Szoljon podcast

2023.07.01. 06:55

Az egészségügyben dolgozók munkáját ismerték el Szolnokon

Dr. Borkó Rezső és dr. Kürti Sándor vehette át a Kálmándi Mihály-díjat a Semmelweis nap alkalmából Szolnokon. A városháza Hubay Ferenc dísztermében az egészségügyben dolgozókat ünnepelték pénteken.

P. Pusztai Nóra

A Semmelweis-nap alkalmából tartott ünnepségen többen is elismerésben részesültek munkájukért

Fotó: Mészáros János

A Semmelweis-nap alkalmából ebben az évben is a városházán tartott ünnepségen adták át a kivételes szociális érzékenységéről ismert szolnoki orvosról elnevezett Kálmándi Mihály-díjat. A vármegyeszékhely közgyűlése 1994-ben alapította az elismerést, melyet a városban az egészségügy területén kimagasló tevékenységet végző szakemberek vehetik át évről évre.

A Hubay Ferenc díszteremben dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő elmondta, a legfőbb érték az egészség, melyhez hozzátartozik a megelőzés és a szemléletformálás, hogy minél kevesebb beteg ember legyen.

Az egészségügy minden szegmense egyformán fontos, minden kitüntetett mögött több évtizedes munka, egy hatékony csapat és egy család is áll

– fogalmazott. 

Hozzátette, a humán rendszer átalakítása folyamatos, a forrás mennyiségét a gazdasági helyzet határozza meg.

Fejér Andor alpolgármester beszélt az önkormányzati egészségügyi épületek felújításáról.

– Mit sem ér az infrastruktúra, ha nincs benne lélek – emelte ki az egészségügyi hivatásról.

A szokásokhoz híven a Semmelweis-nap alkalmából tartott pénteki ünnepségen adták át a Kálmándi-díjakat. Idén az elismerést dr. Borkó Rezső főorvos vehette át. A méltatása során elhangzott, hogy 1978-ban végzett a Szegedi Orvostudományi Egyetemen, ekkor kezdte orvosi pályáját a Szolnoki Hetényi Géza Kórházban, melynek hűséges munkatársa immár negyvenöt esztendeje.

– Fül-orr-gégész, majd audiológus szakvizsgát tett kiváló eredménnyel. 2005. óta az intézmény osztályvezető főorvosa. Szakmai pályafutása során a fül-orr-gégészeti műtéti eljárások széles spektrumát sajátította el, a tudást a mai napig alkalmazza a gyakorlatban, megosztja kollégáival – emelték ki.

Eddigi tudományos munkája során számos közleményt jelentetett meg és nagyon sok előadást tartott. Aktív szerepet vállal egyebek mellett a rezidensek és a szakorvos jelöltek képzésében, az orvostanhallgatók oktatásában. Több cikluson keresztül tevékenykedett a Magyar Orvosi Kamara Szolnoki Elnökségében.

– Embersége, türelme és szakmai tudása a betegei megelégedését, tiszteletét vívta ki, legyen szó egész kisgyermekről, vagy idősebb páciensről. Az ő keze alatt szó szerint generációk gyógyultak – hangsúlyozták.

Ugyancsak Kálmándi Mihály-díjat vehetett át dr. Kürti Sándor, gyermek-tüdőgyógyász, aki 1954. március 3-án született Szolnokon.

Apai és nagyapai példa terelte érdeklődését az orvosi hivatás irányába. 1979-ben a Szegedi Orvostudományi Egyetemen szerzett orvosi diplomát. A gyermekgyógyászat egyértelmű volt számára

– fogalmaztak a beszédben.

 

1979-ben kezdett el dolgozni a Hetényi Géza Kórház Csecsemő és Gyermekgyógyászati Osztályán. Kilenc évvel később a gyermekosztályon létrehozta a korszerű gyermek-tüdőgyógyászat helyi diagnosztikus és terápiás feltételeit. Ekkor vált lehetővé az asztma diagnosztikájában fontos allergológiai és légzésfunkciós vizsgálatok elvégzése. Számos közleménye jelent meg országos szakmai folyóiratokban, rendszeres előadó a tudományos szakmai konferenciákon. Részt vett az orvosok, az orvostanhallgatók és ápolók, asszisztensek képzésében, továbbképzésében.

– Folyamatosan képezte magát, hogy a technikai újítások alkalmazásával, a pontos diagnózis felállításával a betegek gyógyulását segítse elő. Gyermek-tüdőgyógyászként kiemelkedően jó kapcsolatot ápolt a gyermekekkel és a szülőkkel – hangzott el az ünnepségen.

Bár 2019-ben nyugdíjba ment, azóta is gyógyít, hiszen az osztály gyermek pulmonológiai szakrendelését látja el.

A Semmelweis nap alkalmából „Szolnokért Emlékérem” arany fokozatát adtak át dr. Libor Erzsébet, dr. Béres Zoltán és dr. Maczó János háziorvosoknak.

A díjazottak körzeti háziorvosi tevékenységük mellett a Szolnoki Kistérség Többcélú Társulása Egyesített Szociális Intézménye Kaán Károly úti és Vízpart körúti bentlakásos otthona idős lakóinak egészségét évek óta felügyelő és ápoló háziorvosok. Szakmai tudásukkal, hozzáállásukkal, tanácsaikkal segítik az ápolási munka sikerességét.

A húsz éve praktizáló házi gyermekorvosok és fogorvosok címzetes főorvosi címet tizenhárman vehettek át, név szerint: dr. Abkarovics Eduárd, dr. Bernád Éva, dr. László Ilona, dr. Körtvélyessy Katalin, dr. Megyesi Erika, dr. Nagy Edit, dr. Nagy Éva, dr. Nemes Katalin, dr. Matolay Ágnes, dr. Pénzes Andrea, dr. Sárközi Edit, dr. Szilágyi Edit és dr. Varga Mária.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában