Csodákat, de veszélyeket is tartogathatnak természetes vizeink

Molnár-Révész Erika

Balaton, Tisza-tó, Duna, Tisza – természetes vizeink megannyi szépséggel, kinccsel ajándékoznak meg bennünket, pihenés terén főleg nyáron érezzük felbecsülhetetlen értéküket. 

MJA_3884
Elkezdődött a strandszezon a Jászkunságban is
Fotó: Mészáros János

Amikor a deres fűzfaágak a medrébe hajolnak, amikor megszínesedik partján a lomb, amikor kizöldül körülötte minden, akkor is gyönyörű, de élettel mégis nyáron telik meg a Tisza-partja. 

Csodálatosak, de halálosak is lehetnek természetes vizeink 

Ilyenkor, főleg a fürdésre kijelölt partszakaszokat tiritarka plédek, színes napernyők, fürdőruhás emberek lepik el, a folyó sok-sok derű, vidámság helyszínévé válik. Ideális esetben. 

Ugyebár kell mindehhez a jó idő, a megfelelő vízállás is, és nem árt némi óvatossággal pancsolni. A Tisza ugyanis szeszélyes, sok esetben kiszámíthatatlan. 

Az alja ugyanis nem látszik, így egy hirtelen mélyülő gödör miatt azonnal a víz alatt találja magát az ember. Jártam már én is így, amikor gyerekként félelemérzet nélkül lubickoltam, nem is messze a parttól. Nem volt kellemes élmény hirtelen vizet nyelni, de szerencsére hamar kikecmeregtem a helyzetből. 

Én még apálykor sem mertem átúszni a folyót. Soha. A túlparton kavarogó örvények, a folyó kiszámíthatatlansága szerencsére mindig visszatartott. És az is, hogy tudomásul vettem magamról, hogy nem vagyok profi úszó. 

Van, aki mindezeket sajnos elfelejti, és olyan is, akinek ehhez bátorságot az alkohol ad. Nagyon nagy hiba. Számos tragédia történt az ilyen vakmerő, meggondolatlan tettekből, vagy csupán a túlzott mértékű alkoholfogyasztásból a forró parton. 

Pedig a Tisza, ahogy más természetes vizeink, könnyen megbosszulhatják a meggondolatlanságot.