Liget Budapest

2 órája

Még ebben az évtizedben megnyithatja kapuit a Városligetben az Új Nemzeti Galéria

Amennyiben az Új Nemzeti Galéria kivitelezése 2025-ben megkezdődhet, az intézmény még ebben az évtizedben megnyitja kapuit a Városligetben - tájékoztatta a Városliget Zrt. az MTI-t csütörtökön.

MW

Kiállítás nyílt a Városligetben a Magyarország 365 fotópályázat képeiből

Forrás: MTI

Fotó: Kocsis Zoltán

A közlemény szerint az Új Nemzeti Galéria érvényes és végrehajtható építési engedéllyel rendelkezik. A beruházás elindulásához szükséges a most elindult feltételes közbeszerzési eljárás lefolytatása, amelynek eredménye alapján a kormány döntést tud hozni a kivitelezés megindításának feltételrendszeréről - írták.

A korábban elbontott Petőfi Csarnok helyén épülő intézmény a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria egyesített modern kori kollekcióját fogadja majd be.

A közlemény szerint az Új Nemzeti Galéria megnyitását követően - a világon egyedülálló módon - egyetlen sétatengelyen lesznek bejárhatók a fotográfia, a néprajz, a zeneművészet és a képzőművészet legjelentősebb nemzeti kiállítóhelyei a Városligetben.

Azt írták, 

Magyarország kormánya továbbra is elkötelezett az Új Nemzeti Galéria városligeti felépítése mellett, mely nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a megújult Városliget Európa legkomplexebb és legvonzóbb kulturális negyedévé váljon, és így felkerüljön Európa kulturális térképére.

Az új múzeum terveit nemzetközi építészeti tervpályázaton választotta ki a bírálóbizottság. Az épület az építészeti Oscar-díjat jelentő Pritzker-díjas japán SANAA építésziroda tervei alapján valósul meg.

A közlemény szerint a tervezett új épület helyén korábban több mint 130 évre visszamenőleg épületek álltak (1885-ben itt nyílt meg az Iparcsarnok grandiózus épülete), ezért megvalósítása nem jár zöldfelület-veszteséggel. 

A Liget Budapest projekt teljeskörű megvalósítása több tízezer négyzetméterrel bővíti a Városliget zöldfelületét, a projekt kezdetén lévő 60 százalékról 65 százalékra, az egyéb, korábban lebetonozott területek visszazöldítése révén.

A Liget Budapest Projekt jelenleg Európa legnagyobb léptékű kulturális városfejlesztési projektje, amelynek célja a 100 hektáros budapesti Városliget átfogó fejlesztése, beleértve a park zöldfelületeinek és rekreációs funkcióinak, valamint évszázados intézményhálózatának megújítását és bővítését - áll a közleményben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!