Szoljon podcast

2024.08.28. 06:53

Lisztérzékenység: ez lehet a legújabb népbetegség?

Az ételérzékenység egyre gyakoribb már kisgyermekkorban. Császárné dr. Sándor Laurával, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Hetényi Géza Kórház- Rendelőintézet gyermek-gasztroenterológusával a lisztérzékenységről beszélgettünk. Évente 10-15 újabb esetre derül fény.

Pakainé Pusztai Nóra

Glutén- vagy éppen lisztérzékenység, más néven cöliákia. Sokféleképpen terjedt el a köztudatban, de mégis mi ez a betegség?

lisztérzékenység
Császárné dr. Sándor Laura,  gyermek-gasztroenterológus adott tisztább képet a lisztérzékenység miértjeiről és hogyanjairól
Forrás: Beküldött fotó

A glutén ellen, ami a búza, a rozs és az árpa alkotóeleme, antitestek termelődnek a szervezetben és ez betegíti meg elsősorban a belet.

Sajnos a későbbiekben az összes többi szervben is sejt-és szövetkárosodást okozhat.

Fontos, hogy beszéljünk erről a sokarcú autoimmun betegségről, melynek nagyon szerteágazó lehet a tünettana. A beteg lehet teljesen panaszmentes és csak a későbbi szövődmények kialakulásakor derül ki, hogy a problémái hátterében ez állt.

Milyen tünetekkel jelentkezik a lisztérzékenység?

– Legjellemzőbbek a gasztroenterológiai tünetek: súlyos haspuffadás, székrekedés vagy visszatérő hasmenés és hasfájás. A vashiányos vérszegénység esetükben terápiára sem javul.

Jellemzőek bizonyos viszkető, herpeszre hasonlító bőrtünetek, amik a könyökön, térden és a farpofán fordulnak elő leginkább.

A szövődmények közül a pajzsmirigybetegség az egyik leggyakoribb. Emellett megjelenhet később csontritkulás, szívelégtelenség, emeli a nyirokdaganatok rizikóját és a meddőség hátterében is állhat.

Széleskörű a tünettan. Hogyan lehet mégis felismerni és diagnosztizálni?

Napjainkban a diagnózis alapja a vékonybél biopszia, de nem kell három, mint évtizedekkel ezelőtt, hanem elegendő egy szövettani mintavétel során kimutatni a vékonybél-boholy pusztulást. 2020 óta gyerekeknél lehetőség van arra, hogy a vékonybél biopszia elhagyásával kellően magas cöliákiára specifikus és szenzitív antitest szintek mellett, úgymond non-invazív módon állítsuk fel a lisztérzékenység diagnózisát.

Fontos kritérium, hogy a szülő és a gyermek így is elfogadja, hogy a betegség a tudomány jelenlegi állása szerint egy élethosszig tartó gluténmentes diétát igényel.

A diéta alapja, hogy a kalászos gabonaféléket ki kell iktatni az étrendből. Mik az első tanácsok?

– A diéta rendkívül szigorú.

Kerülni kell minden szennyeződési lehetőséget.

Nem elegendő az alapanyagokra figyelni, hanem fontos az elkészítés körülménye is. Morzsa sem maradhat az asztalon, de olyan olajat sem használhatnak, amiben előtte hagyományos liszttel panírozott ételt sütöttek. A felvágottak, fűszerek átnézése is szükséges, ezek nyomokban glutént tartalmazhatnak, amit nem fogyaszthat cöliákiás beteg.

Mik az első reakciók, amikor az érintettek megtudják a diagnózist? 

– Először mindig nagy az ijedelem, amikor a diéta lényegét elmondom. Két csoportra lehet választani a reakciókat, attól függően, hogy a gyermek panaszmentes vagy panaszos. Utóbbi esetben a tapasztalataim szerint mindig komolyabban veszik a tanácsokat, hiszen szeretnék, hogy gyermekük, jól legyen.

A panaszmenteseket nehezebb érdekeltté tenni abban, hogy figyelmesek legyenek.

Dietetikussal, pszichológussal nagy hangsúlyt fektetek arra, hogy komplett edukációban részesítsük a családokat, hogy belássák, mennyire fontos a diéta.

Korábban a lisztérzékenyek számát a lakosok egy százalékaként becsülték. Hogyan alakul most ez a szám?

Magyarországon a népesség 2 százalékát érinti ez a betegség. Azt gondolom, hogy eddig is megvoltak ezek a betegek, manapság jobban megtaláljuk őket.

Fontosnak tartom a panaszmentes 6 évesek óvodai szűrését.

2005-ben elsőként Szolnokon valósult meg prof. dr. Korponay-Szabó Ilma, Dr. Szabados Katalin, valamint a Cödimed Kft. segítségével. Nagy örömömre azóta is rendszeresen megrendezik Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében és más térségekben is. A felnőttek kezelése során is gyakrabban gondolnak a lisztérzékenységre.

Mennyi gondozott útját terelgetik a Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet szakrendelésén?

– Tavaly például 165 gyermek fordult meg nálunk a szüleivel cöliákia diagnózisával, közülük 10-15 olyan volt, akik újonnan kerültek a rendszerbe.

Mi a legfontosabb, ha felmerül ennek a betegségnek a gondolata?

– A szakrendelőben soron kívül kapnak időpontot azok a gyerekek, akiknek pozitív az otthon és óvodában is elvégezhető Biocard gyorsteszt eredménye. Őket hamar megvizsgáljuk és elrendeljük a megerősítő vérvételt. A diagnózis felállításáig tilos a gluténbevitel megszorítása, mert az megváltoztatja az eredményt. Akkor soha nem lesz valid diagnózis.

Egy gyanú miatt egy életet leélni szigorú diétával nem helyes.

Tehát, ha felmerül a lehetőség a lisztérzékenységre, érdemes minél hamarabb gyorstesztet végezni majd időpontot kérni a gyermek-gasztroenterológiai szakrendelésre.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában