Szoljon podcast

2024.09.04. 13:55

A Szolnoki Gulyásfesztivál örökös zsűritagjává választották a szolnoki polgármestert – videóval

Közösséget épít, a magyar gasztronómia világába repít. A Szolnoki Gulyásfesztivált idén huszonhatodik alkalommal rendezik meg a jászkunsági vármegyeszékhelyen. A programokról szerdán sajtótájékoztatót tartottak.

Pakainé Pusztai Nóra

Jó döntésnek bizonyult az a huszonhat évvel ezelőtti nap, amikor az első Szolnoki Gulyásfesztivált életre hívták. A rendezvény az elmúlt negyed évszázadban bebizonyította létjogosultságát. A programokról a Tiszaliget Squash Clubban tartottak sajtótájékoztatót szerdán.

Pap Béla társszervező (balról), Töreki András intézményvezető, Szalay Ferenc polgármester, Csányi Sándor „gulyáskirály” és Ratkai Miklós társszervező közösen tartottak sajtótájékoztatót a Szolnoki Gulyásfesztiválról 
Fotó: Nagy Balázs

– A Gulyásfesztivál a gasztronómia olyan világát mutatja be, ami a magyarságunkat erősíti. A legfontosabb, hogy az emberek családjaikkal, barátaikkal, munkahelyi közösségükkel megmutathassák, mit tudnak – foglalta össze Szalay Ferenc polgármester. 

A programok péntek reggel a diákok főzőversenyével kezdődnek, melynek idén a Szolnoki II. Rákóczi Ferenc Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola a társszervezője. Töreki András, az intézmény vezetője kifejtette, 10 iskola 19 csapata, összesen közel 500 gyermek ragad fakanalat. Az alapanyagokat, eszközöket központilag kapják, a zsűrizés dél körül várható.

– A programokat a hazaszeretet, a magyarság értékei és a közösségépítés jegyében szerveztük. A nap rendhagyó flashmobbal indul a rákóczisok csujogatva járják végig a többi csapat táborát – részletezte az intézményvezető. 

Jótékonysági célból ragadnak fakanalat a Szolnoki Gulyásfesztiválon

Még ugyanezen napra hirdették meg a jótékonysági főzőversenyt, a bevételt ezúttal a Kikelet Alapítványnak ajánlják fel. 

Csányi Sándor főszervező hozzátette, a fesztivál egyik legfontosabb eleme, hogy a fiatalság közelebb kerüljön a magyar konyhához, hagyományokhoz, nem szabad hagyni, hogy mindezek feledésbe merüljenek.

– A Gulyásfesztivál az elmúlt évtizedekben kinőtte magát, nemzetközi hírű lett és Szolnokot is népszerűbbé tette – foglalta össze. 

Mint kiderült, az elsőn tízezer ember vett részt és közel száz csapat nevezett, ez a szám később sem lett kevesebb. 

A fesztivál örökös zsűritagja lett Szalay Ferenc

A gulyáskirály a sajtótájékoztatón egy kötényt adott át Szalay Ferencnek, kinevezve ezzel őt örökös zsűritagnak. 

Szalay Ferenc polgármestert a Szolnoki Gulyásfesztivál örökös zsűritajgává nevezték ki
Fotó: Nagy Balázs

Pap Béla szervező munkatárs a színpadi programokkal kapcsolatban elmondta, a Gulyásfesztivál alapvető feladata a főzés közösségépítése mellett a szórakoztatás. A fő rendezőelv az, hogy olyanokat is a Tiszaligetbe csábítsanak, akiket a gulyás nem feltétlenül vonz. A koncertek pénteken és szombaton is délután 4 órakor kezdődnek. Ratkai Miklós társszervező a sajtó munkatársainak a Give Sound színpad leginkább rockos felhozatalát sorolta, ott pénteken 6 órakor, míg szombaton 5 órakor kezdődnek a koncertek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában