Közélet

2014.11.05. 12:50

Tragédiát előztek meg: mentőkutyások találtak rá az idős férfira

Tragédia történhetett volna, ha nem érkezik gyorsan segítség, és Mangó, a mentőkutya nem találja meg a szadai idősek otthonából órákkal korábban eltűnt idős bácsit. Most „vizsgázott” először élesben a nemrégiben épp Jászberényben létrehozott civil mentőkutyás együttműködés.

Banka Csaba

Rendőrök, polgárőrök és a helybéliek kezdték meg a 87 esztendős ember felkutatásának azt követően, hogy a szadai idősek otthona dolgozói jelentették az eltűnést a minap. A bácsi nagy valószínűséggel már órákkal korábban elhagyta az otthon épületét. A rendőrség riasztotta a jászberényi Kutyákkal az Életért Alapítványt, a hívást fogadó Szabó Gábor az alapítvány kuratóriumának elnöke, illetve szakmai vezetője pedig riadóztatta a mentőkutyás közösséget, akikkel nem sokkal korábban hozták létre együttműködésüket.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Szabó Gábor hosszú évek óta képez mentőkutyákat a jászberényi bázison FOTÓ: Banka Csaba
[/caption]


– A hívó szóra 15-20 mentőkutyás indult azonnal a helyszínre. Közülük pedig Pinkóczi Dia, a Mancs a Kézben Mentőkutyás Egyesület tagja jelezte, hogy 5-10 percre tartózkodik a megadott helyszíntől, sőt épp vele van Mangó nevű belga juhász mentőkutyája is.
Szabó Gábor hozzátette, hogy az eltűnt személyek felkutatásakor nem minden esetben az ésszerű, logikus útvonalakat kell követni.


– Gyakorta olyan helyen találhatjuk meg az eltűnteket, ahol azok feltűnésére egyáltalán nem számítunk – tette hozzá. – Ebben az esetben is ez volt a helyzet. Az otthon közvetlen környezetének átkutatását követően Dia, a szintén közelben lévő, fával, bozóttal, mindenféle növénnyel benőtt területre lett figyelmes, amit a kutatócsapatok – mivel valóban teljesen benőtték a cserjék, gyomok és fák – áthatolhatatlannak látott és kutatást ott nem folytatott. Semmilyen racionális esély nem volt arra, hogy egy idős ember ott bármeddig is eljuthatott volna. Minden esetre Dia úgy gondolta semmiképp nem hagy kutatás nélkül területet és beküldte Mangót. A kutya pár perc múlva meg is találta a bácsit, aki szerencsére még nem veszítette el az eszméletét, de alaposan lehűlt állapotban találtak rá. Alig kettőszáz méterre volt az eltűnés helyszínétől, de nagyobb baj is történhetett volna, ha nem lelik meg időben. A gyors és eredményes kutatás miatt a többi útnak indult mentőkutyás kollégát időközben vissza is fordíthattuk állomáshelyére.


Jászberényben néhány héttel ezelőtt tartották meg immár tizedik alkalommal az IRO Mentőkutya Vizsga és Verseny eseménysorát. A nemzetközi rendezvényen hat ország 72 mentőkutyása tett tanúbizonyságot arról, hogy milyen eredményesen végezték el egy-egy mentőkutya kiképzését.
– A rendezvényen állapodtunk meg az összefogásról – tette hozzá Szabó Gábor. – Öt hazai mentőkutyás egyesület képviselője írta alá a nyilatkozatot, az elmúlt néhány hétben pedig további három civil közösség jelezte csatlakozási szándékát az együttműködéshez. Ebben egyebek mellett vállaltuk, hogy egy-egy riasztás alkalmával az összes résztvevő csoportot értesítjük a beérkező jelzésről. Ez történt ebben az esetben is. Ezért tudott rögtön 15-20 mentőkutyás útnak indulni, és egy kollégánk épp a helyszín közelében tartózkodott. Az eredményes kutatás valószínű a gyors reagálásnak is köszönhető volt. Itt nem egy közös szervezet létrehozásáról, nem egy érdekvédelmi szövetség megalapításáról van szó. Egy nyilatkozatban vállaltuk, hogy segítjük egymás szakmai tevékenységét, hogy a hazai mentőkutyás személykutatás még hatékonyabbá váljon.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] A területkutatás mellett a romkutatás is a kiképzési feladatok között van a berényi mentőkutyás bázison, ahol különböző helyzetekre készülhetnek fel az alapítvány tagjai és a mentőkutyák FOTÓ: Banka Csaba
[/caption]

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!