Szoljon podcast

2023.08.14. 14:52

A gazdáknak is köszönetet mondanak a szolnoki rendezvénnyel

Különleges ünnepség helyszíne lesz szombaton a vármegyeszékhely.

Mészáros Géza

A „Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem” elnevezésű nemzeti program szolnoki ünnepségének beharangozó sajtótájékoztatóján (balról) Szalay Ferenc polgármester, Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) elnöke, valamint Hubai Imre Csaba, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a MAGOSZ Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei elnöke

Fotó: Mészáros Géza

SZOLNOK A 2011-es esztendő óta immáron a tizenharmadik nagy rendezvényükre készülnek a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem elnevezésű nemzeti program szervezői. Ebben az évben is útjára indult ugyanis a tradicionális adománygyűjtő sorozat, melynek végpontja augusztus 19-én szombaton Szolnokon lesz a tiszaligeti Városi Sportcsarnokban. E rendezvény beharangozó sajtótájékoztatóját tartották meg hétfőn a vármegyeházán.

Tizenhárom éve a jászkunsági vármegye gazdái adják a programhoz a legtöbb gabonát 

– mondott köszönetet az adományozóknak Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) elnöke. Elmondta, az idei betakarítást követően az anyaországban és a Kárpát-medence magyar lakta térségeiben közel háromszáz ponton zajlott a búzaadományok gyűjtése, s a végén minden régió és partnerszervezet megrendezte a térségi egységet szimbolizáló búzaösszeöntés ünnepét.

Augusztus 19-én, szombaton már a közös, nemzetegyesítést jelképező Kárpát-medencei Búzaösszeöntésre készülünk, melynek az idei évben Szolnok ad otthont 

– jelezte Jakab István.

– Nagyon régi vágyunk válik valóra szombaton – hangoztatta Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere. 

– Vármegyénk hazánk legjelentősebb gabonatermő-területe, s ehhez a programhoz rendre a jászkunsági gazdák voltak a legkegyesebbek. Évek óta lobbiztunk azért, hogy a központi rendezvény végpontja legyünk, megadva a tiszteletet a gazdálkodóinknak. Szolnok azonban nem csupán a térség, hanem az egész Kárpát-medence magyar gazdáinak, de még a diaszpórából búza- és pénzadományokat küldő honfitársainknak is köszönetet fog mondani a rendezvénnyel, melyre nagyon büszkék vagyunk. 

A Városi Sportcsarnokban szombaton 13 órától kerül sor az össznemzeti búzaösszeöntő ünnepségre, míg a Szolnoki Művésztelep épp tíz éve épült, s az ünnepre beizzított kemencéjében azon kis- és nagycipók sülnek, melyek a határon túli magyar lakta települések rászoruló családjaihoz jutnak majd el 

– jelezte Szalay Ferenc.

– A búza összeöntése csupán egy mozdulat, de számunkra a mindenséget jelenti, amely az összetartozás igazi és mély üzenetét hordozza magában – foglalta össze a Kárpát-medencei magyarság, a Jászkunság és Szolnok szombati napjának jelentőségét Hubai Imre Csaba, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a MAGOSZ Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei elnöke.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában