Nyomozás

2024.09.16. 17:23

A rákócziújfalui polgárőr napon tettek pontot egy baleseti ügy végére - galériával

Az eső sem tántorította el a rákócziújfalui őszköszöntővel egybekötött polgárőr napra érkezőket. A faluház környékén az illatok közelebb csábítottak a főzőcsapatokhoz, sőt a meleg tűz mellett szívesen beszélgettek a környékbeli polgárőr egyesületek tagjai is.

Pakainé Pusztai Nóra

A környékbeli településekről Rákóczifalváról, Szolnokról, Szajolból, Tiszajenőről, de még Martfűről is érkeztek polgárőrök Rákócziújfaluba szombaton. Ezúttal viszont nem a munka szólította őket a Szolnok környéki településre, hanem az, hogy fennállásának 25. évfordulóját ünnepelte a helyi szervezet. A polgárőr nap nagy sikert aratott.

polgárőr nap
25. születésnapját ünnepelte a Rákócziújfalu Községi Polgárőr Egyesület, remekül sikerült a polgárőr nap
Fotó: Pakainé Pusztai Nóra

Főzőversennyel színesítették a polgárőr napot

A polgárőr napra főzőversennyel, ügyességi játékokkal, szabadulósátorral készültek. Már a kora délelőtti órákban belengték a finomabbnál finomabb illatok a környéket. Azt is megtudtuk, hogy az igazán jó pörkölt olyan, amiben megáll a fakanál. 

– Az egyik fő célunk, hogy összekovácsolódjunk ne csak az egyesületen belül, hanem a társszervezetekkel is – mondta Csaláné Ádám Éva titkár.

A helyi polgárőr egyesület története 1999-ig nyúlik vissza

Pusztai Ferenc, a Rákócziújfalu Községi Polgárőr Egyesület elnöke kifejtette, 1999-ben az akkori közbiztonsági viszonyok kényszerítették ki a civil társadalom önvédelem érdekében a szervezett együttműködését.

– Nagy László elnökletével több, mint 40 fő részvételével kezdődött történetünk. A fejlődés a kezdeti nehézségek ellenére is folyamatos volt – tette hozzá. 

Az elmúlt negyed évszázadban jó kapcsolatot alakítottak ki a település vezetésével és a körzeti megbízottal, akik támogatják munkájukat. 

– Mi sem bizonyítja jobban, hogy jól működünk, mint a település jelenlegi  jó közbiztonsági helyzete – emelte ki.

2010 óta folyamatosan figyelik a pályázati lehetőségeket, három évvel később felszerelték a település első térfigyelő kameráját, amit később több követett. 

Szabaduló sátorban tették próbára nyomozói tehetségüket

A rövid összegzés után a kemencés ház melletti faluház felé vettük az irányt, az esős idő miatt ugyanis a tervezett programok egyrésze oda költözött be. A rendőrség közlekedési feladatokkal, részeg szemüveggel és szabaduló sátorral érkezett, totót is ki lehetett tölteni.

– Egy helyszínt rendeztük be, az alaptörténet, hogy kerékpáros baleset történt, 3-4 fős csapatokat várunk, az a feladat, hogy ők lesznek a helyszínelők, fel kell deríteni a nyomokat és kideríteni, mi történt – magyarázta Ecseki- Kolonics Eufrozina, a Szolnok Városi Balesetmegelőzési Bizottság titkára.

Több helyszínen kipróbálták már, általános és középiskolásokkal is van tapasztalat.

– Mostanság igen népszerű a szabadulószoba, ezek mintájára, természetesen némiképp leegyszerűsítve és a saját képünkre formálva állítottuk össze – hangsúlyozta.

A csapatok már sorakoztak is, hogy belevessék magukat a rejtvényfejtésbe, keresték a nyomokat, nyitották a lakatokat, így haladtak közelebb a megoldáshoz. Közben a több érdeklődő izgatottan figyelte a soron következő feladványt és szorgosan rakta ki a kirakókat vagy éppen a golyóvezetővel játszott.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában