Felügyelet

20 órája

Még biztonságosabb iskolába járni, sokaknak megnyugvás, hogy van iskolaőr

A négy évvel ezelőtti kezdeti fenntartások után mára teljesen elfogadottá vált az iskolaőri szolgálat azon tanintézményekben, ahol e speciális „rendfenntartói” rendszert bevezették. Vojter-Szabó Zita rendőr alezredestől, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály vezetőjétől az iránt érdeklődtünk, hogy miként látja, napjainkban milyen az elfogadottsága az iskolaőröknek.

Mészáros Géza

Az iskolaőri rendszer bevezetését még 2020 júliusában szavazta meg az Országgyűlés, amelynek következtében még az év szeptember elsejétől szolgálatba álltak az iskolaőrök a köznevelési és a szakképzési intézményekben.

Iskolaőri rendszer
Bevált az iskolaőri rendszer, a diákok bizalommal fordulnak hozzájuk
Fotó: Mészáros János

A visszajelzések szerint közmegelégedésre végzik feladatukat

– Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében kezdetben tizenkilenc iskolában iskolában indult el az iskolaőri rendszer. A kezdeményezés pozitív visszhangja után az igények megnövekedtek, megháromszorozódtak, s ez a szám mára ötvenötre emelkedett. Sokféle típusú intézményben, általános- és középiskolában, állami és egyházi fenntartásúakban is jelen vannak. Tekintettel arra, hogy vármegyénkben több mint félszáz iskolaőr dolgozik nap mint nap, mindarra bizonyíték, hogy

a rendszer beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

A visszajelzések szerint elégedettek az intézményvezetők, a pedagógusok, az iskola dolgozói, és nem utolsó sorban a szülők is – hangsúlyozta az osztályvezető.

Vojter-Szabó Zita
Vojter-Szabó Zita rendőr alezredessel, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály vezetőjével a vármegyénkben közmegelégedésre működő iskolaőri rendszerről beszélgettünk
Forrás: JNSZV RFk

Vojter-Szabó Zita alezredes egy tavalyi, épp egy évvel ezelőtti esetet elevenített fel, amelyben egy iskolaőr volt „főhős”:

– A jászkiséri Csete Balázs Általános Iskola iskolaőre, Juhász Zoltánné 2023. október 3-án délelőtt az intézmény udvarán tartózkodott, amikor észlelte, hogy az egyik alsós tanuló játék közben elesett, és felsőtestét a feljáró szegélyébe ütötte. A gyermek ezután rosszul lett, és hanyatt esett. Az iskolaőr nem tétlenkedett, a baleset következtében tüdejébe szorult levegőt egy mellkasnyomással felszabadította, majd a tanulót stabil oldalfekvésbe helyezte a mentők kiérkezéséig.

– Már másnap ismét szükség volt egy iskolaőr lélekjelenlétére. A Jászapáti Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola iskolaőre, Tuza-Virovec Manyi 2023. október 4-én, a déli óraközi szünetben épp az udvaron lévő diákokat kísérte figyelemmel, amikor észrevette, hogy egy lány összeesik. Az iskolaőr másodpercek alatt felmérte a helyzet súlyosságát, és az eszméletét vesztett tanulóhoz futott. A diákok Manyi nénije a gyermeket stabil oldalfekvésbe helyezte, és egy odaérkező pedagógus segítségével a lassan magához térő lányt az irodába kísérte. A mentőszolgálat kiérkező munkatársai a diákot kórházba szállították.

– Ezek a példák is azt bizonyítják, hogy mennyire felkészültnek kell lenni – mutatott rá, kiemelve, hogy az iskolaőrnek fizikai erőnléti, egészségügyi és pszichológiai alapokkal, továbbá életmentéshez szükséges ismeretekkel is rendelkeznie kell.

Az osztályvezető arról is szólt, hogy ki lehet iskolaőr

– Iskolaőr bárki lehet, aki büntetlen előéletű, cselekvőképes, 18. életévét betöltött magyar állampolgár, legalább középfokú iskolai végzettséggel rendelkezik, és megfelel a munka törvénykönyve vonatkozó paragrafusainak. Az iskolaőrök a munkába állásukat követően elméleti és gyakorlati képzésen vesznek részt. A tanfolyamok pedagógiai és gyermekpszichológiai, bűnmegelőzési és konfliktuskezelési, valamint rendvédelmi és gyakorlati modulokból állnak, amelyekből vizsgáznak.

Iskolaőr
Az iskolaőrök folyamatos képzésen vesznek részt, ezáltal felkészülten tevékenykednek a tanintézményekben
Forrás: JNSZV RFk

– Az egyes képzési modulokat modulzáró vizsgák, valamint az iskolaőr képzést iskolaőr vizsga zárja le. Az iskolaőr vizsgára való jelentkezés feltétele a képzés valamennyi modulján való részvétel, továbbá valamennyi modulzáró vizsga sikeres teljesítése.

– Iskolaőri állásra a jelentkezést elektronikus úton a területi rendőri szervek e-mail címére, vagy postai úton az egyes területi szervek humán-igazgatási szolgálata részére kell megküldeni, melyek a jelentkezési egységcsomagban megtalálhatók, vagy személyesen bármely rendőri szervnél lehet leadni azt. Az iskolaőrök keresete a mindenkori garantált bérminimumnak felel meg.

Vármegyénkben jelenleg Martfűn és Kunszentmártonban van egy-egy intézmény, amely igényelne helyben, vagy a környező településeken lakó iskolaőrt

– használta ki az interjút toborzásra is az alezredes asszony.

– Az iskolaőr, fegyverhasználati jog nélkül, kényszerítő eszközökkel rendelkező, tehát rendőrbottal, gázspray-vel, bilinccsel felszerelt, sajátos jogokkal felruházott illető. Közfeladatot ellátó személynek minősül, és a rendőrség alkalmazásában áll. Az iskolaőrök egyenruhát, szolgálati igazolványt és jelvényt viselnek. Öltözetük hátrészén van feltüntetve az iskolaőr szó. Az iskolaőrök intézkedési és kényszerítő eszköz-alkalmazási jogosultsága csak a nevelési, oktatási intézmény területére terjed ki, és kizárólag tanítási időben. Az iskolaőr biztosítja, hogy a kijelölt oktatási-nevelési intézmény pedagógusai, a nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő alkalmazottai feladataikat zavartalanul elláthassák. A tanulók vagy az intézmény dolgozóinak biztonságát sértő vagy veszélyeztető cselekményeket megakadályozza, megszakítja, a sérelmükre elkövetett jogellenes cselekményeket megelőzi – sorolja a feladatokat is Vojter-Szabó Zita, aki egy újabb említésre méltó eseményről is beszélt, amely szintén a vármegyei iskolaőrök magas szintű felkészültségét bizonyítja:

Országos versenyen is remekeltek a Jászkunság iskolaőrei

– Kaszabné Horváth Nikolett, Stoffa Evelin és Szabó Richárd iskolaőrök nemrégen az országos versenyen méretették meg magukat, ahová vármegyei koordinátoruk, Ling Róbert címzetes rendőr alezredes kísérte el őket. Székesfehérvár adott ugyanis otthont a Horváth Sándor I. Országos Iskolaőr Emlékversenynek, ahonnan iskolaőreink a szituáció-szakmai gyakorlat legjobb csapatának járó különdíjat hozták el. A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság vezetője egy emléklappal és kis ajándékkal köszönte meg nekik, hogy képviselték vármegyénket a döntőn. A jutalmat vármegyénk bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettese adta át részükre. Mindannyian nagyon büszkék vagyunk rájuk, de vármegyénk összes iskolaőrére is! – hangsúlyozta az osztályvezető.

Iskolaőr verseny
(Balról) Kaszabné Horváth Nikolett, Stoffa Evelin és Szabó Richárd különdíjasok lettek a székesfehérvári iskolaőr-emlékversenyen, ahová vármegyei koordinátoruk, Ling Róbert c.r. alezredes (jobbról) kísérte el őket
Forrás: JNSZV RFk

– Már csak a puszta jelenlétük is megnyugvással szolgál

– szögezi le Rusvai Károly, a Szolnoki Tankerületi Központ igazgatója.

– Ahol a rendszer működik, onnan kizárólag pozitív visszajelzéseket kapunk a pedagógusoktól és a szülőktől is – teszi hozzá a tankerületi igazgató.

– Az a legjobb, hogy szinte észrevétlenül, viszont látatlanul is biztonságérzetet adnak a tanintézményünknek – hangoztatta érdeklődésünkre Balasi Bernadette, a Szolnoki Fiumei Úti Általános Iskola intézményvezetője.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában