Szoljon podcast

2024.08.25. 21:37

Több mint kétszázan vacsoráztak együtt fehérben, a Kossuth-téren – galériával és videóval

A Vacsora Fehérben elnevezésű esemény már hagyománnyá vált. Az idei volt a negyedik alkalom, amikor baráti és családi társaságok ültek össze hófehérben, hogy együtt töltsenek egy kellemes estét.

Kocsis-Szabó Lilla Laura

Hamar megtelt a Kossuth-tér a résztvevőkkel, akiket azonnal kiszúrhatott bárki: hófehér öltözékben érkeztek, hófehér abroszokkal, terítőkkel valamint kosarakkal, dobozokkal, amelyeket roskadásig pakoltak finomságokkal. A vacsorára ugyanis mindenki saját csemegékkel kellett, hogy hozzon. Hét órakor pedig kezdetét vette a kellemes hangulatú este.

vacsora fehérben, szolnok
Jó hangulatban telt az esemény
Fotó: Kiss János

– Idén nagy az érdeklődés, szerencsére sok az új arc is. Eredetileg negyven asztalt és kettőszáz széket hoztuk, de ez kevésnek bizonyult. Így sörpadokat, sörasztalokat kellett hoznunk, hogy mindenki elférjen – sorolta Vidra Sándor főszervező, a Belvárosi Plébánia egyházgondnoka.

Párizsból jött vacsora fehérben ötlete

Az egyházgondnok elárulta, Gáspár István plébános volt az ötletgazda.

– A plébános út közel négy évig szolgált Párizsban, ott látott hasonló eseményeket. Az emberek köztereken összegyűltek és együtt töltöttek egy kellemes estét, fehérbe öltözve, hogy valamivel megkülönböztessék magukat – sorolta Vidra Sándor.

Megható gondolatokkal nyitották meg az estét

Elsőként Gáspár István plébános köszöntötte a résztvevőket. Ezután megkérte a jelenlévőket, hogy emeljék fel a kezüket, akik az összes vagy néhány korábbi vacsorán jelen voltak. A legtöbb kéz akkor emelkedett a magasba, amikor az elsőket kérdezte, mindez jól szemléltette, hogy az esemény évről-évre népszerűbb.

– Az esemény lényege, hogy kötetlenül együtt legyünk, jól érezzük magunkat. Mindenkit bátorítok arra, hogy ismerkedjen, beszélgessen bárkivel, hiszen a közösségépítés a vacsora fehérben célja – hangsúlyozta a plébános. 

Zárásként felolvasott egy elgondolkodtató írást, amelynek lényege az életben elmulasztott illetve megélt pillanatok szembeállítása volt.

Szalay Ferenc polgármester szintén megjelent az eseményen.

– A hitélet erejét ez a rendezvény is tükrözi. A keresztény hit nélkül a világ is kevesebb, erről a térről a mi üzenetünk is ez – fogalmazott a városvezető. Továbbá hangsúlyozta, Szolnokon igenis van ereje és jövője a hitéletnek.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában