Párkapcsolatok

2024.09.13. 19:55

Szinglitérkép: most végre kiderül, hogy mennyire szerelmes, vagy éppen válogatós térségünk

Izgalmas témában készült tanulmány a közelmúltban. Magyarország első szinglitérképének dr. Rövid Irén szociológus a megálmodója és elkészítője. Vármegyénkre vonatkozóan is érdekes adatokat közöl.

Kocsis-Szabó Lilla Laura

Az elemzés szerint hazánkban 2011 és 2022 között közel 299 ezerre nőtt az egyedülállók száma. A szinglik döntő többsége, azaz hetven százaléka a fővárosban, illetve nagyobb vidéki városokban él. Ők a húszas, harmincas éveikben járnak. A szinglitérkép azt is megmutatja, hogy a 20 és 39 év közötti egyedülálló száma majdnem öt százalékkal nőtt, míg a negyvenes korosztályé szinte megduplázódott.

szinglitérkép
A szinglitérkép azt megmutatja, hogy az egyedülállók között több a férfi, mint a nő
Fotó: Shutterstock.com / Forrás: Illusztráció

A kutatás megcáfol egy tévhitet is, mely szerint több az egyedülálló nő, mint férfi. 

– Száz 20 és 39 év közötti szingli nőre 149 ugyanilyen korú szingli férfi jutott 2022-ben. A negyvenes korosztály esetében pedig még ennél is több, méghozzá százhetvenhárom – fogalmazott dr. Rövid Irén.

Erről mesél a szinglitérkép: nem mindegy, hol élünk

Vármegyénket vizsgálva is kiolvasható néhány adat. A 2022-es évet tekintve, a húsz és harminckilenc év közötti szinglik aránya változó, de a nagyobb településeken tíz és húsz százalék között mozog.

Érdekes, hogy minél kisebb a település vagy község, annál kevesebb az egyedülállók száma. Akad olyan település, ahol ez a szám nulla és három százalék közötti.

Új családi és párkapcsolati szerkezetek is megjelentek

Dr. Szarvák Tibor szolnoki szociológust is megkérdeztük a témában. Az utóbbi években, évtizedekben jelentősen megnőtt az egyedülállók száma, melynek sokféle oka lehet.

Például a korábbi családmodellekkel, értékrendekkel kapcsolatban is új szemléletmódok jelennek meg. Mindez együttesen hat a párkapcsolatok vagy éppen a szinglilét alakulására

  –  fogalmazott a szolnoki szakember.

– Az évszázad népszámlálási esztendőit, tehát 2001-et és 2022-t vizsgálva az látszik, hogy a a Jászkunságban is jelentősen megnövekedett az egyedülállók száma, egyúttal pedig csökkent a házasságkötéseké – mondta a szolnoki szociológus.

  • 2001-hez képes 2022-ben több mint tizenhatezerrel többen vallották egyedülállónak magukat;
  • a házasságban élők száma pedig több mint ötvennyolcezerrel csökkent.

Szolnok vonatkozásában, 2022-ben közel kilencszázzal több hajadon illetve nőtlen élt, a házasok száma pedig több, mint kilencezerrel csökkent.

Jász-Nagykun-Szolnok vármegye és Szolnok szingliadataiból kiderül, hány fővel nőtt az egyedülállóak száma 2022-re
Forrás: KSH

Megannyi tényező befolyásolja a párválasztást

A köztudatban megjelenő „tipikus szingli” nagyvárosban lakik, felsőfokú végzettséggel bír. Pezsgő közösségi életet él, sikeres karriert épít. A valóság ezzel szemben más, mint ahogyan azt a szinglitérkép kutatása is megerősíti.

Manapság rengeteg tényező befolyásolja a párválasztást, amelyet az online tér nyújtotta lehetőségek csak még tovább bonyolítanak.

– Bár az ismerkedés lehetőségei soha nem látott mértékben kiszélesedtek és statisztikailag könnyebb lenne megfelelő partnert találni, a gyakorlat mást mutat – erősítette meg dr. Rövid Irén.

A korábban említett értékrendek változásai mellett az igények és elvárások is más irányba mozdultak, amelyek szintén nehezítik a párkapcsolatok kialakításának lehetőségeit.

A statisztika rámutat, hogy bár a szinglik többsége valóban a fővárosban él – jellemzően harminc körüli férfiakról és nőkről van szó –, ám egy mikrocenzus, azaz kis népszámlálás adatai szerint a hétköznapi hősök soraiból kerülnek ki.

– A szóban forgó egyedülálló férfiak esetében a top öt szakma a szoftverfejlesztő, lakatos, rendszergazda, bolti eladó valamit kamionsofőr. A nőknél pedig a bolti eladó, általános irodai adminisztrátor, pénzügyi ügyintéző, valamint pénzügyi elemzők között találunk szingliket – mutatott rá a szociológus. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában