Menthető lehet a dióburok-fúrólégy miatt feketévé vált termés: íme a praktikák

Görgessük, szárítsuk, majd görgessük ismét. Törjük fel, sütögessük egy kicsit a beltartalmat egy tepsiben, dörzsöljük le a vékony héjat! Ezt akár mindet, ebben a sorrendben is megtehetjük a fekete dióval, amiért nagy valószínűséggel a dióburok-fúrólégy a felelős. No, persze nem mindig. Sok esetekben azonban menthető a csonthéjas értékes termése. Papp Károly szolnoki kertbarát saját tapasztalatait osztja meg a témában.

Kocsis-Szabó Lilla Laura

– A dióburok-fúrólégy kártétele a dió külső, zöld héjára, a kopáncsra terjed. Tulajdonképpen ez a kártevő ebbe teszi a petéit, később a lárvák lakmároznak belőle, emiatt lesz fekete a dió héja – magyarázta Papp Károly.

dióburok-fúrólégy
A dióburok-fúrólégy ellen többféle módszerrel védekezhetünk, Papp Károly szolnoki kertbarát jó néhány praktikát javasol a témában
Fotó: Kocsis-Szabó Lilla Laura

Nem minden fekete dió írható a dióburok-fúrólégy számlájára

– Léteznek egyéb kártevők, illetve betegségek is, amelyek miatt a dió héja fekete lesz. Én azt mondom, ettől függetlenül adjunk esélyt a fekete diónak. Az emberekben van egy téves gondolat ezzel a színnel kapcsolatban, hogy akkor miatta a dió ehetetlen, romlott – mondta a szolnoki kertbarát.

Ha kíváncsi arra, milyen praktikákkal menthető a fekete dió, vagy éppen hogyan érdemes védekezni a dióburok-fúróléggyel szemben, hallgassa meg Papp Károly praktikáit és tapasztalatait a szoljon.hu-n Ön is!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában