Jászkunsági kisbabák

2024.09.16. 19:53

Ahány ház, annyi szokás: mindenütt másképp zajlik az újszülöttek köszöntése

Egy új élet érkezése nemcsak a szűkebb, de a tágabb környezetre is hatással van, a család mellett a települések is örömmel fogadják a legkisebb lakókat. Vármegyénk településein változatos szokások alakultak ki azt illetően, hogyan zajlik le az újszülöttek köszöntése. Cikkünkben ezek közül mutatunk be néhányat.

Szoljon.hu

Abonyban 2022 óta adományoznak jelképes összegű ajándékot a legkisebbek családjának. Negyedévente adnak „babautalványokat” az újszülöttek családjainak. Ünnepséggel kedveskednek az érintetteknek, ilyenkor a városháza megtelik a babák hangjaival. De persze az egész Jászkunságban változóan történik az újszülöttek köszöntése.

újszülöttek köszöntése
Minden jászkunsági településen máshogy zajlik az újszülöttek köszöntése
Fotó: Shutterstock.com / Forrás: Illusztráció

– Egy-egy tizenötezer forintos ajándékutalványt kapnak a kicsik szülei, negyed évente tartunk egy kis ünnepséget az alkalomhoz kapcsolódva – mondta Pető Zsolt polgármester. Az esemény családias hangulatban telik, finomságokkal is megvendégelik a családokat. Arról, hogy pontosan hány pici születik az adott időszakon belül a védőnők tájékoztatják a polgármesteri hivatalt. 

– Az szintén új hagyománynak számít, hogy ilyenkor tartunk egy zenebölcsis foglalkozást. Mondókázással, énekléssel telik az idő, ez is a köszöntés egyik plusz eleme – fogalmazott Pető Zsolt.

Zászlóval köszöntik a tetétleni apróságokat

Az újszülöttek köszöntése Kőröstetétlen község számára is nagy jelentőséggel bír, megadják a módját.

– Mindig nagyon örülünk minden születésnek. Már hagyomány, hogy zászlókkal köszöntjük az újszülötteket.

Ha kisfiú születik egy kéket, ha kislány, akkor egy rózsaszínűt tűzünk az önkormányzat épületére

– árulta el Pásztor Roland polgármester. Hozzátette, a község közösségi oldalán egy posztban szintén köszöntik a piciket.

– Természetesen személyesen is meglátogatjuk a csöppségeket, egy kelengyecsomagot viszünk ajándékba ilyenkor. Mindenféle hasznos holmit rejtenek ezek a dobozok – sorolta a polgármester. A nagyjából negyven ezer forint értékű csomagban leginkább babaápolási termékek és kiegészítők lapulnak.

Kunszentmártonban gyümölcsfákat is igényelhettek a családok

Kunszentmárton legifjabb lakóira minden évben gondolnak. Eddig januárban, de idén már tavasszal tartottak babaköszöntő rendezvényt a városházán, ahova meghívtak minden olyan családot, ahol a kisgyermek 2023-ban született. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a településen 65 baba született, 22-en látogattak el a köszöntőre.

Az apróságok partedlit, a szülők egy üveg bort és édességet kaptak.

A korábbi évben hagyománnyá vált, hogy ősszel alma és körte facsemetéket is igényelhetnek azok a családok, ahol az előző évben született csecsemő. Idén ennek folytatásáról október elseje után az új képviselő-testület dönt majd.

Tiszatenyőn együtt ünneplik a legkisebbeket és a felnőttkorba lépőket

Tiszatenyőn hagyományosan a település önállóvá válásának évfordulója alkalmából, februárban köszöntik az újszülötteket. Azokat, akik az előző évi ünnepség után születtek a községben.

– Immár hagyomány nálunk, hogy ebből az alkalomból köszöntjük az előző évben született csecsemőket, valamint a 18. életévüket betöltött fiatalokat is. Legutóbb 16 újszülöttnek adtuk át az erre az alkalomra készíttetett, névre szóló, piros borítású oklevelet – tájékoztatott Mező József polgármester.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában