Közélet

2015.01.17. 14:30

Rövidülhetnek végre a várólisták

Több mint hatmilliárd forintos pluszforrásból csökkentenék az egészségügyi várólistákat országos szinten. Ebből az összegből közép-, sőt hosszútávon is kezelhetővé válna a várakozási idő.

SZOLJON

Busy doctors preparing surgery

Fotó: Getty Images/iStockphoto

Megyénkben jellegéből adódóan a Szolnoki MÁV Kórházban a leghosszabbak a várólisták. A mozgásszervi kórházban végzik ugyanis a csípő- és térdprotézis műtétek többségét.

– Tavaly épp a várólisták csökkentése érdekében kaptunk plusz finanszírozást, melyből az eredetileg tervezett mellett hatvan olyan operáció elvégzésére nyílt lehetőség, amely már nagyon régóta halasztódott – mondta el kérdésünkre válaszolva dr. Rudner Ervin főigazgató-főorvos. – Információink szerint most újabb hat és fél milliárdot fordít az egészségügyi kormányzat a várólisták rövidítésére, ebből egy milliárdot a 2013 előtt felvett időpontokra szánnak. Szerencsére ilyen nálunk már nincs, így ebből a pénzből biztosan nem kapunk. Úgy vélem, a további 5 és fél milliárd forint elegendő lehet arra, hogy közép-, illetve hosszútávon is elviselhető mértékűvé csökkenjen a várakozási idő országszerte. Nálunk az a cél, hogy a fél éven belül időpontot tudjunk adni a műtétre szoruló pácienseinknek. Jelenleg ugyanis csípőprotézis esetében 9 hónap, míg térdprotézisnél 17 hónap az átlagos várakozási idő a kórházunkban.

A megyei Hetényi Géza kórházban a korábbi helyzetnek megfelelően jelenleg is szürkehályog-műtétre kell legtöbbet várni.

– A legfrissebb adatok szerint ezekre a szemműtétekre 94 nap a leghosszabb várakozási idő – tudtuk meg dr. Tölgyes Anna megbízott főigazgatótól. – A mandulaműtétek esetében 49 nap, epekő operációnál 44 nap, míg a diagnosztikai jellegű koszorúér vizsgálatoknál 52 napos várólistával kell számolni. Remélhetőleg ezek jelentős mértékben csökkennek a pluszfinanszírozásnak köszönhetően.

Érdemes tudni ugyanakkor, hogy számos műtét esetében a várakozás heteiben kerül sor azokra a vizsgálatokra, melyek mindenképpen fontosak a beavatkozás elvégzéséhez. Így nem is lehetne sokkal korábban elvégezni az operációkat.

– A karcagi Kátai Gábor Kórházban a fekvőbeteg háttérrel rendelkező műtéti szakmák közül az aktív ágyszámnak, a műtőkapacitásnak és nem utolsó sorban a szakmai létszámnak köszönhetően a traumatológián, valamint a szülészet-nőgyógyászaton 1-2 hét, a sebészeten pedig mindössze 1 hét az átlagos várakozási idő – mondta el Nagyné László Erzsébet főigazgató. – Az egynapos sebészeti – fekvőbeteg háttérrel nem rendelkező – szakmák esetében jelenleg az átlagos várakozási idő a fül-orr-gége gyógyászati műtéteknél 2 hét, a szemészeti beavatkozásoknál pedig, a közreműködő részvételével biztosított ellátásból adódó hetente egy műtéti nap miatt egy hónap. A várólistán ugyan szerepelhet a fentieknél távolabbi időpontra szóló betegelőjegyzés is, de az kizárólag a beteg saját kérésére történik, amennyiben későbbi időpontra kéri, tudja vállalni a műtétet.

Intézményünk a 2014 év végi OEP kasszasöprésből – alapvetően az év közben degresszáltan finanszírozott teljesítménydíj miatt – összesen 44 millió 247 ezer 500 forint finanszírozást kapott. A többletforrásból a 2014. december 31-i lejárt szállítói állomány részbeni (mintegy 13 százalékos) csökkentésére nyílik lehetőség 2015. január első felében.

Az év második felében már érezhető lesz a változás

Január 1-jétől hatmilliárd forint áll rendelkezésre az egészségügyi várólisták további csökkentésére. Zombor Gábor
egészségügyért felelős államtitkár azt fogalmazta meg célként, hogy az európai sztenderdeknek megfelelő várólistaidők legyenek Magyarországon. A többletforrással ez elérhető, mert a kisebb beavatkozásoknál így két-három hónap, a nagy műtéteknél – például csípő- és térdprotézis- vagy nagyobb gerincműtéteknél – pedig legfeljebb fél év lesz a várakozási idő.
Zombor Gábor szerint az intézkedés hatása 2015 második felében már érzékelhető lehet. Mindemellett az úgynevezett kasszamaradványból, 10,5 milliárd forintból az intézmények többi közt hitelállományuk csökkentésére és a korábban gazdasági társaságként működő, de már állami tulajdonú kórházakban dolgozók elmaradt jubileumi jutalmának kifizetésére is kapnak pénzt. Utóbbira 534 millió forintot költhetnek.

Várakozási idő néhány műtét esetében a megyében

Térdprotézis (MÁV Kórház) 268 nap
Csípőprotézis (MÁV Kórház) 522 nap
Szürkehályog (Hetényi Kórház) 94 nap
Koszorúér-vizsgálat (Hetényi Kórház) 52 nap
Mandula (Hetényi Kórház) 49 nap
Térdműtét (Hetényi Kórház) 41 nap
Epekő (Hetényi Kórház) 44 nap
Térdműtét (Hetényi Kórház) 41 nap
Csípőprotézis (Hetényi Kórház) 38 nap
Szemműtétek (Kátai G. Kórház) 30 nap
FORRÁS: ÚN-GYŰJTÉS

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!