Újra járhat

21 órája

Csontos Csenge éveken át küzdött a gyilkos kórral, már csak néhány lépésre van a felépüléstől

Jó úton halad afelé, hogy újra a saját lábán járjon a leukémiából kigyógyult Csontos Csenge. Ehhez a szolnoki lánynak – kitartásán kívül – most egy speciális szobakerékpárra volt szüksége, amellyel az NHSZ támogatása révén szeptembertől már tekerhet is.

Rózsa Róbert

A legfontosabb: Csontos Csenge jól van. Mit több: tele van tervekkel. A leukémiát sikeresen leküzdő szolnoki lány fotózik, programokat szervez, jótékonysági akciókban vesz részt, önkénteskedik. És tanul is: jelenleg kétéves szakképzést végez, később állatorvos-asszisztensi és ornitológiai képesítést is szerezne.

Csontos Csenge, szobakerékpár, leukémia, gyógyulás, Lits László
Ilyen speciális kerékpár segíti szeptembertől Csontos Csenge, az átmenetileg kerekesszékbe került szolnoki lány felépülését
Fotó: Nagy Balázs

Mint a Szoljon.hu korábban beszámolt, Csenge a leukémia egy ritka, agresszív típusát győzte le. 2019-ben lett leukémiás, egy éven át tartottak kezelései, annak a legvégén, 2020-ban azonban bevérzett a gerinccsatornája, emiatt átmenetileg kerekesszékbe került.

Azóta jár gyógytornára, oxigénterápia, úszik, és idén elkezdett egy ígéretesnek tűnő robotterápiát is (utóbbi igencsak költséges, jócskán megterheli a családi költségvetést).

És ebbe a sorba illeszkedik az is, hogy szeptembertől egy speciális szobakerékpár segítségével edz, bizakodva lába mihamarabbi gyógyulásában.

– A kerékpárral otthon is tudom a lábamat erősíteni. Ugyanis mozognak az izmaim, csak még nagyon felületesen – mondta el a minap Csenge. Hozzátette, valószínűleg nem lesz már olyan a lába, mint azelőtt, de nagyjából kilencven százalékos még lehet, vagyis mankó segítségével tud majd járni.

E fenti szobakerékpár ugyancsak nem olcsó mulatság. Viszont az NHSZ Szolnok beszállt annak finanszírozásába, támogatva, hogy a szolnoki lány mielőbb járni tudjon. Ennek szerdai bejelentésén Lits László, a cég ügyvezetője azt mondta, ez egy boldog pillanat számukra.

– Az NHSZ életében fontos a társadalmi szerepvállalás. Felemelő érzés, hogy segíteni tudjuk Csengét – fogalmazott az ügyvezető. Hozzátette, örömmel állnak jó ügyek mellé, az pedig ugyancsak örömteli – fogalmazott –, hogy fiatal lány lendületét a leukémia sem tudta megtörni.

Csontos Csenge, szobakerékpár, leukémia, gyógyulás, Lits László
Lits László, az NHSZ Szolnok ügyvezetője (balról), Csontos Csenge és Burai István, a Tesz-Vesz Ifjúsági és Gyermekalapítvány elnöke szerdai, szolnoki sajtótájékoztatójukon
Fotó: Nagy Balázs

Ugyanezt emelte ki Burai István, a Csengét segítő Tesz-Vesz Ifjúsági és Gyermekalapítvány elnöke. Emlékeztetett, Csenge ötletgazdája volt a már kétszer is megtartott szolnoki kutyás futásoknak, a fiatal lány sosem fogy ki az ötletekből és az energiából.

Ön is segítheti Csontos Csenge felépülését

Amennyiben támogatni szeretné Csontos Csenge felépülését, arra Tesz-Vesz Ifjúsági és Gyermekalapítvány Erste Banknál vezetett, 11600006-00000000-84389325-ös számú számláján van lehetőség, közleményben a „Csenge rehabilitáció” feltüntetésével.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában