Szoljon podcast

2024.07.07. 14:30

Vízi sporteszközök: életek múlhatnak ezeknek a szabályoknak a betartásán

Kajak, kenu, jetski, motorcsónak – nagyszerű sportolási vagy kikapcsolódási lehetőséget jelenthetnek ezek az eszközök nyáron, de használatuk veszélyeket is hordozhat magában. A vízi sporteszközök használatára külön szabályok vonatkoznak. Kettő nagyon fontos: a 14 év alattiaknak minden esetben, a jetskin pedig mindenkinek kötelező a mentőmellény.

Molnár-Révész Erika

A nyár beköszöntével kajakosok, kenusok lepik el a Tisza-tavat és a Tiszát, de a természetes vizeken egyre több jetski és motorcsónak is megjelenik. A vízi sporteszközök kellemes nyári kikapcsolódást nyújthatnak, de veszélyek is leselkedhetnek használóikra. Ezért fontos a megfelelő biztonsági eszközök használata. 

vízi sporteszközök biztonságis használata
A vízi sporteszközök biztonságos használatára hívta fel a figyelmet Busi László ezredes, a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője
Fotó: Mészáros János

– Kollégáinkat folyamatosan képezzük az eszközös vízből mentésre éppen azért, mert előfordul, hogy az állampolgár valamilyen vízi sporteszközzel, kajakkal, kenuval kerül bajba – tájékoztatott Busi László ezredes, a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője.

A vízi sporteszközök közül a jetski lehet a legveszélyesebb

Mint elmondta, a vízirendőrök gyakran tapasztalják, hogy a vízbe borult személyen nincs mentőmellény, miközben önerejéből nem tudja visszaállítani az eszközt az erdeti állapotába. Az, hogy milyen eszközökön kötelező a mentőmellény viselése, jogszabály rögzíti, mely éppen idén változott.

–  A jetskiken ahogy eddig is, ezután is kötelező a mentőmellény viselése, korosztálytól függetlenül. Nem véletlenül, hiszen nagy sebességre képes eszközről beszélünk, egy 60-70 kilométer per órás sebességnél a vízbeesés olyan traumát okozhat, ami eszméletvesztéshez vezethet. Ezért is nagyon fontos, hogy ezen a vízi sporteszközön minden esetben kötelező mentőmellényt viselni! Csónakok és kishajók esetében csak azoknak kell felvenniük, akik nem tudnak úszni, valamint a 14 év alatti gyermekeknek kötelező – hangsúlyozta a kapitányságvezető

Úszást segítő eszközt is választhat a 14 év feletti

Mint azt az ezredes elmondta, a széllel vagy kézzel hajtott vízi sporteszközök esetében idén annyi enyhítés történt a 14 év felettiek esetében, hogy míg korábban minden esetben mentőmellényt kellett viselni, de 14 év fölött, ha tud valaki úszni, eldöntheti hogy mentőmellényt vagy úgynevezett úszást segítő eszközt használ. A SUP-ok esetében még egy lehetőség van, egy olyan bokapánt, ami egy kötéllel összeköti a használót az eszközzel, így, ha leesik róla, nem viszi el a víz, vissza tudja magát húzni. Mivel a felhajtóerő miatt ez a sporteszköz mentésre alkalmas,ezért a jogalkotók megengedték a használatát mentőmellény, vagy úszást segítő eszköz helyett. 

Vízi sporteszközök veszélyei
A vízirendőrök tapasztalatai szerint a vízi sporteszközöket használók gyakran nem vesznek fel mentőmellényt, pedig vízbe borulásnál, főleg eszméletveszésnél életet menthet
Fotó: Mészáros János

A mentőmellény eszméletvesztéskor is a felszínen tart

Mint azt Busi László ezredes, a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője elmondta, míg a mentőmellény személyre szabott, testtömeg szerint kiválasztott eszköz, teljes mértékben biztonságot nyújt, az úszást segítő eszköz nem biztos hogy igazodik a viselője testsúlyához. Emellett az is különbség, hogy a mentőmellényeken található nyakpánt eszméletvesztés estén minden esetben kiemeli a bajbajutott fejét a vízből. Az úszássegítő eszköznél ez hiányzik. 

– Nincs nagy különbség az úszást segítő eszköz és a mentőmellény beszerzési árai között. Sőt, van olyan úszást segítő eszköz, ami drágább mint a mentőmellény, pedig kevesebbet tud. De, 14 év felett ezt mindenki maga döntheti el, hogy melyiket választja – hangsúlyozta a kapitányságvezető.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában