Életmentő ételmentés

Rimóczi Ágnes

Azt a három falatot már nem tudtad megenni? Alkalmanként elhangzik ez a kérdés nálunk, amikor gyerkőceim a tányéron hagynak néhány kanálnyit a vacsorából. Ilyenkor mindig elmondom nekik, hogy bizony vannak a világon olyan országok, ahol annak a pár falat ételnek is örülnének a gyerekek. Kérdésükre, hogy miért, megbeszéljük: sajnos akadnak olyan térségek a nagyvilágban, ahol szegénységben élnek az emberek, ételre is alig telik nekik. Mindeközben – a család állandó konyhamalacaként – megeszem azt a kis maradékot, pedig, jaj, de sokszor megfogadtam már, hogy a vacsoráról lemondok. Feláldozom az elveimet, mert (ha csak lehet) ételt nem dobunk ki.

jegyzet,élelmezési világnap
Fotó: Gettyimages.com / Forrás: Illusztráció

Jól jönnek az ételmentő ötletek

A minap is túl sok lett a krumplipüré. Végigpörgettem hát az ételmentő ötleteket a fejemben és pár perc múlva már lelki szemeim előtt apró péksütemények gőzölögtek sorban. Bizony, jól gondolják: burgonyás pogácsák. Bevallom, nem vagyok gyakorlott ebben, de egész jól sikerült. És még ízletesebbek voltak a falatok, amikor arra gondoltam, hogy nem dobtuk ki, hanem felhasználtuk a maradék köretet. Új értelmet nyert a püré. El is fogyott gyorsan a nagy tál pogácsa, a családból senki nem maradt éhesen.

Ma van az Élelmezési világnap

Éhség. Jóllakottság. Ma különösen hangsúlyos ezeknek a szavaknak a jelentése. Október 16-a, az Élelmezési világnap, melynek célja, hogy felhívja a közvélemény és a döntéshozók figyelmét az élelmezési gondok orvoslásának fontosságára. Mert sajnos vannak gondok. Ezeket, mi, átlagemberek talán nem oldhatjuk meg, de egy-egy gesztust, apró lépést azért mindannyian tehetünk.

Osszuk meg például a pogáncsánkat, vagy a kakaós csigánkat olyanokkal, akiknek nem jutott...