Labdarúgás

2024.07.04. 10:00

Horváth Csaba: Cristiano Ronaldo egy ikon, akit mindenki tisztel

Nyolc csapat maradt versenyben az Európa-bajnokságon. A meccsek nagy részében a papírforma érvényesült, de Anglia és Portugália is megszenvedett ellenfelével. A nyolcaddöntők történéseivel kapcsolatban a Szolnoki MÁV vezetőedzője, Horváth Csaba osztotta meg gondolatait.

Kovács Levente

Kedden lezárultak a labdarúgó-Európa-bajnokság nyolcaddöntőinek küzdelmei. A legjobb nyolc csapat közé Spanyolország, Németország, Franciaország, Portugália, Hollandia, Törökország, Svájc és Anglia válogatottja került. Az Eb történéseiről ezúttal a Szolnoki MÁV vezetőedzője, Horváth Csaba mondta el véleményét hírportálunknak.

Horváth Csaba, Európa-bajnokság, labdarúgás
Horváth Csaba szerint a spanyolok és a németek az Európa-bajnokság legnagyobb esélyesei
Fotó: Mészáros János

– Mi a véleménye a nyolcaddöntők mérkőzéseiről?

– Nekem azok a csapatok tetszenek, amelyek bátran felvállalják a támadójátékot. Azok az együttesek, amelyek beállnak védekezni, számomra nem szimpatikusak, itt a georgiaiak vagy a szlovénok játékára gondolok, bár a kiscsapatoktól ez elfogadottabb. Az angoloknak és a portugáloknak szerencséjük volt, hogy végül továbbjutottak. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a topbajnokságban játszók – akik szezon közben 40-50 meccsen is pályára léptek – a torna ezen szakaszára már teljesen elfáradtak, ki vannak facsarva a játékosok.

– Mely csapat játéka tetszett eddig az Eb-n legjobban?

– A spanyoloké. Sokat passzolnak, gyorsan játszanak, fel merik vállalni az egy az egyeket és a széleken próbálnak a védelem mögé kerülni.

– Mit szólt Cristiano Ronaldo kirohanásaihoz Szlovénia ellen?

– Ronaldo egy ikon, akit mindenki tisztel. A szurkolók, az edzők, a játékosok. Szerintem viszont már eljárt felette az idő, gyorsabbak és erősebbek az ellenfelek nála. Minden idegszálával arra törekszik, hogy gólt szerezzen, ezért reagál egy-egy kihagyott helyzet után úgy, ahogy. A legutóbbi Európa-bajnokságon volt szerencsém élőben is látni őt a magyarok ellen, akkor sem bírta elviselni, hogy nem kapott annyi passzt, amennyit szeretett volna, ezért kiment a kispadhoz szólni az edzői stábnak.

– Mely válogatottak jelentették ön számára a legnagyobb csalódást?

– Még a csoportkörben a portugálok és az angolok okozták a legnagyobb csalódást, amikor nem tudták legyőzni Szlovéniát vagy Georgiát, ezáltal pedig a mieink kiestek. A továbbjutás már megvolt mindkét csapatnak, de például Spanyolország teljesen kicserélődött együttessel is megnyerte a harmadik mérkőzését.

– Mi volt a nyolcaddöntő legnagyobb meglepetése?

– A szlovákok lettek volna, ha sikerül kihúzniuk az utolsó percig az előnyüket, de végül kiestek. A svájciak Olaszország elleni győzelme kevésbé lepett meg, hiszen nagyszerű keretről van szó, mindegyik játékosuk topligában játszik, nagyon masszív együttes. Az Eb-csoportkör előtt többen azt pedzegették, hogy Svájc ellen lehet esélyünk a győzelemre, de én már akkor is máshogy láttam, amit bebizonyított Murat Yakin együttese. Ellenük senki nem mehet biztosra, így Angliának is fel kell készülnie.

Ki nyerheti meg az Európa-bajnokságot Horváth Csaba szerint?

– Mit vár a negyeddöntőktől?

– Talán a törököket leszámítva az összes topcsapat, amely versenyben van még, így nagyon nehéz bármit is előre megmondani. Apróságokon múlik majd a győzelem, de annak szurkolok, hogy minél többen felvállalják majd a támadófutballt.

– Ki nyerheti meg az Európa-bajnokságot?
– A torna legnagyobb esélyesei nálam a spanyolok és a németek. Bár közülük csak egy jut be a legjobb négy közé, de amelyik megnyeri a negyeddöntőt, az a legnagyobb favoritja a végső győzelemnek is. Természetesen mellettük az angolokat és a franciákat sem lehet leírni, de a játékuk alapján nem őket tartom a legnagyobb esélyesnek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában