Szoljon podcast

18 órája

Sápi Vivien: Amikor egy nehézség után valami könnyebbé válik, azért hálásnak kell lenni

Szó szerint égi magasságokból zuhant a földre, de a talpára érkezett. Sápi Vivien élete sokakéhoz hasonlóan a koronavírus járvány idején vett száznyolcvan fokos fordulatot. Szépreményű légiutas kísérő karrierje ugyanis derékba tört, ő azonban nem csüggedt. Bolondos videóit eleinte szórakozásból készítette az egyik videómegosztó felületre, mára tartalomkészítőként éli a mindennapjait. Útjáról a Szoljon.hu legújabb podcastadásában mesélt.

Kocsis-Szabó Lilla Laura

– Nagyon sok kislánynak gyerekkori álma, hogy légiutas kísérő legyen… hát nekem nem volt az – kezdte mosolyogva, majd gyorsan hozzátette, hogy agrármérnökként végzett az egykori Szolnoki Főiskolán. Sápi Vivien élete bár bővelkedett gazdag tapasztalatokban, nem mindig volt világos vagy egyértelmű számára a haladás útja.

Sápi Vivien élete
Sápi Vivien élete bővelkedik nagy fordulatokban, de a Jászapátiból induló lány mindig megtalálja a legmegfelelőbb utat
Fotó: Mészáros János

– Érettségi után nagyon nehéz kitalálni, mi legyen az az egyetlen irány, ami felé az ember indulni szeretne. Ezzel én magam szintén így voltam, szerettem volna diplomát szerezni és pont. Hogy mégis hol? Azt nem tudtam. Végül a szolnoki nyílt nap meggyőzött, aztán jelentkeztem és felvettek a szakra – idézte fel Sápi Vivien.

Sápi Vivien élete egy meghallgatás után nagyot változott

– Amikor megvolt a diplomaosztó, ismét kérdőjelekkel a fejem felett álltam, merre tovább. Biztattak sokan a mesterképzésre, mondtam: akkor rendben, növényorvos leszek. Tanultam, felvételiztem, majd vártam az eredményt. Közben pedig jött egy lehetőség, amit meg kellett ragadnom – sorolta a tartalomkészítő, egyúttal elárulta, az élet gyakran hoz számára ilyen helyzeteket.

Meglátok valamit és megjelenik bennem az érzés, hogy ezt nem szabad kihagyni!

– Az egyik légitársaság nyílt napjával kapcsolatban is így jártam – magyarázta. Hogy mennyire jól működött a megérzés, azt a későbbi történések visszaigazolták számára, ugyanis minden fordulón és beszélgetésen megfelelt.

– Az első meghallgatáson tulajdonképpen egyfajta bizottság előtt kell bemutatkozni, egy percben, angolul. Ezután csapatban kell dolgozni, itt az ember problémamegoldó képességeit és általában a személyiségét igyekeznek megfigyelni. Végül egy harmadik interjúban tulajdonképpen már csak kötetlen beszélgetés van – árulta el a részleteket Sápi Vivien.

Szigorú szabályok a biztonság jegyében

A tartalomkészítő elárulta, a világ, amelybe csöppent, sokféle szabály betartását megkövetelte.

– Az, hogy általában diszkrét sminkben, kontyba fogott frizurával látjuk a légiutas kísérőket, nem véletlen. A körmök, a haj hossza, a smink és a körömlakk erőssége, színe is légitársaságonként meghatározott.

Azonban egyetlen fő szempontot követ minden cég, ez pedig a biztonság.

– Ezért van az is, hogy a frizuránkat például kontyba tűzve kellett viselni, bizonyos hosszonként más és más követelmények szerint – sorolta Vivien.

Példaként hozta, hogy hosszú körömmel nem lehet életeket menteni, ha pedig kigyullad a gépen valami, egy lobogó copf csak nagyobb galibát okozhat.

– Ezekre az eshetőségekre pedig minden egyes repülésnél fel kellett készülnünk – nyomatékosította.

Sápi Vivien a vizsgaútjáról is mesélt

Az egykori légiutas kísérő elárulta, egy nyolchetes kiképzés után elérkezett a számadás napja, pontosabban útja is.

– A vizsgajáratomon sajnos nagyon beteg voltam, de nem mertem lemondani. Ilyenkor sokkal érzékenyebb a szervezet a repülésre, ezért komolyan veszik azt, ha valaki tényleg nincs jól – mondta.  Ő viszont így is belevágott, az alábbi vonalon teljesítette a feladatot:

  • Varsó-Budapest
  • Budapest Varsó
  • Varsó-Oslo
  • Oslo-Varsó

Állapota ellenére ráadásul sikeresen. Majd jött is az első meglepetés, hiszen a beosztásának első napja mindjárt készenlét volt.

– Ez azt jelenti, hogy szükség esetén nagyjából egy órán belül azonnal a reptéren kell lenni, egyenruhában, sminkben, frizurában, repülésre kész állapotban. Már másnap korán reggelre kaptam egy járatot. Én akkoriban otthon éltem, Jászapátiban. Elképesztő ingázások következtek, amiket idővel nem lehetett bírni, ezért felköltöztem Pestre, ami nem volt könnyű döntés, mert nagyon ragaszkodtam a gyökereimhez – mesélte Sápi Vivien.

Sápi Vivien élete mesés volt, kitárult számára a világ

Vivien a legnehezebb pillanatokban sem érezte úgy, hogy megbánta ezt az irányt. Sokféle tapasztalattal gazdagodott, megannyi helyen járt, ahogyan fogalmazott, mesés életet élt.

–  Vannak bizonyos sztereotípiák, amik az egyes járatokon is visszaköszöntek. Mondjuk egy spanyol vagy olasz járaton, biztosan szükséged van a hangodra. Ellentétben egy skandináv úttal, amelyen az emberek csendesek, fegyelmezettek. Mindig érdekes események sorát hozza magával egy legénybúcsús társaság is, de én azt mondom, mindent a helyén kell kezelni. Még az utóbbi csapatot is, volt szerencsém néhányhoz, de komolyabb konfliktus nélkül megúsztuk az utakat – sorolta Sápi Vivien. Majd hozzátette, inkább a távozásuk utáni állapotok okoztak fejtörést a takarítás miatt, amit attól függően kellett nekik, vagy takarítószemélyzetnek végezni, hogy milyen társaságnál repültek.

– Azt megtanulod értékelni, amikor nem neked kell csinálni!

Egyébként az életben is azt vallom, hogy amikor egy nehézség után valami könnyebbé válik, azért hálásnak kell lenni

– vélekedett.

A koronavírus járvány Vivien álmát is összetörte

Az egykori stewardess két légitársaságnál dolgozott. A második munkahelyén már fél év után előléptették, ami hatalmas visszaigazolás volt számára. Vezető légiutas kísérőként több felelősség, de több lehetőség is várta, örömmel vállalta az új feladatkört.

– Eldöntöttem, hogy én leszek az, akivel buli repülni, de közben rend van és biztonság. Nagyon jól akartam csinálni, tényleg – idézte fel.

Végül csak egyetlen útra volt lehetősége. A világjárvány miatt törölték a teljes beosztását, Sápi Vivien élete – sokakéhoz hasonlóan – pillanatok alatt megváltozott. 

– Tényleg álom munka volt. Olyan helyekre jutottam el, amelyekről korábban csak álmodtam. New York, Szöul, Miami, Chicago... az államok partjai felett egyszerűen pityeregtem, hogy én tényleg itt vagyok! Büszke voltam, boldog és elhivatott. De amikor mindent töröltek, azon a ponton összetörtem, csak sírtam otthon, alig tudtam felfogni, hogy ekkorát lehet esni – fogalmazott az egykori légiutas kísérő.

Sápi Vivien kiemelte, számára is a bizonytalanságot volt a legnehezebb kezelni. Végül felülkerekedett a nehézségeken és nem várt helyen talált új célt magának.

Sápi Vivien élete a közösségi médiában

A fiatal lány a közösségi média felületeken keresett vigasztalódást, pörgette a humoros tartalmakat, majd eszébe jutott, hogy ő maga is készíthetne hasonlókat.

– Eleinte csak a barátnőmmel bolondoztunk, nem is posztoltam. Majd elindítottam egy trendet az akkoriban berobbanó videó megosztó felületen, a „Hogy, miii?!” pedig egyszer csak kapóssá vált – sorolta Vivien. Ahogyan ő fogalmazott, egyre jobban beleállt, ezzel párhuzamosan népszerűsége is növekedni kezdett, rájött, hogy új irányt talált magának, amiben kiteljesedhet.

– Tartalomkészítőként szeretem emlegetni magamat. Ez manapság kitölti az időm nagy részét, állítom több munkaórát teszek egy hétbe, mint korábban. Sokszor hajnalokba nyúlóan vágok, hiába, éjszakai bagolyként ilyenkor vagyok igazán produktív. Élvezem, amit csinálok és igyekszem hiteles tartalmakat gyártani, olyasmiket, amik egyensúlyban vannak az értékrendemmel és amelyek által adhatok valamit másoknak – részletezte Sápi Vivien. 

Azért van egy érzékeny egyensúly, amit meg kell találni aközött, hogy megéled és felveszed a pillanatokat.

– Ezen dolgoznom kell, de igyekszem. A jövőmre pozitívan tekintek, mert sok mindent megtanítottak nekem az elmúlt évek. Azt hiszem, ezek közül a legfontosabb, hogy már nem stresszelek azon, hogy mi lesz, hiszen bármi véget érhet akár egy pillanat alatt. Hiszek abban, hogy ha így kell lennie, ezután is megtalál az új út és vele a boldogság – mondta Sápi Vivien.

Ha kíváncsi rá milyen helyzetekben állt helyt légiutas kísérőként Sápi Vivien, vagy mi volt az a titokzatos plusz, amit a munkanapjaiba kellett rejtenie, hallgassa meg a teljes podcastadást:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában