Szoljon podcast

2023.07.14. 12:58

Szeptemberre teljesen megújul az abonyi Mária Terézia utca

Százötvenmillió forintból újul meg az elkövetkezendő hetekben az abonyi Mária Terézia utca, amely közel egy kilométeres szakaszon kap új aszfaltburkolatot. A régen várt fejlesztés a jövőben 500 helyi lakót és 9 vállalkozást szolgál ki. A beruházás részleteiről pénteken délelőtt tájékoztatott a helyszínen Pető Zsolt polgármester és Földi László, Cegléd és térségének országgyűlési képviselője.

Hartai Gergely

Balról: Pető Zsolt polgármester és Földi László Cegléd és térségének országgyűlési képviselője

Fotó: Hartai Gerely

 – Az elmúlt években az önkormányzat számos infrastrukturális beruházást valósított meg a településen. Uniós támogatással nemrégiben hét kilométernyi utat építettünk külterületen. A Magyar Közúttal együttműködésben pedig nagyjából két kilométeren épülhetett újjá a Baross Gábor út, míg 2020-ban tizenegy belterületi utcát tettünk rendbe. Egy évvel később pedig – ugyancsak kormányzati támogatással – megújulhatott az Erzsébet királyné és a Bethlen Gábor utca – részletezte a város útfejlesztési programját Abony polgármestere. 

Pető Zsolt hozzátette, idén a város hét út helyreállítását végzi el saját forrásból. A Mária Terézia út pedig, a TOP Plusz pályázat keretében, 150 millió forint uniós támogatásban részesült. Az út közel ötszáz lakost és kilenc helyi vállalkozást szolgál majd ki.

Az eseményen Földi László, a térség országgyűlési képviselője is felszólalt. Mint mondta, a pályázatok tekintetében korábban Pest vármegye a fővárossal alkotott egy régiót, és ebben az időszakban a legtöbb uniós forrást Budapest vitte el. Az így kieső támogatások kompenzálására az állam mintegy 80 milliárd forintot biztosított a vármegyének. A honatya ugyanakkor kiemelte, különálló térségként immár Pest vármegye, és benne Abony előtt is számos fejlesztési lehetőség nyílt meg az utóbbi időben.

Hetek választanak el minket attól, hogy a város ezen részének lakói megfelelő minőségű úthoz jussanak 

– vette át a szót a városrész önkormányzati képviselője. Mészáros László János kiemelte, már az 1990-es években szó volt arról, hogy indokolt lenne a területen az útépítés. Később több ez irányú pályázat is megbukott, mígnem a közelmúltban végül célba értek a városvezetés törekvései.

Idén a város hét út helyreállítását végzi el saját forrásból
Fotó: Hartai Gergely

A rendezvényen az is elhangzott, hogy a Mária Terézia úti kivitelezés során csaknem 942 méter útburkolatot építenek a szakemberek. Az új burkolat rugalmas pályaszerkezettel rendelkezik majd, illetve mindkét oldalon előregyártott, süllyesztett szegéllyel látják el a szakaszt. A projekt során hangsúlyt helyeznek a csapadékvíz elvezetésére, valamint közlekedésbiztonsági fejlesztések is megvalósulnak. A helyszínt ellátják forgalomtechnikai tükörrel, kerékpárosokra figyelmet felhívó jelzőtáblával, sebességkorlátozó táblával és sebességkorlátozó elektronikus táblával egyaránt. A munkálatok várhatóan szeptemberben fejeződnek be.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában