Szoljon podcast

2024.08.25. 19:53

Kodállyal és Picassóval is találkozott a kiállításra készülő fazekasmester – videóval, galériával

Nagyszabású kiállításra készül három ország fazekasa. A jelenleg Szolnokon élő és alkotó Bagossy Sándor csodálatos kerámiák sorával igyekszik elkápráztatni ősszel a nagyközönséget szülővárosában, Nagybányán. A készülődéskor hírportálunk is meglátogatta a fazekasmestert, aki érdekességeket és néhány kulisszatitkot is megosztott, nem csak a tárlat kapcsán.

Kocsis-Szabó Lilla Laura

– Számot nehéz lenne mondani, de vagy hét-nyolcszáz darab biztosan kijön velem. Szeptember negyedikén nyitunk – kezdte Bagossy Sándor, közben széttárta a karjait, mutatva, hogy a műhelyben látható megannyi mesés portéka nagy része kiutazik majd. Hozzátette, már sok mindent elcsomagoltak, de akadnak még éppen készülő darabok is, ezeket szintén el kell pakolni.

Bagossy Sándor
Bagossy Sándor fazekasművész mutatta meg aktuális alkotásait. A figurális technika az egyik legnehezebb, ő viszont szívesen készít ilyen tárgyakat
Fotó: Nagy Balázs

– Mondjuk a csomagoláshoz már nincs sok türelmem, de szerencsére van segítségem – magyarázta mosolyogva.

Bagossy Sándor, a „nyolcadik generációs mester”

Bagossy Sándor elárulta, sokat jelent számára ez a kiállítás, hiszen Nagybányán született fazekascsaládba, már három éves korában elkezdte magába szívni a mesterség fortélyait. Bár a tudást még messzebbről hozta, ő a nyolcadik generáció, aki fazekassággal foglalkozik, méghozzá mesteri szinten.

Ragaszkodnak ehhez a kiállításhoz a nagybányaiak is nagyon, a közelmúltban ugyanis ásatást végzett a kinti néprajzi múzeum a régi műhelyünknél. Kiderítették 1796-ig visszamenőleg, hogy a családunk azóta foglalkozik fazekassággal – sorolta büszkén a mester a tényeket. Majd sejtelmesen hozzátette, ő maga is sokféle titok tudója, ősei történelmét illetően.

– Lehettem hét-nyolc éves, amikor a fűszerboltos Gyalai bácsi mesélt nekem mindenfélét. Ő akkor már kilencven körül járt. Elárulta, hogy a őseim az Agyagos utcából átjöttek a Homokos utcába, és szerinte ez az 1700-as évek közepén lehetett... Talán majd a további kutatások őt is igazolják – idézte fel a kedves emléket Bagossy Sándor.

Hozzátette, úgy véli vele megszakad a lánc, valószínűleg nem lesz aki folytassa a családi hagyományt.

Nagy nevekkel találkozott pályafutása során

Bagossy Sándor több helyen is élt a világban, gyakran találkozott a kor legnagyobb és legelismertebb alkotóival. Ahogyan fogalmazott, lehetősége volt a „nagyoktól tanulni”, emiatt rendkívül szerencsésnek érzi magát.

– Jártam Gorka Gézánál, Gádor Istvánnál és még sok elismert művésztől leshettem el a mesterség titkait – fogalmazott. Szerinte ma már kevéssé jellemző az a fajta aprólékosság és alaposság, mely korábban jelen volt a szakmában. 

Különben azt vallja, az életben mindenért nagyon meg kell küzdeni, ez a felfogás a fazekasságban különösen igaz. 

Talán ezért is tűnik úgy, hogy ma kihalóban van a mesterség.

– Mintha hiányozna a kitartás – vélekedett.

Kodály Zoltántól kezdve egészen Pablo Picassóig 

A nagy találkozások sorában nemcsak fazekasművészek nevei szerepelnek. 

– A nagynéném is iparművészként tevékenykedett, volt neki egy varrószalonja. Többek között Kodály Zoltán feleségének varrt. Két ízben volt szerencsém elkísérni a nénikémet egy méretvételre. Ameddig ő ezzel foglalatoskodott én Zoli bácsival beszélgettem – részletezte mosolyogva.

A meghatározó élmények sorában a Picassoval való találkozás is szerepel. A mestertől sokat tanult, az élmény nagy hatással volt az ifjú Sándorra.

– Huszonéves koromban történt ez. Ő már ismerte a családom munkásságát, első körben azt kellett bizonyítanom neki, hogy tudok korongozni – fogalmazott. A fazekasmester úgy emlékszik vissza, hogy Picasso szigorú, alapos ember volt, de tőle csakis tanulni lehetett. 

Aktív mindennapok, gondos tervezés jellemzik

Bagossy Sándor nyolcvankét éves, de aktívan és gondos napirenddel tevékenykedik a műhelyében.

– Kialakult egy a rutin, mondhatni nem unatkozom, főleg az aprólékos munkákkal megy el sok idő – fogalmazott. Reggeli után két-három órát dolgozik, majd megebédelnek a feleségével, ezután jön egy kis szieszta. A pihenést követően ismét kimegy a kerámiák szentélyébe és további néhány órát eltölt itt a munkával.

– Kikapcsolódásképpen a kiskutyánkkal foglalkozok, nagyon kedves ő nekünk. Annyi szeretetet tud adni, szinte hihetetlen – árulta el mosolyogva.

A mester még este is eltölt pár órát a műhelyben, majd aludni tér. Ám még elalvás közben megtervezi a következő nap teendőit és elképzeli milyen csodákat alkot majd másnap. Úgy tűnik, ez a hosszú évtizedes rutin kiválóan működik a Magyar Népművészet Mestere díjas művész életében.

A készülő kiállítás

  • szeptember negyedikén;
  • a nagybányai Teleki Magyar Házban

nyílik meg, ott tekinthetik meg az érdeklődők.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!