Szoljon podcast

2023.06.23. 15:59

Mostantól két csoportszobás bölcsőde segíti a szajoli kisgyermekes családokat – videóval

Ünnepélyes keretek között adták át pénteken délelőtt Szajol új bölcsődéjét. A csaknem ötszáz négyzetméteres alapterületű, két csoportszobás létesítmény mindenben megfelel a kor követelményeinek.

Hartai Gergely

Elkészült az új épület

Fotó: Mészáros János

Szöllősi József polgármester az átadón elmondta, Szajolban korábban nem volt bölcsőde, a helyieknek ugyanakkor meg kellett oldaniuk valamiképp a kisgyermekek elhelyezését. A lakók jellemzően Szolnokra vagy Törökszentmiklósra vitték az apróságokat.

– Bölcsődére már régóta van igény a településen. Végül úgy döntöttünk, hogy ezen a helyen egy alapjaiban új intézményt építünk. Ennek érdekében pályáztunk is, és megbíztuk a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területfejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft.-t, hogy végigvigye a projektet – utalt a huszonnyolc férőhelyes intézmény kivitelezésének kezdeteire a községvezető.

Szöllősi József arra is kitért, hogy a gyerekek idén márciusban vehették birtokba a helyszínt, ahol öt új munkahely is létesült.

Két csoportszobát alakítottunk ki, épült továbbá játéktároló, szociális helyiség, játszóudvar, és eszközökre is kaptunk támogatást. Ma egy 475 négyzetméteres hasznos alapterületű létesítményt adunk át 

– részletezte a polgármester.

Mint megtudtuk, a pályázat egyik alapfeltétele az volt, hogy az intézménynek önfenntartónak kell lenni. Ezt a kitételt sikerült is tartani, hiszen a tetőn napelemes rendszer működik, gáz pedig nincs bevezetve az épületbe.

Hubai Imre a vármegyei közgyűlés elnöke az ünnepségen rámutatott, Szolnok vonzáskörzetében cseppet sem közömbös, hogy csak alvótelepülésként létezik Szajol, vagy komoly perspektíva nyílik itt meg.

– A szülők immár szabadon dönthetik el, hogy mikor térnek vissza a munka világába, hiszen van olyan intézmény, amely befogadja a kisgyermekeket. Sőt, a továbblépésre is van lehetőség: a bölcsőde mellett az óvoda is várja a kicsiket – vázolta Hubai Imre.

– A község történetének egy örömteli fejezetéhez ékeztünk, eddig nem volt bölcsőde Szajolban... – vette át a szót a térség országgyűlési képviselője. Herczeg Zsolt rámutatott, az elmúlt több mint egy évtizedben sokat fejlődött a falu és környezete, az önkormányzatok a gyarapodás útjára léptek. Csak Szajolba például mintegy 1,6 milliárd forint fejlesztési forrás érkezett 2010 óta.

Dr. Dukai Miklós önkormányzatokért felelős államtitkár beszédében a kormány családpolitikájára irányította rá a figyelmet. 

– Igyekszünk olyan fejlesztéseket támogatni, amelyek találkoznak a lakosság igényeivel. 2010-ben Magyarországon csaknem 32 ezer bölcsődei férőhely állt rendelkezésre, ma ez a szám 65 ezer körüli. Akkoriban 400 alatt volt hazánkban azon települések száma, ahol bölcsődei férőhelyeket találhattak a családok, ma több mint 1030 településen vannak ilyenek – fogalmazott az államtitkár.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában