Szoljon Insta

2024.08.24. 15:16

Tisza-tó átúszás és átevezés: megdőlt a rekord, százak vállalták a kihívást – galériával, videóval

Több százan próbáltak szerencsét a vízben és vízen Abádszalóknál. Az idei volt a harmadik Tisza-tó átúszás és átevezés, a már hagyománynak örvendő rendezvény évről-évre egyre több résztvevőt vonz.

Kocsis-Szabó Lilla Laura

Családi, baráti társaságokkal telt meg a part már a reggeli órákban, sokan érkeztek szurkolni, a partról élvezni a Tisza-tó átúszást. Egy biztos: a Magyar Kajak-Kenu Szövetség szervezésében, Abádszalók önkormányzata, valamint a Tisza-tavi Turisztikai Kerekasztal partneri együttműködésében életre hívott rendezvényen izgalmakban és adrenalinban nem volt hiány. 

Tisza-tó átúszás,Abádszalók
Sokan részt vettek a Tisza-tó átúszáson 
Fotó: Kiss János

Az ország minden pontjáról érkeztek a Tisza-tó átúszásra

Kilenc órakor elstartolt az úszók első harmincas csoportja, tíz perces csúsztatásokkal indultak a többiek, hogy mindenki teljesítse a 3,6 kilométeres távot.

– Füzesabonyból érkeztem. A vízhez sokféle szál köt, hét évig vízilabdáztam, emellett idén már a Balatont is átúsztam. Ezért vonzott a Tisza-tó, hogy itt szintén szerencsét próbáljak – mesélte Szedlák Attila. Egy következő, hölgy versenyző, Jenei Zsuzsanna és párja Dunaharasztiból ékezett. Saját bevallása szerint korábban kevésbé vonzotta őket hasonló kihívás, idén azonban valamiért kedvet kaptak ezekhez.

– Ebben az már sok mindent kipróbáltunk, izgalmas és jó hangulatú egy ilyen rendezvény. Fejben igyekszem belőni egy dobogós helyet, aztán ki tudja, még sikerülhet is. De már az élményért megéri. Bízom benne, hogy másfél órán belül teljesíteni tudjuk – fogalmazott Jenei Zsuzsanna. 

A kecskeméti Bóta Bence Lóránt baráti társasággal vágott neki a távnak.

– Tavaly már jártunk itt, akkor is remek élmény volt, de más vizes kihívásokon szintén részt vettünk az ország más pontjain. A cél az, hogy az idei eredményünk jobb legyen a tavalyinál, egy órán belüli teljesítéssel már nagyon elégedettek lennénk – vélekedett mosolyogva.

Már reggel biztossá vált, hogy megdőlnek a rekordok

A tavalyi évben hatszázan neveztek az eseményre, közülük háromszázötvenen úsztak, kétszázötvenen eveztek. Az idei év első statisztikái már a reggeli órákban azt mutatták, hogy idén többeket vonzott az esemény.

– Az előzetes nevezésekből is látszik, hogy megdől a tavalyi rekord, a helyszíni nevezéseket beleszámítva ez már szinte biztosan kijelenthető – fogalmazott Galó Anita, a Tisza-tavi Turisztikai Kerekasztal titkársági vezetője. Hozzátette, az esemény egyúttal

  • Abádszalók
  • és a Tisza-tó

népszerűségét is jelentősen növeli.

Hasonlóan vélekedett Vida Gergely is, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség szervezési és marketing igazgatója.

– Nagyon bízunk abban, hogy idén akár a nyolcszáz főt is meghaladja a nevezők létszáma. 

Azt fontos tudni, hogy mindenki a saját felelősségére indul, nem kérünk semmilyen igazolást az úszás tudásról.

 A távok adottak, a kijelölt útvonalakon hajók figyelik, segítik a versenyzőket – magyarázta Vida Gergely.

Hollandiából is jött versenyző, hogy csobbanjon a tóban

Sok baráti társaság döntött úgy, hogy együtt teljesíti valamelyik távot. 

A tatai Palotásné Németh Nóra és a szolnoki Takács Andrea már több evezős eseményen is részt vett.

– Rutinosak még éppen nem vagyunk, de már néhány kalandot megjárt a párosunk. Kollégákból lettünk barátok – fogalmazott mosolyogva Palotásné Németh Nóra. Hozzátette, elvárásuk nincs, csak szeretnék jól érezni magukat és teljesíteni a nyolc kilométeres távot.

– SUP-on szállunk vízre, elsősorban abban bízunk, hogy visszaérünk, de viccet félre téve, valóban a hangulat a lényeg. Nyáron, ha csak tehetem az eszközön töltöm az időmet, egyébként meg kerékpározok, igyekszem minél több mozgást vinni a mindennapokba – magyarázta Takács Andrea.

Egy holland barátjuk, Dennis Heithfield is csatlakozott hozzájuk. Átevezős kalandból a férfinak itt ez az első élménye, de elárulta, hogy már több ízben  megmártózott a jeges Tiszában, januárban. Az evezős távot, csakis önmaga számára szeretné megnyerni, nem vágyik dobogós helyre.

Az evezősök tíz órai startja előtt Hubai Imre, a Tisza-tó Térségi Fejlesztési Tanács és a Jász-Nagykun Szolnok Vármegyei Közgyűlés elnöke is beszédet mondott. 

Az elnök kiemelte, a sport szeretete és a jó hangulat minden bizonnyal a jövőben is vonzóerő marad a jelentkezők számára. Hubai Imre, valamint F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő együtt is vízre szálltak, hogy átevezzék a nyolc kilométeres távot, melyet sikeresen teljesítettek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában