Szoljon podcast

17 órája

Húszéves a vármegyei vakok- és gyengénlátók egyesülete, gálaműsorral ünnepelnek

Családbarát munkahely cím elnyerése és a húsz éves évforduló megünneplése. A Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun Szolnok Vármegyei Egyesületének manapság akad munka a háza táján. Meg persze örömből is kijut, hiszen az elismerés egy komoly visszaigazolást jelent számukra.

Kocsis-Szabó Lilla Laura

Az egyesület elnöke, Pesti Zoltánné Marcsi a Szoljon.hu legújabb podcastjében egyebek mellett a díjról és a kerek évforduló alkalmából szervezett gálaműsorról is mesélt.

vakok és gyengénlátók
Pesti Zoltánné (balra, fehér ruhában) mesélt a Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun Szolnok Vármegyei Egyesületének aktuális történéseiről
Fotó: Nagy Balázs

– Szolnok város Családbarát munkahely című pályázatára jelentkeztünk. Több szempontból is nagy öröm, hogy elnyertük, hiszen civil kategóriában idén először osztották ezt a díjat, mi pedig boldogok vagyunk, hogy megkaphattuk – fogalmazott az egyesület elnöke. Hozzátette, rugalmas munkarendben dolgoznak, ami leginkább a gyermeket nevelő munkatársaknak jelent sokat.

– Azt is kiemelném, hogy december közepén mindig van egy leállásunk. Így a karácsonyi időszak valóban mindenki számára a családról, az ünnepről szól – mondta Pesti Zoltánné.

Programok és lehetőségek mindenkinek

Az egyesület elnöke elárulta, a családias hangulathoz egyéb tényezők is hozzájárulnak.

– Különféle klubok működnek nálunk, amelyekből az esélyegyenlőség nevében természetesen nem zárunk ki senkit, tehát nem csak a mi köreinkből látogatják ezeket. Jóga foglalkozások, kiscsoportos személyi edzések, életmódklub is szerepel a repertoárban. Az egészségfejlesztési iroda munkatársai is ellátogatnak hozzánk időnként, valamint az iskolai védőnők is tartanak programokat, előadásokat – sorolta Pesti Zoltánné.

Házon kívül is sokféle rendezvénnyel készülnek, a már hagyománynak számító egészségnevelési napjuk, amit jó ideje az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban tartanak, idén már a huszadik volt.

Gazdag múltú hetven év van az egyesület mögött

Pesti Zoltánné elmondta, jó érzés, hogy manapság az egyesület megannyi lehetőséget kínál. Sőt, az online világ vívmányai nekik is segítséget jelentenek abban, hogy minél több sorstárshoz, érintetthez eljuthassanak. Ám a közösségépítésben az elődök is élen jártak, rengeteg energiát fektettek abba, hogy az egyesület ma ott tarthasson, ahol tart.

– A szervezet valójában ezerkilencszázötvennégy óta működik. Tehát a mi húsz évünket megelőzte másik ötven, amelyben az előző generáció megalapozta az egyesület működését – árulta el a tényeket az elnök. A korábban közel nyolcszáz fővel működő szervezet, a kétezernégyes egyesületi forma megszületésekor nagyjából ötszáz fővel számolt.

Ma már egyszerűbb a kapcsolattartás a vakok és gyengénlátók számára is

Pesti Zoltánné Marcsi szerint, bár az évtizedek alatt jelentősen leegyszerűsödött a kapcsolattartás, még mindig van olyan réteg, akit nehezen érnek el.

– Az egészségügyi adatok különösen védettek, ezeket csak úgy nem kérhetjük el orvosoktól, szervezetektől. Így viszont nehezen jutunk el olyanokhoz, akiknek szüksége lenne a segítségünkre  – mondta a vezető. Példát is említett.

– Volt egy tagunk, aki már tíz éve élt a négy fal között látássérültként. De a szomszédja egyszer meglátott egy, az egyesületről szóló cikket az Új Néplapban és átment szólni neki, hogy mi létezünk, vagyunk egyáltalán – mondta Pesti Zoltánné.
Bár ma már az online világ a vakoknak és gyengén látóknak is több lehetőséget kínál, még mindig akadnak áthidalni való nehézségek.

– Felolvasó szoftverek segítenek meghallgatni egy-egy oldal tartalmát, de ha mondjuk egy plakát programkínálatát képként töltik fel, arra a program csak annyit mond, hogy „kép” – mondta. A mesterséges intelligencia ugyan egyre kifinomultabb rendszereket kínál ezen a téren is, még mindig vannak hézagok az akadálymentességben.

Nagyszabású gálaműsorral készülnek

Pesti Zoltánné elárulta, civil szervezetként sokféle partner is segíti a munkájukat, a huszadik évfordulón egyebek mellett ezt szeretnék megköszönni.

– Szeptember huszadikán szervezünk egy nagyszabású gálaműsort. Délelőtt tíz órakor egy kulturális program keretében átadjuk az első hálanapi díjainkat. Később, délután öttől pedig a gálaműsor kezdődik. Fellép Zajcsek Norbert Tamás sorstársunk egy gyönyörű szavalattal. Informatika-oktató munkatársunk, Erdős Viktor Imre egy hegedű darabbal örvendezteti meg a hallgatóságot, akit Koppány Mária kísér zongorán. A Kolim Musical is megörvendeztet minket egy nagyszerű darabbal. Agárdi Szilvia énekesnőt kétségkívül sokan várják, ám lesz még egy nagyszabású műsorszám, amely a maga nemében egyedülálló. A New Step légtornászai bemutatóznak majd, a műsort Őszi Annamária kolléganőnk audionarrátorként tolmácsolja a látássérültek számára. Ilyen még nem volt, izgatottan készülünk az eseményre, amelyre mindenkit szeretettel várunk! Látókat, látássérülteket és vakokat egyaránt! – sorolta Pesti Zoltánné elnök.

A Szoljon.hu legújabb podcastadásában további hasznos és érdekes tudnivalókról is szó esett. Ha kíváncsi a részletekre, hallgassa meg a beszélgetést Ön is!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában