Hirdetés

2024.09.06. 13:20

Szeged az Ifjúsági Napokon túl: 5+1 programötlet, amit nem érdemes kihagyni

Ha a Szegedi Ifjúsági Napok forgatagában elmerülve úgy érezzük, már mindent láttunk, az csak délibáb. A fesztivál kétségkívül az egyik legnépszerűbb esemény, mégis érdemes jobban körülnézni a városban. Az európai hírű vadaspark és a titkos szabadulószoba Szeged belvárosában csak ízelítő a felejthetetlen élmények közül, amelyek itt várnak minket. Nézzük, merre érdemes keresgélni!

PR cikk

Forrás: 123rf.com

Peti, a Szegedi Vadaspark újonca

A Szegedi Vadaspark az ország legnagyobb területű állatkertje, vétek lenne kihagyni, főleg, ha gyerekekkel utazunk a napfény városába. Számtalan egzotikus, ritka és veszélyeztetett állatfaj vár bennünket a mesebeli, erdei környezetben. Az év attrakciói a KalandZOOna különböző nehézségű drótkötélpályái, valamint a kenguruk és az emuk kifutói, amelyek a gyerekek előtt is nyitva állnak. Az apróságok etethetnek dámszarvas muflont és megismerkedhetnek Petivel, a júliusban született vidám kisfókával.

Nyomozás a Móra Ferenc Múzeumban

Ha egy kis kultúrára vágyunk a sok buli után, a Móra Ferenc Múzeum lesz a tökéletes célpont. Az épület önmagában páratlan élmény, egy neoklasszicista csoda. Az állandó történeti kiállítás a múltba kalauzol bennünket, a régészeti látványtár kincsei között láthatunk többek között egy 1300 éves lúdtojást is. Hétvégente ajándék tárlatvezetésen gyönyörködhetünk nyolcvan remek Munkácsy-alkotásban.

Ha könnyed elfoglaltságra vágyunk, kipróbálhatjuk az okostelefonon játszható múzeumi detektívjátékot, végül madártávlatból csodálhatjuk meg a várost az épület két tetőkilátójából.

Szabadulószoba Szeged utcáin és terein is

Ha egy kis izgalomra vágyunk, egy szabadulószoba Szeged belvárosában a legjobb módja annak, hogy leteszteljük, tudunk-e a csapatban gondolkodni és szorult helyzetben is működik-e a problémamegoldó képességünk. Barátokkal, családdal vagy akár kollégákkal is nagyszerű szórakozás, és garantáltan izgalmasabb, mint egy hétköznapi kávézás. És ez még nem minden: létezik szabadtéri szabadulószoba is, így a város felfedezése közben oldhatunk meg szuper feladatokat!

Gyerekekkel keressük a kevésbé nehéz, logikai feladványokra épülő, családbarát pályákat, de a barátainkkal a legijesztőbb labirintusba is jegyet válthatunk! Aztán mi lehet annál jobb, mint együtt megünnepelni, hogy rekordidő alatt megoldottuk a rejtélyt?

Vízi élmények az örvénylő Tiszán

Ha a fesztivál után még mindig ki lennénk éhezve egy kis adrenalinra, elő a mentőmellényt és irány a Tisza! Szeged nemcsak a szárazföldi vándorokat bűvöli el, de a vízi sportok szerelmeseinek is tartogat meglepetéseket.

A Tisza hullámain kipróbálhatjuk a wakeboardot és a jet-skit. Ha pedig egy kajakban vagy SUP-deszkán pózolunk a naplementében, azt még az Instagram népe is imádni fogja. A folyó néhány csendesebb szakasza a családi evezős túrák kánaánja. Merüljünk el a lassan hömpölygő víz, a part menti táj és a felröppenő vízimadarak szépségében.

Szegedi Szabadtéri Játékok

Talán nincs, aki ne hallott volna a Szegedi Szabadtéri Játékokról. A nyár legmeghatározóbb színházi fesztiválján a csillagos ég alatt egymást érik a neves produkciók. Egyik nap Shakespeare klasszikusát láthatjuk a Dóm tér grandiózus épületeinek árnyékában, másnap pedig egy világhírű opera, lenyűgöző balettelőadás vagy szórakoztató musical szereplőinek tapsolhatunk az Erzsébet-ligeti fák ölelésében.

Ahogy a nap lenyugszik, a színpadon kigyúlnak a fények, a díszlet pedig eggyé válik a természettel. A kőszínházban soha nem tapasztalható, magával ragadó élmény évről-évre ezreket vonz a Dél-Alföld szívébe.

+1 Gasztronómiai mesterművek

Szeged gasztronómiai kínálata ízletes utazásra csábít. A város híres halászlevét legjobb, ha valamelyik autentikus csárdában kóstoljuk meg. Ne lepődjünk meg, a híres fogás egy kis csavarral mindenütt másképp készül.

A helyi konyha további ínyencsége a tejfölös paprikás csirke és a lecsó, természetesen szigorúan a hungarikummá vált szegedi fűszerpaprikával. Az öblítéshez egy kiváló helyi bor vagy kézműves sör dukál. Aztán jöhet a desszert, ugyanis a város nemcsak főételben erős. A cukrászdák kulináris kincse a túrós lepény és a rétes.

Indulhatunk?

Akár aktívan szeretünk kikapcsolódni, akár katartikus művészi élményre vágyunk, bőséges a programkínálat, ha kissé felhígítanánk az ifjúsági napok zsivaját. Kezdhetünk egy érdekes múzeumlátogatással, jöhet egy látványetetés az állatkertben, vagy lebilincselő szabadulószoba Szeged eldugott utcáin, és ha nem tévedtünk el a Tiszán sem, zárjuk a napot egy hamisítatlan halászlével!

Pakoljunk be egy kényelmes cipőt, jókedvet, és egy nagy adag kíváncsiságot, mert egészen biztos, hogy nem fogunk unatkozni!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában