Szoljon Insta

2023.07.18. 17:25

Bölcsőde épül a szolnoki Bajcsy-Zsilinszky úton

Kedden délelőtt rövid időtartamú, de tartalmas előterjesztéseket tárgyalt a szolnoki közgyűlés a soron kívüli ülésén. A képviselők egyhangúlag megszavazták a Bajcsy-Zsilinszky úti új bölcsőde építését, a lelki beteg gyermekeket felkaroló alapítvány támogatását és napelemek telepítését hét önkormányzati fenntartású telephelyen.

Mészáros Géza

Szalay Ferenc polgármester (középen) szerint hatalmas nyereség a vármegyeszékhelynek, de az egész vármegyének is, hogy a Debreceni Egyetem együttműködésével nem csupán életben maradt Szolnokon a felsőoktatás, hanem, hogy egyre több továbbtanulni vágyó fiatal választja a helyi Campus kínálta képzéseket

Fotó: Nagy Balázs

Mintegy 840 millió forintos állami és további 40 millió forintos önkormányzati forrásból épül új bölcsőde a Bajcsy-Zsilinszky út 2. szám alatt található épület helyén. Az intézmény négy csoportja több mint félszáz bölcsődekorú gyermek számára biztosít majd férőhelyet.

Remélhetően egyre több Jász-Nagykun-Szolnok vármegye településein élő fiatalt érint az a 20 millió forintos, a 2023/24-es tanévre vonatkozó önkormányzati támogatás, amely, mint a Debreceni Egyetem Szolnoki Campusának hallgatóját, ösztönzi a szolnoki felsőoktatásban való részvételre. 

A diákok felé kikötés, hogy tanulmányaikat az adott szakon, annak képzési és kimeneti követelményében meghatározott képzési időn belül teljesítsék. A testület az előterjesztést elfogadta.

Hét önkormányzati fenntartású telephelyen 282 millió forint TOP-os pályázatból napelemek telepítése valósul meg a „Szolnok Napra kész!” elnevezésű projekt által.

A nemrégtől a vármegyeszékhely tulajdonába került szolnoki Víz- és Csatornaművek Zrt. korábbi – még önálló, koncessziós gazdasági társaságként működő – egyes, közbeszerzést igénylő szerződéseit a tulajdonosváltás miatt ismételt közgyűlési határozattal lehet csak folytatni. Ilyen például a VCSM Zrt. által a szennyvíziszap és rácsszemét elszállítására és elhelyezésére vonatkozó, nettó 120 millió forintos megállapodás is, amelyre új közbeszerzési eljárást kellett lefolytatni. A pályázatnyertes bokodi székhelyű Vértes és Vidéki Kommunális Szolgáltató Kft-vel megkötendő jogügylethez tulajdonosi jóváhagyás kell, melyet a közgyűlés a keddi rendkívüli ülésén egyhangúlag meg is tett.

A Mosoly Szigete Alapítvány tevékenysége azt a célt szolgálja, hogy a vármegyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézetben a gyermek és serdülő korosztály pszichiátriai ellátása minél sokrétűbb tárgyi eszközökkel és a mentális állapot számára kedvező környezet kialakításával legyen biztosítva. A kórházban ráadásul ez év július elsejétől gyermek- és ifjúság-pszichiátriai fekvőbeteg osztályt alakítottak ki. A célcsoportot segítő alapítvány működését a város félmillió forinttal támogatja – szavazott erről is a testület.

A Gátőr úton őszre fejeződik be a csapadékvíz-elvezető rendszer kiépítése – tudtuk meg a közgyűlés keddi, rendkívüli ülésén.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában