Vármegyénk kiválóságait díjazták

2024.09.17. 14:53

Jubileumi ünnep volt az idei, huszadik alkalommal adták át a területi Prima díjakat – galériával és videóval

Idén 20. alkalommal rendezte meg a Területi Prima Díjátadó Gálát a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének vármegyei szervezete. A Szigligeti Színházban hétfő este tartott ünnepélyes eseményen a Prima díjak mellett számos elismerést adtak át a vármegye kiválóságainak.

Molnár-Révész Erika

A Szolnoki Légierő Zenekar produkciójával kezdődött a XX. Jubileumi Prima Gála hétfő este a Szigligeti Színházban. Az ünnepélyes eseményen a vármegye kiválóságai mellett az elmúlt évek díjazottjai, a város, a vármegye és a honvédség elöljárói, intézményvezetők, közéleti személyiségek, valamint az esemény szervezője, a Vállalkozók Országos Szövetségének képviselői is megjelentek. 

Prima díj
Immár 20. alkalommal jutalmazták a vármegye kiválóságait a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége által rendezett Prima gálán. Képünkön a két kunhegyesi származású  Prima díjas, Rab Gyula operaénekes és Bak Anita rádiós újságíró
Fotó: Mészáros János

– Számunkra nagyon fontos a közösség gondolata. Úgy gondoljuk, az a jó közösség, amelyik minden egyes tagjának a munkáját, teljesítményét megbecsüli. Ugyanakkor, a jó közösség képes felismerni, elismerni, értékelni, kitüntetni és példaként állítani a kiváló teljesítményt és emberi magatartást – köszöntötte a megjelenteket Eppel János, a VOSZ országos elnöke. 

Szalay Ferenc polgármester ünnepi beszédében hangsúlyozta, ha valami 20 évet megszolgál egy városban, vármegyében, abban hatalmas munka van, emellett olyan szellemiség és akaraterő, amely nélkül egy ilyen program ilyen hosszú időn keresztül nem valósulhatna meg– utalva ezzel a Prima Gála jubileumi évfordulójára. Hozzátette, példaértékű az az együttműködés, amely a város, a vármegye, és a benne dolgozó vállalkozók között alakult ki a térség gazdasági fejlődése érdekében. 

– Huszadik alkalommal köszönthetjük a vármegye kiválóságait, a művészet, tudomány és a kultúra azon művelőit, akikre büszkék vagyunk, akikre felnézünk – nyitotta meg az ünnepi eseményt dr. Lits József, a VOSZ vármegyei elnöke.

– Mi voltunk az egyike azoknak, akik kezdeményeztük a Prima Primissima mozgalomhoz való csatlakozást 2005-ben, melyet Demján Sándor, örökös elnökünk – aki már 6 éve nincs közöttünk– álmodott meg. Bár a területi Prima díj egy kisebb közösség óriási teljesítményt nyújtó tagjainak az elismerését jelenti, művészekét, tudósokét, oktatókét, sportolókét, mindazokét akikre büszkék vagyunk, politikai hovatartozástól függetlenül ismerjük el és díjazzuk azokat, akik erre érdemesek – hangsúlyozta az elnök. 

Az eseményen bejelentették, a VOSZ elnökségének jóváhagyása alapján az Év Vállalkozója kitüntetést vármegyénkből Tóth László, a Fundamenta Lakáskassza Zrt. szakmai hálózati vezetője veheti át Budapesten. 

A hagyományoknak megfelelően elismerések átadására is sor került a kiemelkedő teljesítményt nyújtó vállalkozók részére. Az Év Autószerelő Mestere Beszteri József, az Év Járművezetői Szakoktatója Nagy János, az Év Fémrestaurátor Művésze Császár Péter, az Év Cipészmestere Sinka Lajos, az Év Polgárőre Détár István, az Év Kulcsmásoló Mestere Fekete Zoltán László, az Év Műkörömépítő Mestere Lólé-Kiss Roberta, az Év Törzsfőnöke Réz Levente ezredes, az Év Zászlósa Antal Zsolt, az Év Kiképzője Szoták Andrienn százados, az Év Rendőre Kele János alezredes lett. 

A gálán köszönötték a 46. Ejtőernyős Világbajnokságon ismét remekelő szolnoki ejtőernyős csapatot, a válogatott tagjainak teljesítményét kerékpárokkal jutalmazták. 

A Prima jelöltek bemutatása után került sor az ünnepélyes eredményhirdetésre. Magyar irodalom kategóriában Rideg István, színház, film és táncművészet kategóriában Sárvári Diána, képző és iparművészet kategóriában Andrásiné Pocsalyi Julianna, tudomány kategóriában Ujlaki Csaba, oktatás és köznevelés kategóriában Földváriné Sugár Ildikó, építészet kategóriában Nagy Gábor, ismeretterjesztés és média kategóriában Bak Anita, népművészet és közművelődés kategóriában Péter Szilárd, zeneművészet kategóriában Rab Gyula, sport kategóriában pedig Veres István jutott a döntöbe. 

