Egy élet munkáját is tönkretehetik a pusztító lakástüzek

Molnár-Révész Erika

Otthonok semmisültek meg, családok váltak nincstelenné 2024 első felében vármegyénkben lakástüzek miatt. A szomorú statisztikát a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tette közzé. Mint írták, összesen 143 lakóépület gyulladt ki csupán hat hónap alatt. 

lakástüzek, háztűz, ház, tűz,
Fotó: Illusztráció / Forrás:  Shutterstock.com

Legtöbbször elektromos hiba miatt keletkeztek lakástüzek

A legtöbb szomorú esetet elektromos hiba okozta, a korábban épült lakások többségének elektromos hálózata ugyanis nem bír lépést tartani a technológia robbanásszerű fejlődésével. 

Egy klíma bedugva itt, egy telefontöltő bedugva ott, de megy a hűtő, a tévé, a számítógép, a mosógép, a világítás és még sorolhatnám, mi-minden terheli túl a hálózatot. Szerencsés esetben ilyenkor lekapcsol a biztosíték és elektromos zárlat keletkezik, de nagyon sokszor a lángok egy szemvillanás alatt végigfutnak a vezetéken. A tűz belekaphat a függönybe is, és máris kész a baj, megállíthatatlanul elterjedhetnek a lángok. 

Családok maradtak otthon nélkül, egy ember meghalt

Egy emberélet is hatalmas veszteség, pedig vármegyénkben csak az első félévben már megtörtént a tragédia. Emellett tíz családnak kellett elhagynia az addig biztonságot jelentő otthont. 

Szerencsére nagyon sok jóérzésű ember él az országban, hiszen azt tapasztaljuk, hogy nem csak helyiek, hanem ismeretlenek is segítő kezet nyújtanak a szerencsétlenül járt családoknak. 

Hogy miként lehetne megelőzni az ilyen szörnyű eseteket? A katasztrófavédelem szerint sokat segíthet a füstérzékelő, ami lakástűz esetén azonnal jelez. 

Egy biztos. Akár egy pillanat alatt odalehet az élet, vagy egy élet munkája egy elektromos szikra, vagy egy óvatlan pillanat miatt. 

Bárkivel megtörténhet. Veled is, velem is.