A hőségben is őrizzük meg a hidegvérünket

Kocsis-Szabó Lilla Laura

„Nyár van és semmi baj...” – Na most aztán indokoltak az ismert sláger sorai: „...olvadok, mint a vaj”! Megérkezett a kánikula, a hőség, a tikkasztó meleg. És hogy ez mennyire nem tréfa dolog, azt az országos hőségriadó is megerősíti.

Már működnek a párakapuk Szolnokon, a vasárnap éjféltől érvényes hőségriadó idejére több intézkedést is bevezettek Szolnokon. Bíró Mihály és felesége is szívesen használja a tikkasztó melegben a párakapukat
Fotó: Nagy Balázs

Bár nyár van és valójában tényleg semmi baj, könnyen az lehet, ha nem figyelünk oda. Magunkra és egymásra. Minden évben van néhány visszatérő „elem”, amelyet ebben a fantasztikusan forró évszakban illene tudomásul vennünk. Például, hogy a víz minden formában a barátunk, kivéve ha felhevült testtel kívánunk megmártózni benne. Egyébként eleget fogyasztani belőle, kijelölt területeken, netán strandon csobbanni szabad és ajánlott is.

Senkit és semmit ne hagyjunk a tűző napon az autóban, járműben!

 Ez gyermekekre, idősekre, állatokra fokozottan és kivétel nélkül igaz! A jégrém, a grill vacsora alapanyag, a tej és a vaj pótolható…

A víz a barátunk

A víz mellett ilyenkor a felfrissülést is szomjazzuk. Szerencsére jártunkban-keltünkben Szolnokon is találkozhatunk hűsítő lehetőségekkel, például párakapu formájában. Cikkünkben egyebek mellett erről olvashatnak a hőség kapcsán.

Tudom, hogy „régen más volt.” Meg nem voltak „ekkora melegek.” De most vannak és ezzel kell megbékélnünk. Ez nem mindig könnyű, mert a hőség az idegeinkre is hat és nem feltétlenül leszünk nyájasabbak tőle.

De azt hiszem, ha a kánikulában sikerül megőrizni a hidegvérünket, akkor talán tényleg nem lesz semmi baj….