Szoljon podcast

2023.07.22. 09:45

A múlt és jelen értékei olvadnak össze a Jász Alkotók Köre új kiállításán – galériával és videóval

A Jászapátiak Baráti Egyesülete (JABE) és a JAK idén július 10. és 21. között rendezte meg a Jászságból elszármazott és a helyben élő alkotók táborát.

Illés Anita

Kiállítással zárult a XXVI. Jász Alkotók Köre Művésztelep Jászapátin

Fotó: Pesti József

A XXVI. Jász Alkotók Köre (JAK) Művésztelep alkotásaiból nyílt kiállítás pénteken Jászapátin, a Vágó Pál Helytörténeti Gyűjteményben. A szülőföld a művészek számára kimeríthetetlen ihletforrást jelent, hiszen az ezerarcú jászsági táj szépsége évről évre új arcát mutatja meg. – A JAK táborban ebben az évben is vállaltunk oktatást a rajz és festészet iránt érdeklődő gyerekeknek, fiataloknak. 

Ezúttal minden eddiginél többen, huszonöten jelentkeztek és vettek részt a foglalkozásokon – kezdte köszöntőjét Deli Julianna. A művésztelep vezetője kiemelte, hogy a felnőtt alkotók táborát a közös műtermi munka mellett számos program gazdagította. Egyik alkalommal például egy hangulatos tanyán, míg máskor a Dózsa György utcában nemrég felújított több mint száz éves Jász ház látogatása során gyűjtöttek témákat. De ihletett adtak a csodaszép, élénk színekben pompázó nyári virágok, az aranyló búzatábla végtelennek tűnő sorai és a varázslatos látványt nyújtó napraforgótáblák is. Érzések, emlékek, értékek elevenednek meg a képeken. Idén ismét megrendezték az irodalmi estet és látogatást tettek a JAK megálmodója, Szalkári Rózsa festőművész sírjánál a jászapáti temetőben. A kiállítást Szabóné Nagy Enikő, a JABE elnökségi tagja, a helyi gimnázium pedagógusa nyitotta meg. 

A felnőttek művei között széles palettát láthat a közönség. A barokk stílusú képektől kezdve a csendéletek, a kollázsok mellett a modernek is mondható installációk is felsorakoznak. Készültek képek temperával, akrilfestékkel, diófapáccal, olajfestékkel és vízfestékkel, de találkozhatunk grafikával és fotográfiával is. A terem közepén a tehetséges gyermekek és fiatalok rajzaiból tekinthetünk meg válogatást 

– mondta beszédében Szabóné Nagy Enikő. A rendezvényt Vozáry Viktória zongorajátéka színesítette. 

A megnyitó végén a fiatal tehetségek és a támogatók ajándékot kaptak. 

A művészpalánták tanításában közreműködött: Deli Julianna, Nagy Tamás, Szabari Zoltán, Bugyi Ilona és H. Bekes Viktória. Kiállítók: Benke Judit, Bőti Szilvia, Bugyi Ilona, Czókoly Nikoletta, D. Kovács Júlia, Danczák István, H. Bekes Viktória, Horváth Bence Tamás, Járvás Ágnes, Kanta Zsuzsanna, Nagy Imre, Nagy Tamás, Radics Márta, Sisa Levente, Szabari Zoltán, Törökné Rusvay Mária, Varga József, Végert Ágnes, Velkeiné Pócz Ilona, Vozáry Viktória és Deli Julianna. D. Kovács Júlia, a JAK elnöke által rendezett tárlat előzetes bejelentkezés alapján augusztus 11-ig tekinthető meg a Vágó Pál Helytörténeti Gyűjteményben.  

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!