Remekeltek a mieink

2024.07.10. 17:25

Ejtőernyős vb: kihirdették az eredményeket, így végeztek a magyar katonák – galériával, videóval

Remekeltek a magyarok a Szolnokon rendezett katonai ejtőernyős világbajnokságon. Az esemény izgalmas csatákat hozott a résztvevő csapatok és versenyzők között, a város ezúttal is egy kiválóan megszervezett ejtőernyős vb-nek adhatott otthont.

Mészáros Géza

Ugyan aranyérem nélküli, mégis totális magyar siker született a Nemzetközi Katonai Sporttanács (CISM) által szervezett és idén Szolnokon megrendezett 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokságon. Célbaugró csapatunk bravúros harmadik helyet szerzett, egyéniben pedig Varga Tamás, a szolnoki helikopterdandár speciális ejtőernyős kiképző központ beosztott zászlósa a második helyen ért célba.

ejtőernyős
Remek eredményekkel zárták a magyarok a szolnoki ejtőernyős világbajnokságot
Fotó: Nagy Balázs

Eredményhirdetést tartottak az ejtőernyős világbajnokságon

Hivatalosan a pénteken délután a szolnoki RepTárban tartandó záróünnepséggel ér véget a hazánkban megrendezett 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság, melynek ez évben Szolnok, pontosabban a szolnoki helyőrség, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár volt a házigazdája. Július 10-én, szerdán azonban a már lezajlott versenyszámokban eredményhirdetést tartottak a világbajnokság „polgári” bázisán, a Felső-szandai sportrepülőtéren.

Tulajdonképpen már szerdán reggel nyolc óra körül megkezdődött volna az éremosztás, ám a kedden késő délutánra tervezett záró- és szétugrásokat az akkor túl szeles időjárási körülmények miatt másnap reggelre halasztották el. Így azonban az eredményhirdetés is fél napot csúszott…

Nagyon büszke társaira a csapatkapitány

Ám érdemes volt várni, hiszen magyar (férfi) katonai ejtőernyősöket két alkalommal is a dobogóra szólították. A csapat-célbaugró számban előre jósolható volt a favorit csehek sikere, akik tíz sorozat után mindössze 23(!) „rontott” centiméternyi hibaponttal simán verték a huszonöt csapatos mezőnyt. A második helyen a szintén nagy esélyes kínaiak végeztek, megelőzve a magyarokat. A mieink mögött nagy csatát vívtak az olasz, a svájci és a francia katonai ejtőernyősök.

Nagyon büszke vagyok a csapattársaimra, remekül teljesítettek, így megvan az érem, amit reméltünk, hogy meglehet

– mondta Bánszki Tamás százados, csapatkapitány, aki a már földre érkezett társaitól és a közönségtől óriási vastapsot kapott az utolsó, nulla hibapontos ugrása után.

– Ha külföldön versenyzünk, nincs ekkora nyomás rajtunk, mint ha idehaza ugrunk nemzetközi versenyen – mondta Hirschler Gábor zászlós a szintén nullára hozott ugrását követően. – Nem sok időnk van pihenni, hiszen néhány nap múlva már a csehországi világkupán kell bizonyítanunk. De hétvégéig még kiélvezzük a mostani vb-n elért sikerünket – tette hozzá.

Mint Várnagy Gyula alezredes, a Nemzetközi Katonai Sporttanács (CISM) ejtőernyős szakágának magyar, ráadásul szolnoki versenybírója elmondta, a közel egyhetes versenynapok alatt féltávnál volt egy pici megingása a magyar csapat tagjainak. A hullámvölgy elérte azonban a vetélytársakat is, így a magyar csapat-bronzérem reális, sőt bravúros.

– Ezen a világbajnokságon sem indulhattak az oroszok, a fehéroroszok, de nem indultak az ukránok sem, ráadásul néhány közepesen erősebb nemzet sem vett részt. Ezért elmondható, hogy a világversenyeken az élmezőnybe tartozó célbaugróink jelenlegi harmadik helye bizonyos mértékben elvárt volt, ám a feltörekvő és egyre felkészültebb riválisok közeledése miatt parádésnak is mondható – szögezte le Várnagy Gyula.

A célbaugrás során 136 versenyző nyitotta ki az ernyőjét

A célbaugrás egyéni számában százharminchat(!) versenyző nyitott ernyőt 1100 méter magasból. Közülük a német Stefan Wiesner 3 hibaponttal ért talajt nyolc ugrás után. Mögötte óriási verseny alakult ki a francia Mathieu Guinde, a cseh Petr Chládek és a magyar Varga Tamás között, akik között szétugrások döntöttek a második és a harmadik hely sorsáról.  

A szolnoki zászlós három utolsó ugrása hibátlan volt, míg ellenfelei egy-két centiket vétettek, így az ezüstérem Varga Tamás nyakába került, míg a gall ejtőernyősé lett a bronz.

– Még 2017-ből van egy egyéni bronzérmem a németországi vb-ről, ahol csapatban is harmadikok lettünk, most pedig a dobogó második fokára ugrottam. Már nagyon közeledik a pályafutásom vége, de a sort szívesen zárnám egy egyéni aranyéremmel – mondta felszabadultan Varga Tamás. – Ám őszintén mondom, nagyobb az örömöm, hogy a 2017-es csapatbronz és a 2018-as csapatarany után a mostani csapat-harmadik helyet elértük a társakkal, akikkel évtizedek óta nem csak kollégák, de barátok is vagyunk – jelezte a szolnoki zászlós.

A célbaugró számokban, férfi, női, ifjúsági, csapat és egyéni kategóriákban a németek, a kínaiak és a csehek taroltak a magyarok mellett, de elvétve dobogóra ugrottak még a dél-koreaiak, a belgák, a brazilok, a svájciak és az osztrákok is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában