Közélet

2014.11.05. 17:41

Támogatás a fiataloknak - így próbálják maradásra bírni őket

Az élettartam hosszabbodásával a modern társadalmakban, így Magyarországon és megyénkben is egyre több az idős ember. Az egyes generációk lakosságon belüli aránya azonban sok mindentől függ.

Szoljon.hu

Folyamatosan növekedett a népszámlálások révén nyomon követett 140 évben a 60 év felettiek népességen belüli aránya – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) nemrég közzétett felméréséből, mely a 2011-es adatokra alapozott. Míg 1870-ben a népességnek csupán huszada, addig 2001-ben már ötöde, a legutóbbi népszámlálás alkalmával pedig közel negyede számított idősnek.


Az ország megyéiben az időskorú népesség eloszlása nem egyenletes. Békés megye a legidősebb, lakosságának 26 százaléka tartozik a 60 év felettiek körébe. Az időskorúak aránya Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a legkisebb, ahol a lakosság kevesebb, mint ötöde 60 év feletti. Az idősek az átlagosnál kisebb arányban élnek Hajdú-Bihar és Pest megyében is. Térségünk pedig a középmezőnyben van ezen a téren.


Megyénk településein többféle módon igyekeztek maradásra bírni a fiatalokat. Besenyszögön konkrét lépéseket tettek annak érdekében, hogy támogassák a városban letelepedőket.
– Ahogyan a legtöbb településen, sajnos nálunk is csökken a lakosságszám – nyilatkozta korábban Balogh Zoltán polgármester. – Csak egy példa erre: hat esztendő alatt ötven fővel csökkent az iskolás gyerekek létszáma. Tehát ennek megállítása érdekében alkottunk egy rendeletet a Besenyszögön letelepedők támogatása érdekében. Ennek értelmében önkormányzati, közművesített telkeket vásárolhatnak fiatal párok. Amennyiben három éven belül házat építenek ott a vásárló fiatalok, akkor a telek árának ötven százalékát visszakapják. Voltak, akik már éltek ezzel a lehetőséggel – jegyezte meg.
További kedvezményt jelent, ha a párnak gyermeke van. Egy gyermek után további tíz, két gyermek esetén húsz, három gyermek után pedig további huszonöt százalékot kapnak vissza a telekárból.


Tiszatenyőn is nagyon sokat tesznek azért, hogy „otthon” tartsák a település fiataljait. Immár hagyományos módon minden esztendőben köszöntik az újszülötteket és átadják a nagykorúsítási bizonyítványt, tájékoztatta lapunkat Kazinczi István, a település polgármestere.
 – Községünknek fontos, hogy az itt élő fiatalok, valamint a szülők, akiknek gyermeke születik, érezzék, hogy az önkormányzat figyel rájuk, családjukra – hangsúlyozta. – Éppen ezért is mindent megteszünk, hogy gyermekeink az óvodában és az iskolában a legjobb körülmények között nevelkedjenek, és arra is törekszünk, hogy minél több munkalehetőség legyen a településen. Mindezek elismeréseként, nagy örömünkre, Tiszatenyő 2013-ban elnyerte az Ifjúságbarát Önkormányzat címet a megyei önkormányzattól – mondta el a témával kapcsolatban a település vezetője.


– Egy dolog biztos: ha nem változik semmi és tovább tart az elöregedés, a mai formában nem tudja majd kitermelni a gazdaság a nyugdíjasok nyugdíját – válaszolt lapunk megkeresésére dr. Szarvák Tibor szolnoki szociológus korábban. – Az aktív korosztály tagjai finanszírozzák az idős korúak ellátását, ám egyre nehezebben és egyre több buktatóval. Ha az ember két gyermeket vállal, szerepe van a reprodukció szinten tartásában. Ha ennél többet, nagyobb presztízse lehet a társadalmi eltarthatóság szintjén. Kérdés azonban, hogy ebben az ellátási formában lehet-e ezt valamiféle módon értékelni – mondta.


A KSH felmérése során vizsgálták az idősek munkaerőpiacon való részvételét is.
Gazdasági aktivitás tekintetében a hazai 60 év feletti népesség a legkevésbé sem homogén. Határozottan elkülönülnek a 2011-ben 60–61 évesek, akiknek többsége saját jogú öregségi nyugdíjas, de egy jelentős részük még jelen van a munkaerőpiacon. A rokkantsági nyugdíjasok részesedése, továbbá az eltartottak és az egyéb inaktív keresők aránya is ebben a két évjáratban a legjellemzőbb. Egy további határozottan elkülönülő csoportot alkotnak a 80 év felettiek, ahol ugyan a saját jogú nyugdíjasok aránya a legmagasabb, de a hozzátartozói jogon nyugellátásban részesülők aránya is jelentős.
2011-ben a közel 4 millió foglalkoztatott 4,3 százaléka, 170 ezer személy volt 60 éven felüli. Ezt az országos arányt csupán Budapest és Csongrád megye haladta meg. A skála másik végén Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye állt. Általában az ország középső és déli területeire az időskorúak magasabb, az északkeleti területekre pedig alacsonyabb foglalkoztatása jellemző.

A legtöbb időskorú egyedülálló a fővárosban él

Az időskorúak körében a házasok aránya a nyugat-dunántúli megyékben, ezek között is Győr-Moson-Sopron megyében a legmagasabb. Az ország déli és északi területein, valamint a fővárosban alacsonyabb az időskorú házasok aránya. Ezeken a területeken az időskorúak kevesebb, mint fele házas családi állapotú. Megyénk ebből a szempontból vizsgálva a két véglet között helyezkedik el.

Az időskorú egyedülállók több mint kétharmada özvegy, ötöde elvált családi állapotú. Pest megyében, illetve a Nyugat-Dunántúlon az időskorúak negyede vezet egyszemélyes háztartást. A Dunától keletre fekvő országrészben az időskorú egyedülállók aránya meghaladja a 30 százalékot. A legtöbb időskorú egyedülálló a fővárosban él, 100-ból 34, míg megyénkben 100 időskorúból 31 él egyedül a statisztika szerint.

Az időskorú egyedülállók több mint kétharmada özvegy, ötöde elvált családi állapotú. Pest megyében, illetve a Nyugat-Dunántúlon az időskorúak negyede vezet egyszemélyes háztartást. A Dunától keletre fekvő országrészben az időskorú egyedülállók aránya meghaladja a 30 százalékot. A legtöbb időskorú egyedülálló a fővárosban él, 100-ból 34, míg megyénkben 100 időskorúból 31 él egyedül a statisztika szerint. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!