Megelőzhetjük?

2 órája

Tömegek az orvosi rendelőkben: ezért betegek most nagyon sokan

Láz, köhögés, orrfolyás, gyengeség – leginkább ilyen tünetekkel érkeznek a betegek a napokban a vármegye orvosi rendelőibe. A tömeges megbetegedés oka nem csak a covid és a szamárköhögés mostanság, de az ilyenkor szokásos őszi kórokozók is támadnak már.

Molnár-Révész Erika

Egymásnak adják a kilincset a páciensek a vármegye orvosi rendelőiben, a tömeges megbetegedés oka egyszerre többféle kórokozó gyors terjedése is lehet.

Tömeges megbetegedés
Dr. Hoksári László szolnoki háziorvos szerint a tömeges megbetegedés oka többféle kórokozó együttes jelenléte lehet. A krónikus betegeknek érdemes elővenni a szájmaszkokat,  és hamarosan beadatni az influenza és a tüdőgyulladás elleni vakcinát is
Fotó: Nagy Balázs

– Délelőtt már nagy számban jöttek páciensek, a délutáni időszakra pedig már elmondható, hogy tömegével érkeztek a betegek a rendelőnkbe. Az összlétszám körülbelül 80 fő volt, harmaduk légúti tünetekről panaszkodott – számolt be a hétfői nap tapasztalatairól dr. Hoksári László szolnoki háziorvos. 

A rendezvények és az iskolakezdés is lehet a tömeges megbetegedés oka

Mint elmondta, jelenleg nem csak légúti tünetekkel, vagy enterális, vagyis a gyomor-bélrendszert érintő betegségekkel forulnak hozzá, hanem előforul, hogy egyszerre mindkét nagy tünetcsoporttal küzd a páciens.  

– Emellett láz, fejfájás, torokfájás, orrfolyás és gyengeség a jellemző tünetek most. Nagyon sok betegünk még mindig tartva a fertőzéstől, elvégzi a covid-tesztet, ami  számos esetben pozitívat mutat. Kiderült, hogy nagyon rövid idő alatt kiürülnek a védőanyagok a szervezetből, így akár három hónap múlva újra el lehet kapni. A fertőzöttek influenzaszerű tünetekkel, végtagfájdalmakkal, magas lázzal, köhögéssel küzdenek.

– Egy kicsit csodálkoztam is, mert múlt héten már kellemes, nyárias idők voltak, és az a jelentős lehűlés korábban volt. Valószínűleg akkor kezdtek el terjedni ezek a fertőző betegségek, csak van ezeknek egy lappangási ideje, így most jelentek meg nagyobb számban. Voltak, akik társasági rendezvényeken vettek részt, voltak, akiknek a gyermek hozta haza az óvodából, iskolából. Tapasztalataim szerint iskolakezdés után mindig megszaporodnak a különböző légúti fertőzéses betegségek. Míg a gyermek viszonylag hamar átesett a betegségen, a szülők hosszabb ideig küzdenek vele – mondta a szakember. 

Hamarosan érdemes lehet oltatni influenza és tüdőgyulladás ellen is

Hozzátette, míg a covid változatlanul jelen van és emelkedő tendenciát is mutat, a szamárköhögés szintén nagyobb számban terjed, de a jellemzően őszi-téli hónapokra jellemző vírusok is támadnak ilyenkor. 

És bár a covid elleni vakcinát szerinte már nem érdemes beadatni, továbbra is ajánlja influenza elleni vakcinát, ami egy-két hónapon belül elérhetővé válik. Ezzel együtt pedig beadható a tüdőgyulladás elleni védőoltás egy új változata azoknak, akik eddig még nem kapták meg. Ezt receptre írja fel a háziorvos, és az influenza elleni oltással együtt adja be. Azoknak javasolt főképp, akik asztmával, szénanáthával, krónikus tüdőbetegséggel küzdenek, valamint a 65 év feletti korosztálynak. A pneuomococcus által okozott tüdőgyulladás ugyanis még ma is 50 százalékban halálos lehet.

Szájmaszkokat elő, főleg azoknak, akik már érzik magukon a tüneteket!

Mint azt dr. Hoksári László szolnoki háziorvos elmondta, a krónikus betegségben szenvedőknek érdemes mostanában kerülniük a nagyobb rendezvényeket és a tömeget. 

– Amennyiben muszáj kimozdulni, nem árt felvenni a szájmaszkot, főleg, ha valaki érzi magán a betegség tüneteit. Gondos betegeim közül többen már így jelennek meg a rendelőben – tette hozzá a szakember.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában