Szoljon podcast

2023.08.19. 19:40

A magyarság összetartozását jelképező búzaszemekkel telt meg a dézsa a szolnoki sportcsarnokban – galériával és videóval

A Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem program Kárpát-medencei búzaösszeöntésének ünnepét tartották szombaton a Városi Sportcsarnokban Szolnokon. A gazdák által adományozott gabonából őrölt liszttel majd a rászorulókat segítik. A jászkunsági termelők élen járnak az adakozásban, idén 208 tonna gabonát ajánlottak fel.

Pakainé Pusztai Nóra

Idén 208 tonna gabonát ajánlottak fel

Fotó: Kiss János

Több mint tíz évvel ezelőtt Baranya megyéből indult a Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem program. Nem egyszerűen adakozásról, hanem a nemzeti összetartozás érzésének kifejezéséről is szól a kezdeményezés, melynek során a gazdák gabonát ajánlanak fel, hogy majd abból lisztet őröljenek és azzal segítsenek a rászoruló családokon. A Kárpát-medencei búzaösszeöntés ünnepét Szolnokon, a Városi Sportcsarnokban tartották szombaton.

– Régen dolgozunk azon, hogy a Magyarok kenyere program összekapcsolódhasson az általunk indított Kárpát-medence kenyere kezdeményezéssel. Tizenhárom éve építettünk kemencét, háromszáz kilós kenyeret sütöttünk, melyből mindenhova vittünk, ahonnan a pékmesterek érkeztek – hangsúlyozta Szalay Ferenc polgármester. 

Az új kenyér ünnepéhez kapcsolódva hozzátette, első számú feladat a hitélet erősítése.

A nyelv, a hit és a magyarok határtalan munkabírása és ereje az, ami segít abban, hogy a nemzet megőrizze magát, amíg világ a világ

 – emelte ki.

Hubai Imre Csaba, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vármegyei elnöke kiemelte, a jászkunság gazdák tizenhárom éve gyűjtik a búzát, ebben az esztendőben 208 tonnát ajánlottak fel a Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem programban.

A búzaösszeöntés ünnepén dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő is köszönetet mondott a gazdáknak, akik az év 365 napjába, a nap 24 órájában dolgoznak.

– A munkájuk értékét mutatja, hogy Magyarország önellátásra képes, emellett pedig nagylelkű adományokkal is szolgálnak a bajban – fogalmazott.

A nemzetegyesítést jelképező búzaösszeöntés jelentőségét a sportcsarnokban lévők közösen élték át.

– Minden gramm jó célt szolgál, a közösség erejét erősíti – mondta dr. Kállai Mária.

A Bartók kórus előadása után dr. Berkó Attila főispán mondott köszöntőt.

– A gazdák sokkal többet tesznek annál, minthogy saját megélhetésüket biztosítják, egy egész nemzetet látnak el élelmiszerrel – mutatott rá. Hozzátette: a Magyarok kenyere program több, mint búzagyűjtés, lisztkészítés vagy kenyérsütés. Ez a legnagyobb nemzetmegtartó program, ami igazán méltó a magyarsághoz.

Hubai Imre, a vármegyei közgyűlés elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy idén sem volt olyan település a Jászkunságban, ahonnan ne érkezett volna gabona.

Nagyné Legény Ildikó, a Magosz Gazdasszony Tagozatának elnöke azt emelte ki az ünnepségen, hogy az agráriumban egyre hangsúlyosabb a nők szerepvállalása. Fontos feladatnak tartja a hagyományőrzést és a határon túliak megszólítását.

– A búzaösszeöntés minden magyar ünnepe, a kenyér nemcsak táplálék, hanem a nemzet szimbóluma – mondta.

A délután folyamán lovaskocsival érkezett a búza, amit egy dézsába öntöttek össze. A tetején az összetartozás jelképeként elhelyezték a vizet, a kovászt és a sót, majd átadták a Magyarok Kenyeréért elismerő plaketteket.

A résztvevők a jövőt látják a búzaszemekben

A vetés, az aratás, majd végül a betakarítás után jött el a búzaösszeöntés ünnepe. A szolnoki Városi Sportcsarnokba érkeztek magyarok Délvidékről, Felvidékről, Kárpátaljáról, Erdélyből.

– A búzaszemekben a jövőt látjuk, aki ad, az nem lesz szegényebb, sőt.. – fogalmazott beszédében Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.

A Magyarok kenyere program Baranya vármegyéből indult tizenhárom éve, azóta egy nemzetet összekovácsoló kezdeményezéssé nőtt.

– Minden felajánlott búzàban ott a hit és az odaadás. Minden búzaszem kifejezi az összefogást, mindnek megvan a helye. A programnak közel nyolcezer gazdálkozó a részese, a felajánlott búza hatvan százalékát az anyaország termelői adták össze – részletezte. Hozzátette: a felhívás magyarok ezreinek vált szívügyévé, a Jász-Nagykun- Szolnok vármegyeiek minden évben példát mutatnak hozzáállásukkal.

Jakab István az országgyűlés alelnöke, a Magosz elnöke pedig úgy kezdte beszédét, hogy körbenézve a szolnoki sportcsarnokban az látta, a Kárpát-medence megelevenedett.

– A gazdák által a nemzet egybegyűlt, itt vagyunk egy szívvel, egy lélekkel, egy akarattal, azt akarjuk, hogy az összetartozás érzését senki ne vehesse el tőlünk – fogalmazta meg gondolatait.

Úgy vélte, a hagyományok megőrzése és ápolása kiemelten fontos, ezért is érdemes minden olyan eseményt megélni, ami összeköti a magyarságot, ilyennek tartja a búzaösszeöntés ünnepét is.

A rendezvény dr. Nagy István agrárminiszter is részt vett, aki megköszönte mindenkinek a munkáját, aminek az eredménye, hogy az új kenyér az asztalra kerülhetett és a kenyér készítéséhez egész évre elegendő az alapanyag.

– Tapintható a szeretet a programban, ami a nehézségek ellenére sem fáradt el – zárta gondolatait.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában