Fagyi kérdés

Mészáros Géza

A huszonkét éve elhunyt Hofi Géza humorista halhatatlan. Bizonyítja ezt nálam a mindennapokban. Nekem ugyanis majd’ minden felvetett témakörről fennmaradt egy-egy kacagtató, zseniális Hofi-idézetem, amellyel a saját tollamat ékesíthetem.

különleges fagyik
Különleges fagyik terítéken. Színes és ízletes hűsítő finomságok csalogatnak ilyenkor nyáron...
Fotó: Nagy Balázs/illusztráció

Az idei fagylaltszezonról szóló összeállításunk kapcsán a nagy magyar nevettetőnek a „hazánkban tanuló afrikai néger újságíróról” szóló, természetesen kitalált anekdotája jut az eszembe. Tudják, amikor a riporternek készülő külföldi vendégdiák a maga tört magyarságával megkérdezi az utca emberét a rasszizmusról, miszerint mit gondol arról: „Mádzsárországon ván-é fádzsi kérdés?”. Mire jön a nem bonyolult válasz: „Hát kérem alássan, aztat igen lehet mondani, épp az asszonnyal beszélgettünk: Fagyi az van, nagyon jó a kiszolgálás!”.

A „sötét” válaszba belefehéredett afrikai újságíró nem tágít, s tovább kérdez: „Félréértétt. Ván-é Mádzsárországon fádzsi mégkülönböztétés?”. „Van hát: vanília, málna, csokoládé!”.

Nos, apróbb gyermekeimmel manapság mi is hetente többször látogatjuk meg valamelyik fagylaltárust. Az a tapasztalatom, hogy porontyaimnak még nincs kifinomult ízlése a fagyi kérdés, a fagyi megkülönböztetés kapcsán. Olyan újfajta kreálmányokat részesítenek előnyben, mint a gumicukor, a hupikék törpike, a vattacukor, vagy a sárkánygyümölcs. Sebaj, megveszem nekik.

Én azonban konzervatív, de antirasszista vagyok, így nekem rendre megfelel a vanília, málna, csokoládé...