Szoljon podcast

2023.06.29. 19:30

Szolnok egykori nagyságait jeleníti meg az „okosparcella”

Tavaly márciusban vette kezdetét az az országos programsorozat, amelynek célja, hogy minél több temetkezési helyen álljon okosparcellakő – hangzott el a különleges emlékhely csütörtöki, ünnepélyes avatóján Szolnokon. A Kőrösi úti temető rendezvényén azt is megtudhattuk, hogy az objektumon található QR-kód beolvasásával könnyedén tájékozódhatunk az adott településen nyugvó hírneves személyiségek életútjáról, munkásságáról. A szolnoki római katolikus sírkertben ezentúl nyolc, a református temetőben pedig két nagyságra emlékezhetünk a modern technika segítségével.

Hartai Gergely

Az objektumon található QR-kód beolvasásával könnyedén tájékozódhatunk az adott településen nyugvó hírneves személyiségek életútjáról, munkásságáról

Fotó: Nagy Balázs

Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója a római katolikus temető bejáratánál rendezett avatóünnepségen elmondta: a parcellakő QR-kódja révén feltárul előttünk Szolnokon nyugvó nagyjaink életútja, és mindaz, amit ezek az emberek értünk tettek.

– A maradandót alkotott személyek temetkezési helyének védelmére született meg 1999-ben a nemzeti sírkert, amely több mint 6200 sírt számlál országszerte. A nemzeti sírkert besorolással jogi védelmet nyerő sírokat nem lehet felszámolni, felettük a rendelkezési jogot a Nemzeti Örökség Intézete gyakorolja. Azért indítottuk útjára az okosparcellakövek telepítését, hogy ezek révén bárki megismerhesse a hírneves személyiségeket – fogalmazott Móczár Gábor.

Elhangzott, a helyi katolikus temetőben nyolc, a reformátusban pedig két nemzeti sírkertbe sorolt védett sír található. A katolikus temetőben Boros Ottó vízilabdázó, olimpiai bajnok, Chiovini Ferenc festőművész, grafikus, az 1919-ben kivégzett katonatisztek, csendőrök és polgári személyek emlékműve, Hasznos István vízilabdázó, olimpiai bajnok, Hild Viktor régész, muzeológus, Kanizsa Tivadar vízilabdázó, olimpiai bajnok, Kenéz Béla statisztikus, közgazdász, valamint Verseghy Ferenc pálos szerzetes, költő nyughelye élvez védettséget. A református sírkertben Kellner Gyula maratoni futó, olimpiai bronzérmes sportoló és Pólya Tibor festő, iparművész sírja szerepel a listán.

Nagyszerű dolog, hogy parcellakő hirdeti a város jeles személyiségeit. Szolnokon komoly prioritás a hagyományok ápolása, és azon nagyjaink örökségének továbbvitele, akik sokat tettek településünkért

 – vette át a szót a vármegyeszékhely alpolgármestere. Fejér Andor kiemelte, mindez nemcsak a szolnoki születésű emberekről szól, hanem azokról is, akik máshonnan érkeztek ide, ám végül Szolnokot tekintették igazi pátriájuknak.

A beszédek sorát a vármegyei kormányhivatal főigazgatójának gondolatai zárták. Katona Károly arról ejtett szót, hogy a kezdeményezésnek köszönhetően bárki megtudhatja, milyen példát mutattak elhunyt nagyjaink a jelenkornak. – Aki eljön a temetőbe, és okoseszközt hoz magával, immár könnyedén felidézheti azoknak az emlékét, akik a vármegyében kiemelkedőt alkottak. Bízom benne, hogy a térség többi temetkezési helyén is megjelennek majd az okosparcellák – összegzett a főigazgató.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában