Hirdetés

2024.09.16. 14:55

Mennyire megbízhatóak a használt laptopok?

Laptop vásárláskor a legtöbb ember fejében, teljesen jogosan, megfordul a gondolat, hogy egy új, garanciális gép helyett, egy használt eszközt vásároljanak. Így elsőre rosszul hangzik, pedig nagyon is helyes felvetés.

PR cikk

Forrás: Envato Elements

Tegyük fel, hogy van adott mennyiségű pénzed laptopot vásárolni. Ebből vehetsz egy új gépet, amihez kapsz garanciát, vagy vehetsz egy használt eszközt, amihez ugyan kevesebb (vagy semennyi) jótállás nincs, cserébe lehet, hogy esztétikusabb, gyorsabb és akár több funkcióval is rendelkezhet, ezeket viszont mind kompromisszumokkal teszi.

Használt laptopot vásárolni nagyon bölcs döntés lehet, de csak akkor, ha elég körültekintő vagy. Mennyire megbízhatóak a használt gépek? Ennek járunk utána ebben a cikkben.

A használt gép előnyei

A legújabb laptopok árához képest jelentősen spórolhatsz, ha hajlandó vagy használt készüléket vásárolni. Akár 50-70%-kal olcsóbban is hozzájuthatsz ugyanolyan teljesítményű géphez. Ha utánanézel a specifikációknak, meglepő felfedezésre juthatsz: ha például megnézed, a 2-3 generációval ezelőtti Intel Core i3 és i5-ös processzorok alig maradnak el teljesítményben a legújabb generációktól. Ennek ellenére a gyártók jóval magasabb árat kérnek az újabb modellekért. Így tehát közel azonos teljesítményt vásárolhatsz, jelentősen olcsóbban.

A másik opció, mikor a félretett pénzt mindenképp laptopra akarod költeni. Ilyenkor szuper ajtók nyílnak meg előtted, hiszen vehetsz igazán friss, éppen csak bejáratott gépet. Ezekben az a jó, hogy már nem az új, emelt árat kell érte fizetni, hiszen valaki kibontotta és elkezdte használni, mégis korszerű, szinte a legújabbat veszed, csak jóval olcsóbban.

Bejáratott laptop?

Az autóknál sokszor használják a kifejezést, hogy „még épp csak be lett járatva”, laptopoknál azonban ezt nem halljuk, pedig igaz. Mikor megjelenik egy új laptop, az első körben vásárlók kvázi tesztelőként tekinthetnek magukra, hiszen ők az elsők, akik valós élethelyzetekben használják a gépet. Amikor te egy ilyen eszközt 1-2 évesen megvásárolsz, addigra a gyermekbetegségeket már javítják, vagy ha nem lehet, cserélik a defektes alkatrészeket.

Hibás széria sajnos a budget és a prémium kategóriában is lehet. Előbbinél a gyártók a minél jobb költséghatékonyságra törekszenek, aminek a következménye, hogy silány anyagokból építik meg a gépet, gyengék a zsanérok és könnyen elhasználódik a gép. A prémium laptopoknál ezzel szemben inkább jellemző a túlmelegedés, és a hasonló természetű hiba, amit a gyártók általában BIOS frissítéssel tudnak orvosolni. Az 1-2 éves ablakban viszont ezek remekül kijönnek és az esetek túlnyomó többségében már orvosolják is őket, mielőtt a használt piacra kerülnének.

Szerencsére attól sem kell félned, hogy a háttértároló már megkopott, a laptop SSD megoldások ugyanis rendelkeznek tartalék tárhellyel, így amikor elkezdene csökkeni a tárolókapacitás, felszabadítanak a „raktárból” további gigabájtokat.

Forrás: Freepik

A használt laptopok hátránya

Komoly fejfájást okozhat a garancia hiánya. Ha a laptopot az előző tulaj magánszemélyként vásárolta, az mindenképpen jó, hiszen akkor az árától függően akár 4 év jótállás is járhat a géphez, szóval használtan is még évekig biztosítva lehetsz. Sajnos azonban ha cégtől vásárolsz, valószínűleg azt az 1 év garancián túl teszed, így nem leszel biztosítva. Aztán ott vannak még a hibalehetőségek is.

  • Esztétikai hibák: ez a téma magáért beszél. A használt gépeken sajnos előfordulhatnak apróbb karcok vagy horzsolások. Aggasztóbb, ha valahol repedt a külső burkolat, vagy a képernyőn is látszódik a használat nyoma. Ellenőrizd a billentyűzetet is! Minden gomb könnyen jár és beviszi a pontos információt? Ezt tesztelheted a keyboardtester.com oldalon.
  • Elhasználódott akkumulátor: A laptopok akkumulátorai általában 300-500 töltési ciklusra vannak tervezve, de még a prémium gépek is maximum 800-1000 ciklust bírnak, mielőtt erősen elkezd visszaesni a teljesítményük. Ezt az adatot mindenképp érdemes kiolvasni vásárlás előtt, hiszen egy új akkumulátor több tízezer forint. Hasznos lehet, ha nálad van az autóban például egy laptop autós töltő, hogy sehol ne maradj energia nélkül.
  • Töltő hibák: Ne siesd el a vásárlást! Mindenképp ellenőrizd, hogy rendesen felveszi-e a töltést a laptop, még akkor is, ha finoman mozgatod a kábelt. Ha nem, nem érdemes tovább haladni, ha ugyanis a laptop csatlakozója a hibás, nagyon költséges a javítás.

A teljesség igénye nélkül, ezekre mindenképp érdemes kiemelt figyelmet fordítani, de ahogy egy használt autót is el kell vinni egy szerelőhöz állapotfelmérésre, úgy a használt laptopot is érdemes bevinni egy szervizbe, hogy vizsgálják-e alaposan, jó eszközt kapsz-e a pénzedért.

Ha bármilyen laptoppal kapcsolatos kérdésed van, keresd bizalommal a Laptopszaki csapatát, akik több mint egy évtizedes tapasztalattal a hátuk mögött bármilyen felmerülő problémával kapcsolatban tudnak segíteni, ha pedig laptop alkatrész igényed merül fel, a raktárkészletükben több mint tízezer elem várja, hogy gazdára leljen.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában