Az élet arányai

Kocsis-Szabó Lilla Laura

Az életben, a természetben sokféle törvény létezik. Az amolyan általánosan elfogadott alaptézis, hogy az erősebb rendszerint felülkerekedik a gyengén. A méretek pedig senkit ne tévesszenek meg, erre meg ugye már Dávid és Góliát esete tanít minket.

Elszaporodtak a darazsak a Jászkunságban, Molnár Ferenc szolnoki méhész az otthon is elkszíthető darázscsapdát mutatta meg portálunknak, mellyel némileg csökkenthető a rovarok egyedszáma. A problémát a fészek eltávolítása oldja meg, de ahhoz mindenképpen érdemes szakember segítségét kérni
Fotó: Mészáros János

Számomra egyszerre csodálatos és nagyon rémisztő a tény, hogy egy akkora lény, mint a darázs, egy nálánál sok százszor nagyobb élőlényben képes kárt tenni. Sőt! Egyenesen átkíséri a „másik oldalra”, ha a szervezet nem tolerálja a rovar mérgét.

Szóval igen. Ezek az apróságok méretükkel fordítottan arányosan félelmetesek.

A magam részéről egyelőre „lekopoghatom”, hogy szerencsés vagyok, életem során már vagy kétszer biztosan megcsípett egy ilyen kis „méregzsák”, következmények nékül.
Legutóbb éppen akkor, amikor kismama voltam.

Nyár volt, kis ruhában sétáltam, kézen fogva a kedvesemmel. A pocakom ekkor még éppen csak növekvőben volt. Hirtelen erős, zsibbasztó fájdalmat éreztem a csípőm bal oldalán. Nem is tudtam mire vélni a dolgot, de ezzel egy időben azt is érzékeltem, hogy valami „mászkál” a combomon. Hát ilyenkor azért kiveri a víz az ember lányát rendesen (lefogadom, hogy a fiát is…) Megráztam a ruhát és felröppent a tettes. Hazaszaladtunk és azonnal régi idők praktikájával, vizes, ecetes borogatással kezeltük a dolgot. Hála az égnek, semmiféle folytatása nem volt a történetnek, mára mindössze kellemetlen emlék. De egy biztos: nagyon kell vigyázni. Hogy mennyire, arra talán cikkünket olvasva válaszokat találhatnak.