2024-ben Prima díjjal jutalmazták Bak Anita, kunhegyesi születésű rádiós újságíró, Rab Gyula, szintén kunhegyesi származású operaénekes, valamint Andrásiné Pocsalyi Julianna belsőépítész kiváló munkáját. Különdíjban részesült Péter Szilárd jászsági néptáncpedagógus, a Prima közönségdíját pedig Sárvári Diána, a Szolnoki Szigligeti Színház művésze kapta. 

Presztízs díjat vehetett át Kun Árpád, a MiM-Net Innovációs Kft. ügyvezetője, az Accel Hunland Kft. által felajánlott kerékpárt pedig Ujlaki Csaba csillagász kapta. A Prima gálán emellett számos, nagy értékű nyereményt is kisorsoltak a megjelentek között.

A beszédek, a jelöltek bemutatása, valamint a díjak átadása között színvonalas produkciók emelték az est fényét. Fellépett a Légierő Zenakar mellett a Bartók Béla Kamarakórus, a Szolnoki Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola és Néptánc Alapfokú Művészeti Iskola 3. osztályos tanulói, Lits Barnabás zongorista, Rauschenberger Nikolett, a Rúdsport és Légtorna Stúdió Szolnok vezetője, a Magyar Táncművészeti Egyetem balettnövendékei, Molnár László Jászai Mari-díjas színművész, a Tisza Táncegyüttes, valamint a New Step Fitnesz és Táncstúdió. 

A gála állófogadással ér véget, melynek során a Szolnoki Szakképzési Centrum tanulói által készített 400 szeletes tortát is felvágták.

Milyen érzésekkel, gondolatokkal vette át a Prima-díjat? 

  • Prima díj: Bak Anita rádiós újságíró: – Nagyon köszönöm az elismerést, de úgy érzem, ez nem csak az én díjam. Annak az ügynek a díja, hogy az emberek még hisznek abban, beszélgetni érdemes. Bár már 20 éve Budapesten élek, nagyon sokat járok haza. Ez a díj az egykori iskoláimé, a Kunhegyesi Általános Iskoláé, a Tiszaparti Gimnáziumé, a családomé, és férjemé is. Édesanyám idén szeptemberben a 42. tanévét kezdte meg Kunhegyesen, tehát azok, akik rám szavaztak, és bizalmat szavaztak nekem, ők nem csak engem, a családom munkáját is díjazták.
  • Prima díj: Andrásiné Pocsalyi Julianna, belsőépítész: – Nagyon boldogan, meglepetten és meghatódva vettem át ezt a díjat. Olyan erős volt a mezőny, hogy úgy éreztem, maximum egy közönségdíjat kaphatok, ezért nagyon örültem, amikor meghallottam a nevem. Gyermekkori álmom volt, hogy valamit létrehozzak az életben, mindig szerettem volna valamit megtervezni és megteremteni. Úgy adódott, hogy nagyon kreatív szakmában dolgozom, és nagyon sok szép dolgot tudok megalkotni a belsőépítészettel, a tűzzománccal, vagy a selyemmel. Kellett egy kapaszkodó, hogy a nehézségeket túl tudjam élni. Most, hogy ezt még díjazták is, ez óriási boldogság számomra.
  • Prima díj: Rab Gyula operaénekes: – Most kicsit egy érzelmi túltengésbe kerültem, pedig azért végig szoktam énekelni három órás operákat, de ilyen izgalmakhoz nem vagyok hozzászokva. Nagyon hálás vagyok már azért is hogy jelöltek, és ilyen kiválóságok között kaptam én is helyet. Nem gondoltam volna hogy a végén Prima díjas leszek, és azt sem, hogy egy másik kunhegyesivel együtt vehetem át ezt a díjat. Nagyon örülök –és ahogy Bak Anita rádiós újságíró is elmondta – ez nem csak a mi díjunk, hanem Kunhegyes és az iskoláink díjai is.
  • Prima különdíj: Péter Szilárd néptáncpedagógus: – Nagyon nagy boldogsággal tölt el ez az elismerés. Nagyon szépen köszönöm egyrészt a jelölést, másrészt azt a sok szavazatot és biztatást amit a szavazás ideje alatt folyamatosan kaptam. Nagyon nagy megtiszteltetés ez az elismerés, de ez nem csak az én díjam. Ez azoknak a gyerekeknek valamint szülőknek a díja is, akik hozzám járnak, akikkel együtt táncolunk.
  • Prima közönségdíj: Sárvári Diána színművész: – Nagyon örülök és nagy megtiszteltetés már az is hogy jelöltek, és a döntőbe is bejutottam. Szerintem egy színésznek a legnagyobb elismerés a közönség díja. Húsz éve dolgozom Szolnokon, itt tanultam meg mindent, ezért nem mentem vissza felvételizni a színművészetire, mert itt nagyon jó színészekkel játszhattam, és tanulhattam tőlük, és annyi jó szerepet kaptam, hogy azt éreztem, ha most elmegyek öt évre, soha nem tudok ide visszajönni. Úgy érzem, megérte, hogy maradtam.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában