Szoljon podcast

2023.06.22. 17:29

Tíz vadonatúj, elektromos autóbusz tette zöldebbé a szolnoki tömegközlekedést

Lezárult annak a tíz elektromos meghajtású, BYD K9UD típusú autóbusznak a beszerzési és töltőkiépítési projektje, amely a Szolnokon élők számára teszi kényelmesebbé a közösségi közlekedést. A több mint 1,6 milliárd forint értékű fejlesztésnek köszönhetően a vármegyeszékhely járműállományának húsz százaléka megújul, és jelentősen csökken a település levegőjét terhelő károsanyag-kibocsátás. A tíz új buszt csütörtökön ünnepélyes keretek között adták át a városnak.

Hartai Gergely

Egy feltöltéssel mintegy 300 kilométert tudnak megtenni a járművek

Fotó: Nagy Balázs

A Véső úti Sportközpont parkolójában rendezett ünnepélyes projektzárón elhangzott, hogy a fejlesztésnek köszönhetően az ötven darabos helyi járműállományból tízet cserélt le a közlekedési vállalat, ezáltal a flotta átlagéletkora tizenöt évről tizenegyre csökkent. A beszerzés értéke pedig mintegy 1,6 milliárd forint, amely a Zöld Busz Program 75 százalékos, vissza nem térítendő támogatásával valósult meg. Az autóbuszok töltőberendezését a Volánbusz konzorciumi partnere, a Mobiliti Volánbusz Kft. építette ki a Volánbusz szolnoki telephelyén.

Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára az átadón elmondta, Magyarország kiemelten kezeli a közösségi közlekedés zöldítését, 2050-re hazánk a klímasemlegesség elérését is megcélozta.

– Ha a tíz busz forgalomba áll, akkor az éves szinten 40 millió forint költségmegtakarítást jelent a szolgáltatónak, ráadásul a szén-dioxid-kibocsátásuk a nullával egyenlő. Azaz működtetésükkel 660 tonna szén-dioxid-kibocsátást „takarítunk meg” – fogalmazott Steiner Attila.

Az eseményen Szalay Ferenc polgármester kiemelte, hogy a mostani beruházással a város buszparkjának 20 százaléka újul meg. 

– A szolnoki tömegközlekedés sokkal modernebb, kényelmesebb és környezetkímélőbb lesz. Ezenfelül kiváló minőségű járművekkel gyarapodik a helyi flotta. A buszok feltöltése nagyjából három órát vesz igénybe, és ezzel a töltöttséggel több mint 300 kilométert képesek teljesíteni – hívta fel a figyelmet a városvezető.

– Szolnokon egy évben közel 12 millió utazást bonyolítunk le, az utasforgalmat az 50 darabos flotta és 88 buszvezető biztosítja – vette át a szót a MÁV-Volán-csoport vezérigazgatója. Dr. Pafféri Zoltán hangsúlyozta, a Zöld Busz Program keretében száz elektromos buszt állít forgalomba a Volánbusz az országban. 

– A programot Pest vármegyében, a budapesti agglomerációban kezdtük, majd Zalaegerszegen, Egerben, Győrött és Szegeden folytattuk. Az utolsó tíz autóbusz Szolnokra érkezett – összegezte zárszavában a vezérigazgató.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában