Szoljon Insta

2023.12.18. 19:55

Hirtelen szívhalál esetén segít a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság – galériával

Megalakult Jász-Nagykun-Szolnok vármegye első Életmentő Pontja a KÖTIVIZIG székházában, ahol a defibrillátor mellett kiképzett vízügyis dolgozók is segítséget nyújtanak hirtelen szívhalál esetén.

Molnár-Révész Erika

Az Országos Mentőszolgálat és a Közép-Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóság együttműködésével jött létre a vármegye első Életmentő Pontja

Fotó: Mészáros János

– Mindenki lépjen hátra, sokkolás következik... – már nem lélegzett, így a vizsgálat után azonnal mellkaskompresszióval, majd defibrillátorral próbálta újraéleszteni az eszméletlen beteget Balogh Norbert az Országos Mentőszolgálat munkatársa hétfőn a Közép-Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóság szolnoki irodájában. Így demonstrálta, hogyan kell beavatkozni hirtelen szívhalál esetén. A helyszín nem véletlen, a KÖTIVIZIG irodája ugyanis Életmentő Ponttá vált. 

A mai nappal ez az intézmény felkerült az országos térképre, melyen a közterületen, közintézményekben elhelyezett defibrillátorokat tartjuk nyilván. Az applikáció segítségével, melyet a laikus elsősegélynyújtóknak fejlesztettek ki, bárki meg tudja nézni, hogy egy ilyen hirtelen keringésmegállás esetén hol található a legközelebb elhelyezett készülék. Ezzel nem csak az intézményen és a házon belül, hanem az épület 500 méteres körzetében bajbajutott embertársainkon tud majd segíteni a több mint 100, oktatásban résztvevő vízügyi szakember

– mondta az oklevél átadása előtt dr. Korcsmáros Ferenc, az Országos Mentőszolgálat regionális igazgatója. 

Mint ismertette, az Életmentő Pont védjegyet dr. Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója alapította. Arról szól, hogy a közintézmények, civil szervezetek, cégek, akik elkötelezettek abban, hogy a hirtelen szívmegállás túlélése szempontjából tegyenek valamit, meg kell vásárolniuk egy félautomata defibrillátor készüléket. Az Országos Mentőszolgálat pedig ingyenes képzést és rendszeres újraképzést biztosít a dolgozók számára. Ehhez csatlakozott a Közép-Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóság.

Mint azt  Lovas Attila, a KÖTIVIZIG igazgatója elmondta, körülbelül 10 éve már volt egy hasonló, elsősegélynyújtó tanfolyam az igazgatóságon, melybe akkor is több, mint 100 dolgozó kapcsolódott be. 

– Idén eljutottunk oda, hogy továbblépésre van szükség. Ekkor indult el az újraélesztési tanfolyam, és jött a gondolat, hogy vegyünk egy készüléket is. A kollégák részéről komoly érdeklődés mutatkozott, nagyon sokan az első pillanatban rábólintottak. Úgy gondolom, hogy még a mostani, szabadságolási időszakban is lesz olyan közöttünk, aki elérhető ebben az épületben, és alkalmas a készülék biztonságos működtetésére. Bízunk benne, hogy nem lesz rá szükség, de akkor is megnyugtató, hogy ez a defibrillátor a rendelkezésünre áll – hangsúlyozta az igazgató. Hozzátette, reméli, hogy jó példával járnak elő más intézmények, cégek számára, és egyre több Életmentő Pont létesül Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében. 

 A Magyar Kardiológusok Társaságának közleménye szerint országosan naponta 70 ember szenved hirtelen szívhalált. Ez a folyamat 5 percen belül visszafordítható, de 10 percen túl már kevés a túlélés esélye. 

Életek menthetők meg a szakemberek kiérkezéséig

A Közép-Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóság épületében elhelyezett defibrillátor bárki számára használható. 

– Amennyiben az épület néhány száz méteres körzetében újraélesztésre van szükség, bejönnek az irodaházba, és a portán lévő defibrillátort igénybe lehet venni. Ki lehet vinni, és rendeltetésszerűen használni. Van rajta egy leírás is, hogy hogyan. Több, mint 100 kollégámat képezték ki a használatára, személyesen is segítséget tudnak nyújtani. Természetesen baj esetén azonnal értesíteni kell a mentőszolgálatot, a kiérkezésük után ők átveszik a pácienst – magyarázta a szolnoki Életmentő Pont gyakorlati működését Lovas Attila, a KÖTIVIZIG igazgatója. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában