanich János Múzeum régésze vette át az ifjú „kincskeresőtől”. A régészeti lelet bejelentése ebben az esetben elismerést hozott a megtalálónak. 

régészeti lelet bejelentése
A régészeti lelet bejelentése fontos mozzanat, ha az ember úgy véli érdekes tárgyra bukkant. Dr. Kertész Róbert, a Damjanich János Múzeum régésze Mészáros Géza újságíróval osztott meg hasznos tudnivalókat a témában
Fotó: Mészáros János

– Henrik intuitívan kutatott és talált, van érzéke ehhez az úthoz – szögezte le a szakember.

Hogyan vágjunk neki?

Ahogyan a fenti történetből is jól látszik, nem árt, ha az embert érdekli a keresgélés, bár sokszor semmit nem kell tennie ahhoz, hogy kincsekre bukkanjon.

– Éles szemmel és megérzéssel már sokra mehetünk. Ám van olyan is, hogy valaki megörököl egy házat, tárgyakat, esetleg vásárol egy ingatlant és abban bukkan érdekességekre. Lehetőség szerint ne akarjon azonnal kidobni mindent, bátran szóljon akár a Damjanich János Múzeum munkatársainak, ha úgy véli értékes, régi holmikra bukkant – javasolta dr. Kertész Róbert.

Hozzátette, sajnos ritka eset, amikor ez megtörténik, pedig számos érdekes és régi korokat megidéző tárgyat érdemes lenne megmenteni az utókor számára.

– Volt egy ismerősöm például, aki megkeresett három régi bőrönddel, hogy nem használja őket, mit tegyen velük. Hatvan-, nyolcvanéves darabokról van szó, javasoltam, hogy hozza be a múzeumba, ezek az intézmény szakembereinek jóvoltából bekerültek a történeti gyűjteménybe. Bár nem több száz évesek, mégis egy korszakot reprezentálnak, a múzeumi munka lényege pedig pont ez: rekonstruálni a múltat, minél több részlet segítségével – magyarázta a szakember.

De mégis: mitől régi és mitől régészeti egy tárgy?

Dr. Kertész Róbert elmondta, létezik egy bizonyos törvényben is megjelölt korszakhatár, amely segít a kérdés eldöntésében.

– Ez országonként eltérő, hazánkban az 1711-es Rákóczi szabadságharcot lezáró Szathmáry béke a korszakhatár. Előtte régészeti, utána néprajzi vonatkozásban beszélhetünk a tárgyi emlékanyagokról – magyarázta a Damjanich János múzeum régésze.

Ennek kapcsán kiemelte, az egészen fiatal leletek is érdekesek lehetnek.

– A szolnoki vár ásatása során a huszadik századot is feltártuk. Sőt, a legfiatalabb leletünk 1974-es. Bokros Júlia alkotó elrontott kerámiáit találtuk meg egy szemetesvödörben, egy tejeszacskó társaságában. Az azon található szavatossági idő segített a pontos kor meghatározásában – sorolta a szakember.

Mi történik, ha elmarad a régészeti lelet bejelentése?

Amennyiben a szóban forgó tárgy a polc éke marad, akkor semmi. Ám, ha valaki pénzzé kívánja tenni, bizony megütheti a bokáját.

– Amennyiben mondjuk valamilyen online felületen kezdi árulni, az bizony bűncselekménynek számít! 

Régészeti leletet a törvény szerint ugyanis tilos kereskedelmi forgalomba hozni, minden ilyen tárgy a magyar állam tulajdona.

– Ezt az örökségvédelmi törvény bővebben kifejti – emelte ki dr. Kertész Róbert. 

A régészeti lelet bejelentése tehát több szempontból is fontos lépés, ha valaki úgy sejti értékes, de legalábbis érdekes tárgyra bukkant. 

Talán érdemes nyitott szemmel járni egy következő lomtalanítás alkalmával is, hiszen végső soron minden holmi a múltról mesél, hogy mit és milyen részletességgel, azt a szolnoki Damjanich János Múzeum szakemberei segítenek tisztázni.

Dr. Kertész Róbert további érdekességekkel és történetekkel színesítette a beszélgetést. A részletekért hallgassa meg a Szoljon.hu legújabb podcastadását!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában