Szoljon podcast

2024.09.11. 17:25

„Élettelen testet” emeltek a csónakba a vízirendőrök a Holt-Tiszán – galériával, videóval

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Balesetmegelőzési Bizottság Országos Vízirendészeti Rendőr Járőrversenyt szervezett. A háromnapos próbatétel gyakorlati feladatait a Holt-Tiszán teljesítették a csapatok szerdán. Hírportálunk is ott volt a járőrverseny legizgalmasabb részénél.

Pakainé Pusztai Nóra

Rendőrhajók repesztettek a Holt-Tisza vizén Szolnoknál. 21. alkalommal rendeztek Országos Vízirendészeti Rendőr Járőrversenyt, melynek ezúttal a jászkunsági vármegyeszékhely adott otthont. A Balatonról, a Dunáról és a Tiszáról 3-3 csapat érkezett, illetve Szabolcsból, Fejér, Győr és Békés vármegyékből is csatlakoztak a versenyhez, összesen 13 csapat mérte össze a tudását. 

járőrverseny,Szolnok,Holt-Tisza
Három gyakorlati számban mérették meg magukat a járőrverseny résztvevői
Fotó: Mészáros János

– Azon kollégáknak tartják meg ezt a versenyt, akik a vízirendészeti rendőrkapitányságokon dolgoznak, és a helyi megméretésen a legjobban teljesítettek – fogalmazott Dávid Mónika, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság baleset-megelőzési bizottságának titkára. 

Három gyakorlati feladat várt a járőrverseny résztvevőire

A háromnapos próbatétel szakmai-elméleti tesztlap kitöltésével kezdődött, szerdán három gyakorlati számban mérették meg magukat a résztvevők.

– Az első egy kajakos evezéses feladat volt, úgy kell ezt elképzelni, mint egy autó ügyességi pályát. Bójákat kellett kerülgetni szlalomban. Ezután következett a motoros géphajóval történt versenyszám, mely során egy bábut kellett kimenteni a vízből. Harmadikként a vontatásban jeleskedtek a csapatok – sorolta.

A parti rövid sprint után csövet és kannákat kellett berakni a hajóba, majd a megjelölt útvonalat egy másikat vontatva tették meg a versenyzők. A kipakolást újabb gyors futás követett, a résztvevők közül akadtak, akik mindezt kevesebb mint két perc alatt, hiba nélkül teljesítették. A tévedések ennél a feladatnál is súlyos másodpercekbe kerültek. A pontok összegzése utána csütörtöki díjátadón derül ki, hogy ki nyerte a versenyt.

A szervezők olyan feladatsort állítottak össze, mely esetek a mindennapi életben is előfordulnak. 

Egy évben több mint száz alkalommal vonulnak menteni

Busi László, a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője kiemelte, éves szinten a Tiszán és a Bodrogon összesen körülbelül 150 alkalommal kapnak riasztást vízből mentéshez.

– Az ilyen esetek két dologhoz köthetők. Az egyik az időjárás vagy egyéb hirtelen kialakuló környezeti változás miatti borulás. A másik, ami sokszori beavatkozást igényel, a nem kellő felkészültséggel való vízreszállás. A mentés során minden másodperc számít – emelte ki. Hozzátette: menteni szükséges abban az esetben is, amikor egy hajó motorja meghibásodik, hogy elkerüljék a sodródás miatti életveszélyes helyzeteket.

A Tiszai Vízirendészet csapatait úgy válogatják össze, hogy tartanak egy házi versenyt, mely az országos megméretéshez hasonlóan tesztlapokból áll. A legjobbak lehetőséget kapnak egy ötnapos továbbképzésre, ahol a verseny előtt a megadott tervrajzok szerint gyakorlati pályákat is teljesítenek. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az országos mezőny minden évben egyre erősebb. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában