Meghökkentő látvány

5 órája

Járókelők vették észre, hogy valami furcsa dolog úszik a Tiszán – galériával és videóval

Több méter mélyen, a víz alatt végeznek kotrást Tiszaderzsen. A kubikokat érintő munkálatok célja többek között az eredeti állapotok visszaállítása. A munkálatokat a partról is gyakran figyelik a környékbeliek. A járókelők többnyire azt látják, hogy valami furcsa dolog, egy különleges szerkezet úszik a vízen, amely nem más, mint egy kotrógép a Tiszán.

Mészáros János

Elkezdődött a tiszaderzsi kubikok kotrása a kikötő szomszédságában, megkezdte munkáját a kotrógép a Tiszán. A tervezett beavatkozások célja többek között az eredeti állapotok visszaállítása. A kotrási munkálatok nagy részét víz alatt végzik, ahol több méter vastag iszapréteget távolítanak el. A víz alatti iszap kitermelésére, eltávolítására úszókotrót használnak. Bemutatjuk, hogy kotorják a Tisza medrét.

kotrógép a Tiszán
Kotrógép a Tiszán. A víz alatt, több méter mélyen dolgozik a berendezés
Fotó: Mészáros János

– A kotróhajón zagyszivattyú van, ami csővezetéken szívja fel az iszapot, és továbbítja a lerakási helyre – kezdte Takács Attila, a Kötivízig Kiskörei Szakaszmérnökségének szakaszmérnök-helyettese.

Miként működik a kotrógép a Tiszán?

– Hidromotor forgatja a vágófejet, ami a meder anyagából készít szállításra alkalmas zagyot, ez pedig a zárt csővezetéken keresztül jut el a lerakási helyre. A zagy akár 1000 méter távolságra is eljuttatható, de műszaki-gazdaságossági szempontból a körülbelül 300-400 méteres távolság az optimális.

A kitermelt anyagot a közelben helyezik majd el a Hortobágyi Nemzeti Parkkal leegyeztetett, arra kijelölt területen. A zagyot közvetlenül a növényzetre terítik, akár több rétegben is.

Felvételeink a napokban kezdődött kotrási munkálatokat örökítették meg. A Rebence úszókotrót Fekete Sándor kotrómester irányítja, Járdán Lajos matróz pedig segít neki a hajón lévő karbantartási és egyéb munkákban, hogy zökkenőmentesen menjen a mederkotrás a Tiszán.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában