Csodakert egy kis odafigyeléssel: így menthetjük meg különleges növényeinket a közelgő hidegtől

Eljött az ősz, megérkeztek az első deres hajnalok. A kis- és konyhakertek növényei mellett dísznövényeinkről is gondoskodnunk kell. Iglódi Ferenc cserkeszőlői kertész szerint kiemelt téma ilyentájt a leander-, illetve citrusfélék teleltetése. Megtudtuk tőle azt is, hogyan óvhatjuk meg kedvelt dísznövényeinket. Ezekkel a tippekkel könnyedén túléli a telet minden egzotikus növényünk!

Pakainé Pusztai Nóra

A dísznövényekre a gondos kertrendezők sokat áldoznak, érthetően féltik is azokat. Iglódi Ferenc cserkeszőlői kertészt a leander, illetve a citrusfélék teleltetése kapcsán is kérdeztük a titkokról.

citrusfélék teleltetése, Iglódi Ferenc, Cserkeszőlő
Iglódi Ferenc cserkeszőlői kertész a citrusfélék teleltetése kapcsán osztott meg hírportálunkkal néhány fontos tudnivalót 
Fotó: P. Pusztai Nóra

– A tapasztalat azt mutatja, hogy a leandert nem kell bevinni. Mínusz 10 körül érdemes fagytakaró fóliával védeni, de azalatt ez sem szükséges. Nincsenek már olyan kemény fagyok, az enyhe mínuszokat a leander- és citrusfélék is egészen jól viselik – magyarázta.

A citrusfélék teleltetése egy takarófóliával megoldható

Ezek a típusú növények cserépben kevésbé fejlődnek jól, érdemes őket kiültetni, kemény mínuszok esetén beszerezni egy takarófóliát és egy melegítő égőt. A szakember kitért a kiskertekben esedékes munka javára, melyeket érdemes minél hamarabb elvégezni, az első deres hajnalok ugyanis már megérkeztek.

A zöldségek frissessége helyes tárolással megőrizhető

– Még nem okozott problémát a kint érlelődő növényeknek az időjárás, de gondoljunk arra, hogy ez most már nem visszafelé fordul és a tél felé közeledünk – emelte ki. A kertész azt tanácsolta, hogy a gumós növények: 

  • a karalábé;
  • a káposzta;
  • a kelkáposzta
  • és a bimbóskel

betakarítása lassan megkezdődhet. Ezek tárolása homokágyban történjen. A zöldség zöldje egész télen hajtatható, így friss ízeket és vitaminokat biztosít.

Még most sem késő elvetni néhány télálló magot!

– A mákot már el kellett vetni, de gondolhatunk még a télálló zöldségekre, például a borsóra, aminek vetéséhez megfelelő talajelőkészítésre van szükség – tette hozzá.

Az ásást a rotálás követi majd szükséges a porhanyósítás és végül műtrágyával érdemes pótolni a tápanyagot a földben.

A magágyat a növény igényeinek megfelelően válasszuk meg.

– Van olyan növénymag, amit úgy kell vetni, azt szoktuk mondani, hogy a déli harangszót is meghallja – fogalmazott.

Különlegességek is teremnek a jászkunsági kertekben

Újdonságként egyre többen ültetnek a vidékünkön nem megszokott növényeket. Elterjedt a datolyaszilva, az indiánbanán vagy éppen a japán naspolya, de sok helyen látni fagytűrő olajfát. Iglódi Ferenc kertjében télálló gránátalma is növekszik, 15-20 kiló termésre számít. Télen megtudtuk tőle, hogy a kivit a leghidegebb évszakban kell metszeni, most kiderült, hogy a gyümölcsét még a fagy előtt ajánlatos leszedni.

– Hűvös helyen rétegezve érdemes tárolni egy sor papír egy sor kivit. Mindig annyit vigyünk be a lakásba, amennyit elfogyaszt a család, így egészen májusig eltartható – fejtette ki.

Meggyűlhet a gondunk a falevelekkel

A füves udvarban ajánlott összegyűjteni a faleveleket, remek konyhai komposzt lehet belőle.
– A diófa levele savas, azt érdemes összeszedni, mert még magát a növényt is kiírtja – említette kivételként Iglódi Ferenc cserkeszőlői kertész.
A füves udvarokban még most megengedett egy utolsó kaszálás, de nem nagyon szabad rövidre vágni, a fagy ugyanis a füvet is bántja. Tavasszal itt szellőztetéssel kezdődik a munka, hogy nyárra szép gyepszőnyegünk legyen.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában