Közélet

2013.11.15. 11:22

Babák és mamák a középpontban

Megyei anya-, csecsemő-, gyermek-egészségügyi munkaértekezletre várták a szakembereket a napokban Szolnokon.

Szoljon.hu

Mother's love

Fotó: Getty Images/iStockphoto

Amint dr. Sinkó Káli Róbert megyei tisztifőorvos, a kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szervének vezetője hangsúlyozta, fontosnak tartja a párhuzamosan egymás mellett dolgozók együttgondolkozását.

– Miként alakul a várandósgondozás megyénkben?
– Népmozgalmi szempontból viszonylag jónak számítanak az adataink – hangsúlyozta a tiszti főorvos. – Ez jórészt annak köszönhető, hogy a védőnők, háziorvosok és házi gyermekorvosok együttesen tesznek azért, hogy a családtervezésre minél nagyobb gondot fordítsanak a leendő szülők.

– Milyen tendenciák jellemzőek a gyermekvállalás területén?
– Manapság a gyermeknek alig fele születik családban. Ráadásul az első gyermeküket vállaló édesanyák életkora mindinkább kitolódik, már 35 év fölött van. Ha ehhez hozzávesszük, hogy nagyon sok a megyében a még fiatalkorú anya, még rosszabb az összkép. Ezekben az esetekben gyakoribb a koraszülések száma is, bár szerencsére a koraszülések aránya évek óta stagnál. A 7,9 százalék nemzetközileg is jónak mondható.

– A védőnőkre komoly szerep hárul a terhesgondozás során.
– Valóban, ráadásul az ő tevékenységük hamarosan bővül a kistelepüléseken végzett méhnyakrákszűrésekkel. Örömteli, hogy a megyében hat védőnő már jelenleg is végez ilyen szűréseket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!