Tolerancia... de meddig?

Molnár-Révész Erika

Lehet, hogy csak azért, mert jó az idő, de egyre több fedél nélkülit, esetleg lakhatási gondokkal nem küzdő, de drog vagy alkoholos befolyásoltság alatt álló személyt lehet látni mostanság Szolnok közterein. A tolerancia ugyan egy pozitív emberi tulajdonság, kérdés, meddig lehet, vagy kell tűrni az egyre inkább áldatlan állapotokat. 

Tolerancia hajléktalanok
Fogy a tolerancia a Hild téren és Szolnok egyéb közterein vállalhatatlanul viselkedő személyek iránt Szolnokon
Fotó: Szoljon.hu

„Más, a mienkkel ellenkező véleménynek, vallási meggyőződésének tiszteletben tartása, türelmesség, türelem” – így magyarázza a tolerancia szót az értelmező lexikon. 

Egy darabig működik is, hiszen az emberek többsége nem akar ártani másoknak amiatt, amiről az illető nem tehet. És igenis, vannak, akik önhibájukon kívül, egy rossz élethelyzet miatt kerülnek az utcára, de nagyon sokan küzdenek különböző függőségekkel is rossz gyermekkoruk miatt, génjeik hatására, vagy szörnyű körülményeik elől menekülve. 

Gyermekeink kárára nincs több tolerancia 

Ezt úgy általában szerintem nagyon sokan megértik. Akkor viszont szakad a cérna, amikor emiatt nem tudjuk tiszta, biztonságos körülmények között felnevelni a gyermekeinket. 

Akkor, amikor a játszótereink, melyek arra hivatottak hogy a kicsik boldogan, önfeledten, szép környezetben töltsék el az időt, putrivá válnak. Akkor, amikor a nagyobbak nem tudnak úgy hazamenni a suliból, hogy ne látnák a magukból kivetkőzött, üvöltöző, kéregető embereket. 

Nagyon sokan tapasztaljuk ezt mostanában Szolnokon. Kiskamasz lányom és osztálytársai éppen a Hild téren található teázóba járnak néha suli után különleges löttyöket szürcsölni. Miért kell nekik minden egyes alkalommal nézni a fetrengő, ordítozó, sokszor penetráns szagot árasztó embereket? Miért kell a gyerekemnek a mellettünk található játszótérről pár perc után feljönnie azért, mert éppen elfoglalták az ott található padokat a hajléktalanok? 

Megoldást kívánna ez az országos probléma

Nyilván ez egy országos probléma, hiszen helyben minden érintett hatóság próbálja tenni a dolgát. De ha ez egy országos probléma, akkor hogyan, milyen módon, jogszabállyal, törvénnyel lehetne legalább mérsékelni? 

Tolerancia. Szép ez a szó, az értelme is az. De mindennek van határa. Ennek is.