Program

2024.09.17. 14:30

Monstre rendezvényre készül Szolnok: két kiemelt városi napot tartanak meg együtt a hétvégén

Idén összevonták Szolnok két kiemelt rendezvényét, a Tiszaligeti Napokat és a Családi Egészségnapot. A rendezvényre már most több ezren jelentkeztek, de még lehet és érdemes is csatlakozni, mivel a programkínálat színesebb, mint korábban bármikor.

Rózsa Róbert

Kettő az egyben kínálattal rukkolt elő Szolnok a következő hétvégére. Idén együtt tartják meg a város két kiemelt rendezvényét: a hatvanadik alkalommal megszervezett Tiszaligeti Napokat, valamint a Családi Egészségnapot szombaton, a Tiszaligetben.

Tiszaligeti Napok, Családi Egészségnap, program, rendezvény, Tiszaliget, Szolnok
A szolnoki városházán, kedden megtartott sajtótájékoztatón jelentették be, hogy szombaton együtt tartják meg a Tiszaligeti Napokat a Családi Egészségnappal. A tájékoztatót Rózsa József, a Szolnoki Sportcentrum-Sportiskola (balról), dr. Takács Mária, a MÁV Kórház főigazgatója, Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere és Piroska Miklós, a Hetényi Géza Kórház főigazgatója tartotta
Fotó: Nagy Balazs

Ezért tartják együtt a Tiszaligeti Napokat az egészségnappal

– Szolnokon számos egészségmegőrző program elérhető. Ezekben rendre partnerek a kórházak és a rendelőintézet, az együttműködés eredményeként pedig több tízezren szoktak részt venni a szolnoki szűrőprogramokon – mondta el a bejelentéssel egybekötött, a szolnoki városházán kedden tartott programismertetőn Szolnok polgármestere. Szalay Ferenc közölte, az e célt szolgáló Családi Egészségnap idén összekapcsolódik a település fontos sportprogramjával, a Tiszaligeti Napokkal. A városvezető kiemelte, az idősek a fiatalokhoz hasonló arányban vesznek részt a városi sportrendezvényeken, többek közt ezért is indokolt a két program együttes megtartása.

– Mi akkor találkozunk az emberekkel, amikor már kialakult valamilyen gond, ez a nap arról szól, hogy megelőzzük mindezt – fogalmazott a sajtótájékoztatón a MÁV Kórház főigazgatója. Dr. Takács Mária emlékeztetett, nem véletlen a mindennapos testnevelés bevezetése, viszont a rendszeres mozgásnak felnőttkorban is meg kell maradnia. Elmondta, az egészségnapon mindenki megtalálhatja a hozzá illő mozgásformát, „nullától százéves korig” várnak mindenkit. Hozzátette, a MÁV Kórház ortopéd és reumatológus szakemberekkel, gyógytornásszal, gyógymasszőrrel is ott lesz szombaton.

Rengeteg szűréstípus lesz elérhető szombaton, a Tiszaligetben

Egyedülállónak nevezte a kezdeményezést a Hetényi Géza Kórház főigazgatója. Piroska Miklós szerint a sport szorosan kötődik az egészségmegőrzéshez, a hétvégi rendezvényen pedig most először jelenhet meg együtt az elsődleges, másodlagos és harmadlagos egészségmegőrzés. De fontos az is – tette hozzá –, hogy az ezzel kapcsolatos szemléletformálás mielőbb megkezdődjön. Elmondta, a vármegyei kórházban működik egészségfejlesztési iroda, kollégái jelen vannak a városi rendezvényeken, és ezúttal is sokféle szűrésre lesz lehetőség.

Egész pontosan:

  • szív- és érrendszeri betegségek szűrése,
  • mozgásszervi szűrés és gyógytorna tanácsadás,
  • látásélességi vizsgálat,
  • szájüregi rákszűrés,
  • hallásvizsgálat,
  • légzésfunkciós vizsgálat,
  • csontsűrűség vizsgálat és demencia tanácsadás érhető majd el ingyenesen.

Sportágak sokaságát lehet majd kipróbálni

– Bölcs döntés összehozni azokat a dolgokat, amelyek egyébként is összetartoznak. Ezért is szerencsés együtt tartani a Tiszaligeti Napokat és a Családi Egészségnapot – jelentette ki a Szolnok Sportcentrum-Sportiskola ügyvezetője. Rózsa József kiemelte, Szolnok gazdag sportkultúrával rendelkezik, ezen belül is nagy büszkeségük a Tiszaligeti Napok, amelyet idén hatvanadik alkalommal rendeznek meg. – Hatvan év alatt 250-300 ezer résztvevője volt Tiszaligeti Napoknak, és talán nincs is olyan szolnoki, aki gyerekként ne vett volna részt a rendezvényen – fogalmazott. Elmondta, idén eddig háromezer diák és nyolcszáz felnőtt jelentkezett a sportprogramhoz, de érdemes még csatlakozni.

– Szerdán, csütörtökön és pénteken a csapatsportoké a főszerep. A szombat lesz a kiemelt nap az egészségnappal. Tíz sportággal lehet majd megismerkedni, szervezünk kerékpártúrát és fallabda-versenyt is tartunk – fejtette ki.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában