Szoljon podcast

2023.08.24. 14:55

Nem kizárt, hogy újabb földrengéseket tapasztalhatnak a jászkunságiak – szakértővel kerestük az okokat

Újabb és újabb földrengésekről érkeznek híradások, melyek közül néhányat a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyeiek is érzékelhettek. Bár a térségben nem jellemzőek a földmozgások, Süle Bálint szeizmológus szerint a következő napokban még biztosan számíthatunk utórengésekre.

Pakainé Pusztai Nóra

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shuttertsock.com

Múlt hétvégén Gyomaendrődnél, Túrkevénél, majd Szarvas környékén is regisztráltak 4-es erősségű földrengéseket.

– Az a meglepő, hogy szombaton két nagyobb földrengés volt, majd újabb, így 24 óra alatt összesen három 4-es erősségűt mérhettünk, ez szokatlan Magyarországon – mondta Süle Bálint, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriumának szeizmológusa.

A lakosok rázkódást érzékeltek, a tárgyak elmozdultak, összekoccantak a poharak. A földrengés az epicentrum húsz-harminc kilométeres körzetére volt hatással.

– Az épületekben állapottól függően kisebb repedések keletkezhetnek, egy rossz állapotú kémény ledőlhet. Az emberek hanghatást hallanak, hiszen a rezgéshullámok mozgatják a talajt – magyarázta a jelenséget. 

A utórengéseknek csak egy részét érzékeli a lakosság.

– Az utórengések száma ritkul, erősségűk gyengül, ez a földrengések ismert viselkedésének megfelel. Viszont nem tudjuk azt kijelenteni, hogy nem lesz ekkora vagy még nagyobb földrengés a térségben, ám ennek a valószínűsége igen kicsi – vázolta a lehetőséget a szakember. 

A beszélgetés során az okokra is kerestük a választ. 

Alapvetően techtonikai magyarázata van. A magyarországi szerkezetet az határozza meg, hogy van az Adriai-mikrolemez, ami a tenger alatt található, annak van egy észak-kelet felé tartó forgó mozgása, ez nyomja azt a lemezt, amin Magyarország fekszik, ez okozza a lemez belsejében a feszültséget. A lemezhatárokon, szerkezeti vonalakon gyakoribb a rengés, de hogy az éppen hol pattan ki, erre nincs konkrét választ 

– emelte ki. 

Amint a föld megmozdul, érdemes védett helyre húzódni. Egy stabilabb asztal megfelelő fedezék lehet.

– El kell kerülni azokat a helyeket, ahova leeshetnek a tárgyak. Figyelni kell mindig arra is, hogy a villany- és gázrendszerben nem történt-e sérülés a rengés közben – javasolta Süle Bálint.
 

A Jászkunságban nem jellemzőek a rengések

Az elmúlt napokban regisztrált rengések Szarvas környékére, leginkább a településtől dél-keletre Örménykútra lokalizálhatóak. 

– Ez a terület a Jászkunsághoz hasonlóan, magyarországi viszonylatban nem számít földrengéses területnek. Kisebbeket ismerünk a múltból, de ilyen méretűekre nem volt példa – mondta Süle Bálint az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium szeizmológusa.

A Podcast megtalálható a Szoljon.hu Youtube- és Spotify-csatornáján is.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában